Noua revistă de proză scurtă „Iocan“ îi aduce un omagiu marelui scriitor Ştefan Bănulescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă revistă de proză scurtă din România, „Iocan“, va fi lansată de Editura Vellant, joi, la ora 19.00, la Café Verona din Bucureşti, cu texte semnate de autori precum Truman Capote, Florin Lăzărescu, Lavinia Branişte şi Ştefan Bănulescu, potrivit declaraţiei iniţiatorului proiectului editorial, scriitorul Florin Iaru.

Primul număr al publicaţiei va avea 160 de pagini şi a fost tipărit în 1.500 de exemplare.

Revista este împărţită în trei secţiuni: internaţională, cu autori ale căror proze nu au fost publicate încă în România, precum Truman Capote, 17 autori români contemporani – cunoscuţi (Florin Lăzărescu şi Lavinia Branişte) şi necunoscuţi, şi un autor român modern, dar nu contemporan – ”fie decedat, fie uitat sau necunoscut publicului”, potrivit lui Florin Iaru. Potrivit scriitorului, autorul român modern din primul număr al revistei este Ştefan Bănulescu, cu o proză din primul lui volum, ”Iarna bărbaţilor”.

”În ultimii 25 de ani nu s-a mai vorbit despre Ştefan Bănulescu, şi este mare păcat, pentru că este un mare autor român”, a spus Florin Iaru.

Reprezentanţii Editurii Vellant au transmis că în paginile revistei semnează 21 de autori, iar publicaţia este separată de toate colecţiile de acest gen prin ”prospeţime, diversitate şi actualitate”.

La alcătuirea revistei Iocan au contribuit, pe lângă Florin Iaru, Cristian Teodorescu şi Marius Chivu.

În ceea ce priveşte publicul care ar consuma proză scurtă, Florin Iaru a spus, într-un interviu acordat News.ro în luna martie, că societatea se află în faţa unui cerc vicios: editurile nu publică, pentru că literatura oricum se vinde greu, iar public consistent nu există, pentru că proza scurtă este în sertar, fără a vedea lumina tiparului.

”Romanul românesc actual, dacă are 2.000 de exemplare, e mare lucru. E ruşinos. E o vină împărţită: «Eu nu citesc pentru că tu nu publici, eu nu public pentru că nu tu citeşti»”, a conchis scriitorul Florin Iaru.

Revista Iocan este o publicaţie trimestrială. Numărul 2 al revistei va fi publicat în luna septembrie a acestui an.

Florin Iaru, scriitor din generaţia optzecistă, a fost vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor în perioada 1995-1996. A debutat cu volumul de poezii ”Cântece de trecut strada” (Albatros, 1981), apoi, alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Ion Stratan, a publicat ”Aer cu diamante” (Litera, 1982). Au urmat şi alte volume, precum ”Înnebunesc şi-mi pare rău” (1990) şi ”Fraier de Bucureşti” (2011). A realizat şi prezentat emisiuni de cultură la postul naţional de televiziune şi la TVR Cultural.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite