O sculptură de Brâncuşi, inspirată de o scriitoare americană, va fi scoasă la licitaţie. „Totul la felul în care se comporta arăta cât de sofisticată era”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 15 mai, casa de licitaţii Christie's va scoate la licitaţiie pentru prima dată, „Tânăra sofisticată” /„La jeune fille sophistique” (Nancy Cunard), o sculptură unică, turnată în bronz, în 1932,la Paris, scrie artdaily.com.

La Jeune fille sophistiquée face parte din colecţia lui Elizabeth Stafford care, împreună cu soţul ei, Frederick Stafford au cumpărat opera direct de la Brâncuşi, în timpul unei vizite în studioul acestuia, din 1955. 

O operă rară şi importantă, după cum scrie artdaily.com, sculptura lui Brâncuşi este singurul exemplar din bronz a portretului stilizat al scriitoarei şi moştenitoarei anglo-americane, Nancy Cunard. Sculptura (foto: jos)  inlude şi baza de marmură cioplită de sculptorul român, „un factor de o imensă semnificaţie dată fiind importanţa pe care Brâncuşi a atribuit-o interacţiunii dintre materiale şi a efectului combinat dintre subiectele sale sculptate şi piedestalurile pe care le plasa”.

 

La jeune fille sophistiquee_ Brâncuşi_foto_artdaily.com

Nancy Cunard era o protectoare a artiştilor şi scriitorilor din Paris în perioada interbelică, în cercul său aflându-se personalităţi precum Tristan Tzara, Marcel Duchamp, Ezra Pound sau James Joyce.

Când l-a întâlnit pe Brâncuşi, în 1923, prin intermediul dadaistului Tzara,  Cunard l-a descris ca „un păstor bătrân, arătos, cu barbă, şi, după mintea mea, unul dintre cei mai minunaţi sculptori ai timpurilor noastre”, după cum informează acelaşi site. 

Sculptorul român ar fi rămas impresionat de scriitoare pe care o vedea ca pe întruparea libertăţii anilor '20. 

„Totul la felul în care se comporta arăta cât de sofisticată era pentru zilele noastre”, ar fi spus Brâncuşi, conform aceluiaşi site. 

Cunard nu i-a fost model lui Brâncuşi astfel că avea să afle ani mai târziu că acesta sculptase o figură care îi purta numele. 

                                                                                                                                                                                                 Foto: artdaily.com 

Nancy Cunard

Nancy Cunard
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite