Opera Naţională Bucureşti are un nou coordonator al trupei de balet: coregraful italian Renato Zanella

0
0
Renato Zanella (55 de ani)      Sursa: Facebook
Renato Zanella (55 de ani)      Sursa: Facebook

Coregraful Italian Renato Zanella va fi noul coordonator al trupei de balet de la Opera Naţională Bucureşti, a confirmat Beatrice Rancea, directorul interimar al instituţiei, care a precizat că Johan Kobborg nu deţinea funcţia de director al baletului, pentru că o astfel de funcţie nu este legal posibilă pentru cetăţenii străini.

”Renato Zanella va fi coordonator artistic, echivalentul unui director al baletului. Având în vedere că, prin Codul Muncii, persoanele de altă naţionalitate, cu atât mai mult dacă nu cunosc limba, nu pot să aibă funcţii de conducere, respectiv de directori. Director în Operă nu poate fi nimeni dacă e străin. Însă aceste atribuţii pot intra în fişa postului şi atunci directorul artistic, directorul baletului se vor numi coordonatori balet sau respective artistic, care vor primi atribuţiile unui director”, a explicat pentru agenţia de presă News.ro directorul interimar al Operei Naţionale Bucureşti, Beatrice Rancea.

Despre cum s-a negociat cu Johan Kobborg rămânerea în Operă, Beatrice Rancea spune că acesta a vrut să rămână doar în condiţiile vechiului contract pe care l-a avut cu instituţia: ” Domnul Kobborg credea că este directorul baletului. Nu putea să aibă şi nici nu a avut această titulatură, dânsul nu era angajat ca director al baletului. Domnul Kobborg a avut un cu totul şi cu totul alt contract, nu a putut să primească scris titulatura de director al baletului. I-am oferit posibilitatea de a reveni în Operă, şi lui şi doamnei Alina Cojocaru, dar mi-a spus că nu doreşte decât în condiţiile pe care le-a avut înainte, nici mai mult, nici mai puţin. I-am explicat că legislaţia României nu ne permite condiţiile pe care dânsul presupunea că le-a avut. Nu a fost, pe hârtii, directorul baletului. Asta am înţeles că a fost şi discuţia pe care a avut-o cu directorul de dinaintea mea şi motivul pentru care şi-a dat demisia, că dânsul a dorit să fie directorul baletului. Eu, în momentul când am venit în instituţie, dânsul îşi dăduse demisia”.

Beatrice Rancea a ţinut să precizeze că Renato Zanella nu va avea aceeaşi remuneraţie ca Johan Kobborg: ”Domnul Zanella, nici nu se pune problema să aibă contractul pe care l-a avut domnul Kobborg. Contractele sunt confidenţiale, dar vă spun că nici nu se punea problema sumelor pe care le-a avut domnul Kobborg. Avea cu Opera patru contracte. În discuţia pe care am avut-o cu domnul Kobborg asta i-am explicat, că nu era legal posibil să mai aibă acele patru contracte”, a spus Rancea.

”Am fost încântat să cunosc noua mea companie, astăzi, la Opera Naţională Bucureşti. Beatrice Rancea m-a prezentat oficial, împreună cu noul director muzical, Marcello Mottadelli. Sunt fericit să coordonez una dintre cele mai mari companii din Europa, cu o foarte bună tradiţie a dansului”, a scris, pe contul de Facebook, Renato Zanella.
Renato Zanella

Renato Zanella s-a născut la Verona, în Italia, în 1961. A început studiile de balet la şcoala locală, după care a studiat la Cannes, cu Rosella Hightower. În 1985, s-a alăturat baletului de la Stuttgart. În 1985 Ioan Holender l-a numit Directorul Baletului de la Opera de Stat din Viena, unde a rămas până îm 2005.

A fost şi director al trupei naţionale de balet din Grecia.

Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise în mandatul ministrului Culturii Vlad Alexandrescu, conflict deschis între dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, numiţi, pe rând, la conducerea instituţiei, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet.  Tensiunile s-au accentuat, ducând la un vid de putere la ONB şi la demisia ministrului Culturii, criticat de preşedintele Klaus Iohannis pentru felul în care a gestionat criza de la Operă.

Între timp, mai mulţi balerini, printre care şi Marina Minoiu, au demisionat de la ONB, dar directorul Beatrcie Rancea a menţionat că trupa este acum completă şi pregătită pentru noua stagiune.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite