Oana Pellea, la Gaudeamus: „Eu nu pot să-i fac reclamă lui Amza, el mi-a făcut mie reclamă că m-a adus pe lume”

0
0

Volumul „Să rîdem cu Nea Mărin” de Amza Pellea a fost lansat în această după-amiază la standul Editurii Humanitas, în prezenţa Oanei Pellea, care este autoarea prefeţei şi care, în această primăvară, de Paşti, a recitit manuscrisele şi a hotărât că acest volum, care a fermecat vieţi şi adolescenţe, trebuie să fie din nou dăruit publicului.

La o oră la care Târgul Gaudeamus era arhiplin, la standul editurii Humanitas, a avut loc o lansare specială, volumul „Să rîdem cu Nea Mărin” fiind evocat şi discutat şi răsfoit, pentru a fi oferit publicului larg care l-a iubit pe Amza Pellea. La eveniment au participat, alături de actriţa Oana Pellea, criticul de film Irina Margareta Nistor şi Lidia Bodea.

„Această carte a fost ca un mers pe sârmă pentru mine, undeva între râs şi lacrimă”, a spus Lidia Bodea. „Iar cartea e cu putinţă astăzi pentru că şi-a dorit-o Oana Pellea. Cred că lucrul cel mai important la această carte e că ne aduce aminte că trebuie să râdem... E o carte de suflet, care celor care-l ştim pe Amza Pellea în rolul lui Nea Mărin ni-l reaminteşte complet. Pleci la drum citind cu vocea gândului tău în cap şi te pomeneşti după vreo două trei pagini că eşti un cititor locuit de vocea lui Amza Pellea”, a mai spus Lidia Bodea.

La rândul ei, Irina Margareta Nistor a spus, vorbind cu multă emoţie despre un Amza Pellea pe care nu l-a cunoscut niciodată: „Mi-am adus aminte că am petrecut atât de multe revelioane cu Amza Pellea, ceea ce probabil că vi s-a întâmplat şi dumneavoastră”.

Iar gândul că Nea Mărin a început să existe cam de când omul a pus piciorul pe lună a stârnit zâmbete în rândul celor prezenţi în număr mare la lansare:

„Am constatat că Nea Mărin a început să existe de prin 1969, deci cam de când a ajuns omul pe lună. La noi a venit Nea Mărin... Cred că e un eveniment la fel de mare. Nu l-am cunoscut niciodată pe Amza, n-am fost niciodată la teatru să-l văd pe Amza, pentru că s-a stins mult prea curând. Dar acum simt că citindu-l pe Amza Pellea e ca şi cum ar fi Anul Nou în fiecare zi. Mi s-a părut, răsfoind cartea, că parcă m-a primit la el în casă.”

La final, Oana Pellea le-a mulţumit tuturor celor prezenţi. „Cartea astea e ca o gură de aer proaspăt, e ca o esenţă de sănătate”, a spus actriţa. „Eu nu pot să-i fac reclamă lui Amza, el mi-a făcut mie reclamă că m-a adus pe lume. Deci poziţia mea e ingrată. Pot să vă spun doar că totul în această carte e scris dintr-o mare iubire faţă de dumneavoastră şi faţă de public. Amza era un om foarte timid, care voia să treacă neobservat, în acelaşi timp iubind foarte tare lumea. Dar avea o modestie dumnezeiească... Cel mai mare cadou pe care puteţi să i-l faceţi acolo unde se află, e să râdeţi cu el în braţe.”

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite