Mircea Cărtărescu, premiat la Leipzig

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 11 martie, la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, scriitorului Mircea Cărtărescu i se va înmâna prestigiosul Premiu al Cărţii pentru Înţelegere Europeană al Oraşului Leipzig pentru anul 2015.

Această recunoaştere literară din spaţiul german i-a fost atribuită scriitorului român de un juriu internaţional, pentru trilogia "Orbitor", a cărei ultimă parte a apărut în limba germană în anul 2014, la editura Zsolnay, în traducerea lui Ferdinand Leopold, după cum informează ICR.

Premiul îi va fi înmânat autorului într-un cadru festiv, pe 11 martie, în deschiderea Târgului de Carte de la Leipzig, iar discursul de laudatio va fi susţinut de scriitorul german Uwe Tellkamp, câştigător el însuşi al premiului german al Cărţii (Deutscher Buchpreis) în anul 2008.

Premiul Cărţii pentru Înţelegere Europeană i-a fost acordat lui Mircea Cărtărescu pentru "caracterul universal al trilogiei sale", cât şi pentru faptul că aceasta reprezintă "una din cele mai excesive opere ale literaturii mondiale", în "romanul său universal atingând multe lumi ale ştiinţei şi limbii, cu elemente de metafizic, fantasmagoric şi apocaliptic".

De asemenea, tot în cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Leipzig, Institutul Cultural Roman (ICR) de la Berlin organizează, pe 12 martie, o lectură şi o întâlnire cu publicul a scriitorului Mircea Cărtărescu.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite