Guvernul Marii Britanii pregăteşte alegeri anticipate, pe fondul disputelor pe tema Brexit. Atac furibund al presei tabloide asupra Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membri ai Guvernului de la Londra elaborează planuri pentru convocarea alegerilor parlamentare anticipate, după demisia unui deputat conservator care a acuzat Cabinetul May că, în contextul ieşirii Marii Britanii din UE, tinde spre politici de dreapta. Mai mulţi politicieni conservatori i-au cerut premierului să intervină pentru a-i apăra pe cei trei judecători ai Înaltei Curţi de Justiţie atacaţi furibund de presa tabloidă britanică.

Membrii Guvernului britanic pregătesc alegeri parlamentare anticipate după demisia parlamentarului conservator Stephen Philips ca protest faţă de gestionarea procesului de ieşire din Uniunea Europeană, afirmă surse politice citate de cotidianul The Telegraph.

„Perspectiva convocării alegerilor anticipate de către premierul Theresa May este discutată deschis de miniştri”, a declarat un oficial guvernamental care a preferat să păstreze anonimatul.

După demisia deputatului Stephen Philips, colegi conservatori, cei mai mulţi eurofili, au ameninţat că ar putea renunţa la mandate pentru a intensifica presiunile asupra premierului Theresa May, ajunsă în funcţie fără votul Parlamentului după retragerea lui David Cameron ca reacţie la înfrângerea din referendumul pe tema Brexit.

Mandatul actualei legislaturi britanice se încheie în mod normal în anul 2020.

Presa tabloidă: "Duşmanii poporului"

Semnificativă a fost şi reacţia presei eurosceptice de la Londra care vineri dimineaţă a lansat atacuri vitriolice împotriva celor trei judecători.

"Duşmanii poporului" a titrat Daily Mail, "Cine vă credeţi?", titra tabloidul The Sun, cu cel mai mare tiraj din Marea Britanie, "Judecătorii împotriva poporului", titra Daily Telegraph, un cotidian apropiat ca orientare de Partidul Conservator.

Guvernul a anunţat deja că va ataca decizia în apel la Curtea Supremă de Justiţie care se va pronunţa probabil în plenul de 11 judecători asupra acesti caz cu implicaţii constituţionale în luna decembrie.

Prmierul May a insistat inclusiv în conversaţii cu cancelara Germaniei, Angela Merkel, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, că îşi va respecta promisiunea de a invoca articolul 50 până la sfârşitul lui martie 2017.

Între timp însă evenimentele par să ia o turnură neaşteptată. Un deputat Conservator din estul Angliei, Stephen Phillips, şi-a dat demisia din Camera Comunelor, provocând un scrutin parţial şi subţiind şi mai mult fragila majoritate deţinută de May în camera inferioară a Paramentului, unde partizanii rămânerii în UE sunt majoritari, ca şi în Camera Lorzilor.

De aceea, s-au înteţit speculaţiile că May va încerca să convoace alegeri parlamentare anticipate în martie 2017, deşi pentru aceasta are nevoie de un vot de 2/3 în Camera Comunelor.

Votul din 23 iunie 2016 prin care 52% din electorat sau 17,4 milioane de alegători au votat în favoarea ieşirii din UE a deschis calea, potrivit partizanilor Brexit, repatrierii puterilor de la Bruxelles.

Ironia soartei face ca această decizie, luată de judecători britanici într-o curte britanică, să-i înfurie tocmai pe cei care doreau acest lucru. 

Cereri pentru apărarea independenţei Justiţiei

Prim ministrului Marii Britanii, Theresa May, i s-a cerut să intervină pentru a-i apăra pe judecătorii de la Înalta Curte care au decis că guvernul nu poate declanşa ieşirea din Uniunea Europeană - Brexit - fără aprobarea Parlamentului. Deputaţi ai Partidului Conservator condus de May au declarat că atacurile la adresa celor trei judecători sunt complet inacceptabile. 

Fostul avocat principal al guvernului, Dominic Grieve, un cunoscut eurofil a spus că atacurile la adresa judecătorilor sunt "înspăimântătoare şi jignitoare" şi au "iz de stat fascist". 

Un ministru al cabinetului May a declarat sub anonimat cotidianului The Times că independenţa justiţiei este "absolut fundamentală pentru democraţie", în timp ce preşedintele comitetului parlaentar pentru justiţie,deputatul Conservator Bob Neill a spus că aceste atacuri "ameninţă independenţa justiţiei noastre" şi "nu-şi au locul într-o ţară civilizată".

Imediat după decizia de joi prin care cei trei judecători ai Înaltei Curţi au hotărât că guvernul nu poate notifica UE în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona prin care se declanşează o perioadă de negocieri de doi ani care se încheie cu încetarea statutului de membru al Uniunii decât după obţinerea avizului Parlamentului s-a declanşat o reacţie vehementă.

Ministrul comunităţilor locale, Savid Javid, a declarat că decizia "contravine democraţiei şi sfidează voinţa poporuli britanic".   

Un purtător de cuvânt al premierului a declarat că  May rămâne la părerea iniţială că cei care susţin că guvernul nu poate delcanşa articolul 50 fără aviz parlamentar "încearcă să ucidă Brexit" şi "insultă inteligenţa poporului britanic".

Cu întârziere a intervenit şi ministrul justiţiei, Liz Truss, care a declarat: "Independenţa justiţiei este fundaţia pe care este construit statul noastru de drept şi justiţia noastră este respectată pe bună dreptate în toată lumea peste pentru independenţa şi imparţialitatea sa."

"În ceea ce priveşte cazul audiat de Înalta Curte, guvernul a explicat clar faptul că va face recurs la Curtea Supremă. Cursul justiţiei trebuie să fie urmat." a adăugat ministrul justiţiei.

Gina Miller va primi întăriri

Guvernul Scoţiei şi probabil ale altor naţiuni din cadrul Marii Britanii se vor alătura la instanţa supremă iniţiativei contra planului Londrei de gestionare a ieşirii din UE, afirmă activista Gina Miller, care a câştigat deja la Înalta Curte, denunţând tendinţele dictatoriale ale Guvernului May.

 "Ne aşteptăm ca anumite guverne să ni se alăture", a declarat activista Gina Miller, un manager de investiţii care a câştigat deja disputa cu Guvernul Theresa May la Înalta Curte de Justiţie de la Londra, referindu-se la Guvernul Scoţiei şi, probabil, la cele ale Irlandei de Nord şi Ţării Galilor, entităţi care, alături de Anglia, alcătuiesc Marea Britanie.

"Dar cazurile lor vor fi diferite de al nostru. Se vor concentra pe interesele particulare", a subliniat Gina Miller, conform BBC.

Activista britanică a subliniat că decizia Înaltei Curţi de Justiţie prin care Parlamentul trebuie consultat pe tema Brexit a împiedicat Guvernul Theresa May să se comporte în mod "dictatorial". "Guvernul merge în direcţia greşită. Decizia arată că (Theresa May - n.red.) nu poate recurge la clauza care se numeşte prerogativă regală, pentru că nu trăim într-un sistem dictatorial ieftin", a argumentat Gina Miller, o activistă în vârstă de 51 de ani născută în Guyana, dar care a crescut în Marea Britanie.

Curtea Supremă de Justiţie britanică va analiza în decembrie contestaţia Guvernului Theresa May depusă după decizia Înaltei Curţi de Justiţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite