Muzică de Brahms şi Ceaikovski în Săptămâna Patimilor, la Filarmonica „George Enescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Şerban a fost marele câştigător al Finalei de Vioară la Concursul Internaţional George Enescu 2020/2021
Valentin Şerban a fost marele câştigător al Finalei de Vioară la Concursul Internaţional George Enescu 2020/2021

Miercuri şi joi, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Tiberiu Soare, prezintă publicului Cântecul destinului pentru cor şi orchestră, op. 54 de Johannes Brahms, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35, cu violonistul Valentin Şerban în ipostază solistică, şi Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Corul Filarmonicii „George Enescu” este pregătit, în această Săptămână a Patimilor, de maestrul Iosif Ion Prunner. În Schicksalslied,  Cântecul destinului,  compus de Johannes Brahms în 1871, lumea de dincolo apare descrisă în sonorităţi impresionante.  Textul laic, inspirat de tema poemului Cântecul de ursită al lui Hyperion de Friedrich Hölderlin, surprinde contrastul dintre calmul netulburat al zeilor Olimpului şi destinul nefericit al oamenilor.

Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski a fost schiţat la începutul anului 1878, devenind una dintre cele mai populare lucrări ale compozitorului. „Este o onoare să cânt împreună cu Filarmonica George Enescu pentru prima dată după finala ultimei ediţii a Concursului Internaţional George Enescu, cu atât mai mult, cu cât vom interpreta acest magnific concert de Ceaikovski, modificat în repetate rânduri la cerinţa celor mai mari violonişti ai acelor vremuri, care din motive tehnice îl considerau de necântat. Ne bucurăm ca în Săptămâna Patimilor să putem încânta iubitorii de muzică şi frumos cu versiunea finală a acestui concert, anticipând astfel lumina Sărbătorilor Pascale”, a declarat violonistul Valentin Şerban.

Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64 de Ceaikovski a fost interpretată pentru prima dată la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg pe 17 noiembrie 1888, sub conducerea compozitorului rus.  „Coincidenţa traseului acestei lucrări cu acela al Simfoniei nr. 5 de Beethoven este izbitoare: un motiv tragic, expresie a destinului implacabil, traversează episoade dramatice, ofensive, elegiace şi funebre, pentru a triumfa într-un marş solar, simbol al depăşirii tuturor obstacolelor", apreciază muzicologul Mihai Cojocaru.

Dirijor al Operei Naţionale Bucureşti şi dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, Tiberiu Soare îşi desfăşoară activitatea artistică din anul 1999. Între anii 2012-2015, a fost dirijor-şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul turneelor internaţionale.  A ocupat si poziţia de director artistic al Operei Naţionale Bucureşti şi este invitat frecvent să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor din România. În străinătate, activitatea sa a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Suedia), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Orchestra Filarmonicii din Atena, „Bedrich Smetana” Philharmonic Orchestra (Cehia), Orchestra Radio Praga, Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică din Beirut, Orchestra Simfonică de Stat din Izmir.

Născut la Braşov, Valentin Şerban a început studiul viorii la vârsta de şapte ani în oraşul natal, unde a urmat şi studiile universitare. A continuat apoi cursurile de master la Kunstuniversität în Graz (Austria), sub îndrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici. Este membru al Orchestrei Române de Tineret (începând cu anul 2012) şi în prezent este membru al orchestrei Les Dissonances din Paris. A susţinut un număr impresionant de concerte şi recitaluri atât în România, cât şi în Franţa, Austria, Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia sau Ucraina. Violonistul a participat la festivaluri precum: Festivalul „Krzyzowa Music of Europe” în Polonia (2018-2019), JazzUp Sea Festival (2018), Festivalul SoNoRo (2017-2019), Braşov Winter Classics (2017), Musica Barcensis, Musica Coronensis (2016).

Miercuri, 20 aprilie, şi joi, 21 aprilie 

vizual Valenti Serban Tiberiu Soare

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor
TIBERIU SOARE

Solist
VALENTIN ŞERBAN

Program

Johannes Brahms
Cântecul destinului pentru cor şi orchestră, op. 54

Piotr Ilici Ceaikovski
Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35
Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64

Dirijorul corului
IOSIF ION PRUNNER

Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite