„O mare victorie“ pentru ministrul Corina Şuteu: Guvernul a adoptat o Ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii cinematografiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Şuteu jubilează: a împlinit o prioritate a mandatului său       FOTO: Florin Ghioca
Corina Şuteu jubilează: a împlinit o prioritate a mandatului său       FOTO: Florin Ghioca

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a declarat, marţi seară, citat de News.ro, că în şedinţa de guvern a fost aprobată o Ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii cinematografiei, care cuprinde o serie de schimbări legate de modul de finanţare din Fondul cinematografic a producţiei cinematografice, precizând, totodată, că mai multe măsuri din OUG privesc susţinerea tinerilor creatori.

"Prevede o serie de schimbări legate de modul de finanţare din Fondul cinematografic a producţiei cinematografice, prin transformarea creditului direct în sprijin financiar pentru producţie şi dezvoltare de proiect, modul de organizare a concursului de proiecte cinematografice şi transparentizarea acestui concurs. De asemenea, asigurarea obligaţiilor de reciprocitate la nivel european privind coproducţiile internaţionale şi sprijinirea educaţiei audiovizuale", a declarat Liviu Iolu, citat de news.ro.

El a precizat că mai multe măsuri din OUG privesc susţinerea tinerilor creatori, o categorie dedicată de concurs pentru regizorii aflaţi la primul şi al doilea lungmetraj şi o alta pentru filmele de micro-buget, cât şi încurajarea distribuţiei de film românesc prin mărirea procentului obligatoriu de proiecţii de la 5 la 10% cu astfel de producţii în cinematografe.

”O altă serie de intervenţii în lege privesc protejarea patrimoniului cinematrografic naţional, prin trecerea arhivei naţionale de filme din subordinea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) în cea a Ministerului Culturii”, a arătat Iolu.

Liviu Iolu adăugat că OUG prevede şi asigurarea unor măsuri suplimentare pentru deblocarea procesului de preluare a sălilor şi grădinilor de cinematograf de către autorităţile locale de la Regia Autonomă "RomâniaFilm".  

Întrebat de ce a fost nevoie de o Ordonanţă de urgenţă, Liviu Iolu a motivat prin faptul că există unele disfuncţionalităţi în domeniul cinematografiei.

”Din discuţiile cu doamna ministru (Corina Şuteu – n.r.), înţeleg că reprezintă o urgenţă culturală, care dacă nu s-ar fi concretizat printr-o reformă a legii cinematografiei, s-ar fi adâncit şi mai grav disfuncţionalităţile deja existente şi ar fi fost aduse prejudicii de imagine şi de funcţionare pentru domeniul cinematografiei din România în raport cu contextul internaţional”, a spus Iolu.

El a mai arătat că fondurile pentru alimentarea Fondului cinematografic nu se regăsesc taxe de la operatorii de telefonie.

Corina Şuteu, după aprobarea Legii cinematografiei: „Industria îşi va ameliora capacitatea de producţie şi de distribuţie“

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a publicat, marţi seară, un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care anunţă o ”mare victorie”, adoptarea ordonanţei de modificare a Legii cinematografiei, şi precizează că, astfel, industria îşi va ameliora capacitatea de producţie şi de distribuţie.

”O mare victorie pentru cinematografia românească şi pentru publicul cinefil: Legea cinematografiei, o prioritate a mandatului meu, a fost aprobată de Guvern!”, a anunţat marţi seară ministrul Culturii, Corina Şuteu,

pe pagina sa de Facebook, citată de News.ro.

Prin reformă, industria îşi va ameliora capacitatea de producţie, de distribuţie a filmului pe plan naţional şi internaţional, de dezvoltare a resursei umane competente, va încuraja producătorii şi realizatorii aflaţi la debut şi va lansa un proces consecvent de educaţie pentru filmul românesc şi european, explică ministrul.

”Toate acestea reprezintă o urgenţă culturală care, în lipsa reformei pe care am propus-o şi care a fost aprobată, ar fi adâncit şi mai mult disfuncţionalităţile deja existente şi ar fi adus prejudicii de imagine şi de funcţionare pentru filmul românesc, care străluceşte în pofida tuturor piedicilor sistemice şi a complicităţilor care îl sufocă în acest moment”, se mai arată în mesajul publicat de Şuteu.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii Cinematografiei prevede o serie de schimbări privind modul de finanţare din Fondul Cinematografic pentru producţia de filme prin transformarea creditului direct în sprijin financiar pentru producţie şi dezvoltare de proiect, modul de organizare a concursului de proiecte cinematografice şi transparentizarea acestuia, asigurarea obligaţiilor de reciprocitate la nivel european privind coproducţiile internaţionale şi sprijinirea educaţiei audio-vizuale.

Mai multe măsuri privesc susţinerea tinerilor creatori – o categorie dedicată concursului pentru regizorii aflaţi la primul şi al doilea lungmetraj, o alta pentru filmele de micro-buget, ca şi încurajarea distribuţiei de film românesc prin mărirea procentului obligatoriu de proiecţii cu astfel de producţii în cinematografe.

O altă serie de măsuri priveşte protejarea patrimoniului cinematografic naţional, printre altele prin trecerea Arhivei Naţionale de Filme din subordinea Centrului Naţional al Cinematografiei în subordinea Ministerului Culturii.

Potrivit Corinei Şuteu, ordonanţa de urgenţă prevede asigurarea unor măsuri suplimentare pentru deblocarea procesului de preluare a sălilor şi grădinilor de cinematograf de către autorităţile locale, în condiţiile legii 303/2008, de la Regia Autonomă de Difuzare şi Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm”, precum şi prelungirea termenului-limită în care autorităţile locale au obligaţia de a revitaliza şi moderniza sălile preluate, cu obligaţii suplimentare privind difuzarea constantă de film în spaţiile preluate.

CulturăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite