Piesa lui Matei Vişniec, „Şi cu violoncelul ce facem?“, are premiera la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matei Vişniec
Matei Vişniec

Atelier Studio Theatre şi Institutul Cultural Român prezintă între 8 şi 12 februarie premiera britanică a piesei lui Matei Vişniec „Şi cu violoncelul ce facem?", o satiră savuroasă şi mereu actuală autoritarismului, care atacă frontal intoleranţa şi prostia.

Spectacolul lui Matei Vişniec va fi prezentat în cadrul VAULT Festival 2017, în perioada 8-12 februarie. Amuzantă şi neagră, această comedie suprarealistă, semnată de cel mai jucat dramaturg român în viaţă, este pusă în scenă de o echipă creativă formată, în cea mai mare parte, din artişti români stabiliţi în Marea Britanie: regizorul Vasile Nedelcu, actorii Simona Armstrong, Mihai Arsene şi Tudor Smoleanu, violoncelistul Nick Allen şi coregrafa Mălina Andrei. Coloana sonoră originală, interpretată live, aparţine lui Iancu Dumitrescu, unul dintre cei mai importanţi compozitori de avangardă din lume.  Piesa este jucată în limba engleză, potrivit unui comunicat de presă.

Matei Vişniec:

image
„O furtună, o sală de aşteptare: omul cu ziarul, doamna cu voal şi bătrânul cu baston. Într-un colţ, omul cu violoncelul cântă neîncetat. La început, îl ascultă cu toţii apreciativ, dar repede, melodia repetitivă şi obsesivă începe să-i înnebunească. Încearcă, pe rând, să-l convingă să se oprească, cel puţin pentru câteva minute, pentru câteva secunde... Dar omul cu violoncelul nu vrea să cedeze, nu le răspunde. Continuă să cânte, din ce în ce mai ameninţător, singur împotriva tuturor... Ceilalţi vor fi nevoiţi să se organizeze împotriva acestei neaşteptate agresiuni muzicale.."

„Şi cu violoncelul ce facem?", de Matei Vişniec

Regia: Vasile Nedelcu

Simona Armstrong: Doamna cu Voal

Mihai Arsene: Bătrânul cu Baston

Tudor Smoleanu: Omul cu Ziarul

Nick Allen: Omul cu Violoncelul

Coreografia: Mălina Andrei

Numărându-se printre cei mai de seamă scriitori români contemporani, Matei Vişniec trăieşte în prezent la Paris, unde s-a stabilit în 1987. Poet subtil şi romancier de o rafinată complexitate, este apreciat mai ales pentru piesele sale de teatru, jucate cu succes peste tot în lume. A locuit la Londra în anii '80 şi a lucrat ca jurnalist la BBC, fiind cunoscut în Marea Britanie pentru producţia Teatrului Young Vic cu piesa „Despre sexul femeii - câmp de luptă în războiul din Bosnia", despre care criticul Michael Billington de la „The Guardian" scria: „...de la această piesă ieşi cunoscând mai multe şi simţind mai profund."

Vasile Nedelcu a absolvit regia la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, sub îndrumarea profesorului Visarion Alexa. Între anii 1995 şi 1998, producţiile sale teatrale au fost selectate în repetate rânduri la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti. Vasile Nedelcu s-a stabilit în Marea Britanie în urmă cu aproape un deceniu, activând aici ca regizor şi profesor de teatru. A colaborat, în calitate de regizor, cu numeroase festivaluri de teatru, printre care Festivalul Glasshouse, Stourbridge, Edinburgh Fringe şi Brighton Fringe.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite