National Portrait Gallery din Londra solicită donaţii pentru a cumpăra portretul primului Duce de Wellington

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portretul Ducelui de Wellington, de Francisco Goya
Portretul Ducelui de Wellington, de Francisco Goya

National Portrait Gallery din Londra solicită donaţii în valoare de 300.000 de lire sterline, pentru a cumpăra portretul primului Duce de Wellington, rămas neterminat de Thomas Lawrence. Opera de artă va completa un gol de 160 de ani în colecţia muzeului.

Galeria a lansat apelul pentru achiziţionarea portretului din 1829 pentru a completa colecţia căreia îi lipseşte una dintre cele mai importante figuri ale istoriei britanice, scrie The Guardian.

”Încercăm să remediem această lipsă de la fondarea instituţiei, în 1856. A fost identificată de mult ca o omisiune crucială a colecţiei noastre”, a declarat directorul galeriei, Nicholas Cullinan.

Galeriei i s-a oferit ocazia de a cumpăra portretul nefinalizat al Ducelui de Wellington, Arthur Wellesley, semnat de Sir Thomas Lawrence, pentru 1,3 milioane de lire sterline.

După ce Art Fund a donat 350.000 de lire sterline şi cu propriile fonduri, Galeria are în prezent 1 milion de lire sterline. Până la sfârşitul lunii martie 2017, instituţia trebuie să facă rost de restul de bani.

Thomas Lawrence a murit în 1830, lăsând neterminat portretul cerut de o prietenă a lui Wellingston, Lady Jersey, după ce acesta a devenit prim-ministru.

Campania de strângere de fonduri pentru achiziţionarea portretului (foto dreapta) este susţinută de istoricii din Marea Britanie.

Wellington
”«Ducere de Fier» este una dintre figurile dominante ale istoriei britanice. Nu a pierdut nicio bătălie, a reformat Europa şi dominat Mare Britanie până la moartea sa”,

a afirmat istoricul Dan Snow.

Portretul a fost păstrat în familia contesei de Jersey până ce a ajuns pe piaţa de artă în 2013, când a fost cumpărat de un colecţionar privat, care îl oferă spre cumpărare galeriei. Tabloul este împrumutat National Portrait Gallery din 2015.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite