Povestea incredibilă a tabloului lui Nicolae Tonitza, vandalizat şi tăiat în două, scos la licitaţie pe bucăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galeria de Artă şi Casa de Licitaţie AraArt organizează miercuri, 9 decembrie 2015, o licitaţie cu lucrări de artă plastică şi decorativă, printre care se numără o operă rară semnată de Nicolae Tonitza, o lucrare cu o poveste incredibilă, care a fost readusă la viaţă de specialişti.

“O întâmplare fericită a făcut ca, după multe decenii, două jumătăţi ce alcătuiesc împreună o trăire şi un sentiment tonitzian, să se fi reîntâlnit. Lucrarea vandalizată, a fost împărţită în două piese, care au urmat destine diferite de la inadmisibila lor separare, dar care s-au păstrat într-o stare de conservare bună. Un miracol! Bucuria de a readuce împreună cele două fragmente ale lucrării este nemăsurată şi poate cel mai mare cadou pe care munca noastră de cercetare ni-l poate oferi.”, a declarat Prof. Dr. Ariadna Zeck, istoric de artă şi expert evaluator AraArt.

Lucrarea “Zăpadă pe acoperişuri”, compoziţie de iarnă în ulei pe carton semnată dreapta sus, cu brun – Tonitza şi evaluată de experţii AraArt la suma de 6500 euro, şi-a găsit jumătatea pierdută, “Iarna pe uliţă”, evaluată la suma de 3500 euro. Astfel, în Licitaţia AraArt numărul 27, cele două lucrări vor putea fi adjudecate de noi proprietari sau chiar de un singur proprietar, care, dacă va dori, va putea beneficia de expertiza AraArt pentru montarea celor două piese într-un întreg.

Cercetările multiple de ordin tehnic, istoric şi ştiinfic vor putea avea ca rezultat transformarea celor două părţi ce alcătuiesc lucrarea într-o operă rară şi de mare importanţă pentru întreaga creaţie a lui Nicolae Tonitza. Specialiştii AraArt garantează că procesul de recuperare al picturii tonitziene se va derula fără a lăsa urme ale intervenţiei lor. Mai jos puteţi observa o simulare cu lucrarea finală, aşa cum ar putea arăta ea după recondiţionarea la cererea noului proprietar.

image
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite