Părintele Necula: „Poate prin «Cuminţenia Pământului» ne cumpărăm şi noi înapoi cuminţenia ca popor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul a anunţat că strânge fonduri pentru „Cuminţenia Pământului” FOTO Mediafax
Statul a anunţat că strânge fonduri pentru „Cuminţenia Pământului” FOTO Mediafax

Părintele Constantin Necula susţine strângerea de fonduri pentru sculptura „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi, precizând că ar fi de acord chiar să apară ţi într-un videoclip pentru a ajuta să se strângă banii.

„Cred că acum e important, inclusiv creştinii ortodocşi din România să înţeleagă că dacă vom construi o catedrală putem să cumpărăm şi o statuie. Altfel, suntem nemernici. Adică, identitatea noastră este ortodoxă. Brâncuşi, în «Cuminţenia Pământului», unde o Evă nevinovată îşi cere iertare pentru cădere ... este important să o recuperăm aşa cum este ea. O Evă nevinovată, feciorelnică, ce îşi cere iertare pentru cădere. Nu degeaba are cucuie pe cap, nu degeaba este aşezată într-o poziţie de părere de rău. Poate prin «Cuminţenia Pământului» ne cumpărăm şi noi înapoi cuminţenia ca popor”, a declarat preotul Necula pentru Agerpres.

El a adăugat că, pentru a ajuta la strângerea de fonduri, ar fi de acord să apară chiar şi într-un videoclip.

„Aş face un videoclip în care să cer să contribuie lumea neapărat la "Cuminţenia Pământului". Acolo merită", spune Necula.

Totodată, părintele Necula a precozat că „noi suntem foarte departe să avem o catedrală”, referindu-se la Catedrala Mântuirii Neamului.

La începutul lunii aprilie, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă care face posibilă campania naţională de subscripţie.

Donaţii de la cetăţeni pentru cumpărarea operei „Cuminţenia Pământului”

Ordonanţa de Urgenţă care prevede achiziţionarea de către statul român a operei lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului“, prin donaţii ale cetăţenilor şi a persoanelor juridice, a fost înregistrată la Senat, în proiect fiind prevăzut că în conturile deschise de Ministerul Culturii trebuie să se strângă 6 milioane de euro, până în 30 septembrie.

Ordonanţa prevede că persoanele juridice, persoanele fizice, cu excepţia autorităţilor publice, indiferent de forma de finanţare şi subordonare a acestora, pot dona sume în vederea achiziţionării de către stat, prin intermediul Ministerului Culturii, a operei „Cuminţenia Pământului“, realizată de Constantin Brâncuşi, bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil, clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional.

Sumele donate vor fi deduse, după caz, din impozitul pe profit, din impozitul pentru veniturile microîntreprinderilor sau din impozitul pe venitul persoanelor fizice.

În ordonanţă se menţionează că în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a OUG, Ministerul Culturii deschide un cont de disponibilităţi în lei la Trezoreria statului şi alte conturi în lei şi valută la instituţii de credit, pe care le va comunica public pe pagina de internet a ministerului şi a Guvernului, precum şi prin alte căi mediatice.

Ministerul Culturii virează toate sumele colectate, la instituţiile de credit, în ultima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, în contul deschis de mInister la Trezoreria Statului. Sumele depuse în valută se transferă în echivalentul în lei, calculat la valoarea de schimb din ziua respectivă.

Proiectul mai prevede că Ministerul Culturii, în vederea mediatizării campaniei pentru achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului“, poate să efectueze din bugetul propriu cheltuieli de publicitate.

Sumele pot fi donate în conturile anunţate, până la data de 30 septembrie 2016 sau până la concurenţa sumei echivalente în lei a 6 milioane de euro, dacă această situaţie intervine înainte de împlinirea termenului.

Eventualele sume donate care depăşesc valoarea de 6 milioane de euro pot fi folosite, în 2016, pentru asigurarea conservării, restaurării şi punerii în valoare a operei, se mai precizează în Ordonanţa Guvernului.

În situaţia în care, la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra Cuminţeniei Pământului, sumele colectate vor fi restituite donatorilor.  În această situaţie, sumele vor fi restituite abia în 2017, Guvernul având la dispoziţie pentru elaborarea HG în acest sens data de 31 decembrie 2016.

Ce s-a întâmplat până acum

Executivul a adoptat, pe 30 martie, Ordonanţa de Urgenţă prin care este reglementată procedura de subscripţie publică pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”.

Proprietarii sculpturii „Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat termenul de 31 octombrie pentru a primi suma de 11 milioane de euro pe care statul român a decis să o plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi, a declarat pentru agenţia de presă News.ro, avocatul Bogdan Grabowski.

„Am fost de acord cu data de 31 octombrie şi nu este necesară semnarea unui precontract. Este vorba despre o înţelegere. Avem oferta din partea statului, iar noi am transmis două adrese - una prin care menţionam că suntem de acord cu suma şi alta, cu termenul. Rămâne de văzut dacă se vor strânge banii”, a declarat Bogdan Grabowski.

Suma de 11 milioane de euro va fi virată integral, potrivit avocatului. „Cred că va fi nevoie şi de o rectificare bugetară, pentru că spuneau că nu au nici cele 5 milioane de euro”, a mai spus Grabowski.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite