Ministrul Culturii, Corina Şuteu, la Adevărul Live: „Am avut câteva încercări nereuşite de a mă întâlni cu Gabriela Firea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Şuteu, ministrul Culturii                                       FOTO: Florin Ghioca
Corina Şuteu, ministrul Culturii                                       FOTO: Florin Ghioca

Prezentă la deschiderea Galei Tânărului Actor HOP, de la Costineşti, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a declarat că puţină lume îşi mai aminteşte că la începutul carierei sale a fost critic de teatru. Demnitarul a acceptat o discuţie în direct, de la Gala HOP, în exclusivitate la Adevărul Live, de la ora 13.00.

Urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live 

„Am avut până acum câteva încercări nereuşite de a mă întâlni cu Gabriela Firea“, a spus minsitrul, în legătură cu situaţia de la Teatrul Mic şi Teatrul Nottara. „Nu mi-am dat seama cum se poziţionează domnia sa“, a mai spus Corina Şuteu în legătură cu afirmaţiile primăriţei că Bucureştiul nu va fi Capitală Culturală Europeană în 2021“. „E puţin descurajant din partea unui primar, un oraş nu poate rămâne în această competiţie fără sprijinul primarului său“.

Printre temele abordate cu acest prilej, soarta tânărului actor, absolvent de facultate şi şomer cu diplomă, legea cinematografiei - între taxe şi controverse, campania "Cuminţenia Pământului" - înaintea teledonului salvator, dar şi aspecte legate de activitatea ministerului şi perspectiva încheierii mandatului spre finalul acestui an.

„Sistemul Bologna nu face bine învăţămîntului vocaţional de la noi din ţară. Sunt prea mulţi diplomaţi pe piaţa muncii“, a spus Corina Şuteu. „A fi actor este o meserie îngrozitor de grea. Eu sunt o mare iubitoare de actori, iubesc enorm această meserie. Dar chiar şi într-un sistem perfect este posibil ca un actor bun să nu-şi găsească locul“, a mai replicat ministresa.

„Nu am văzut decât un spectacol aseară, nu i-am văzut pe cei care-au concurat“, a recunoscut Corina Şuteu. Ministrul consideră, însă, că România este în continuare o pepinieră extraordinară de talente, un rezervor inepuizabil.

În ce priveşte „Cuminţenia Pământului“:

„Aşteptăm până pe 15 septembrie o donaţie din partea lui Adrian Ghenie, aşa cum a promis.“

„Această campanie este deja un succes, a produs o conştientizare publică, lumea vorbeşte despre asta şi se interesează. Când porneşti o campanie de astfel de dimensiuni, te aştepţi şi la chestiuni de prost-gust. Învăţăm din această campanie şi, probabil, o nouă campanie ar fi organizată cu totul altfel. Până la urmă, campania îşi atinge ţelul: de a conştientiza că există o implicare publică în actul de cultură“. „Nu este vorba până la urmă de opera lui Brâncuşi, ci de a vedea dacă românii mai sunt uniţi. Şi despre bunătate este vorba, până la urmă“, a completat Florin Ghioca, contrazis fiind de Corina Şuteu: „Eu nu cred că este vorba de unitate, este un exerciţiu democratic şi, de fapt, o dezbatere despre identitatea naţională. Pragul între libertate şi absenţa ei este foarte fragil, iar această campanie arată dacă putem discuta în societate subiectele importante“.

„Dar dacă nu se vor strânge banii?“, a insistat Florin Ghioca. „Vorbim după teledon, n-are rost să mă tot repet că se vor strânge banii“, a răspuns Şuteu. „Până nu vedem dacă se strâng banii sau nu, n-are rost să discutăm ce vom face după“.

corina suteu adevarul live

În ce priveşte Legea Cinematografiei:

Ce aduce nou aceasta? „În primul rând, surse noi de finanţare pentru Fondul Cinematografic, care era destul de sărăcit în ultima vreme. Aştept în continuare opinii şi sugestii pentru această Ordonanţă. Este foarte importantă pentru mine. Va oferi acces la finanţare cineaştilor tineri, care sunt dezavantajaţi acum. Şi în alte ţări, inclusiv în Franţa, există astfel de reglementări, Fondul Cinematografic este susţinut peste tot nu de la buget, ci prin taxarea audiovizualului.“

Despre situaţia de la Operă:

„A fost numit un nou manager interimar, Beatrice Rancea, care s-a dovedit foarte energic. Deocamdată, ne aflăm în momentul în care decantăm situaţia de-acolo, pentru a vedea cum putem separa Opera de Operetă. Dar aş vrea să discutăm asta separat.“

„Care-i diferenţa dintre Johan Kobborg şi Renato Zanella? Unul n-a fost bun, altul da.“

„Este decizia doamnei manager, n-aş vrea s-o comentez. Am în continuare încredere în ea şi în ce face ea.“

Corina Şuteu la Costineşti

“Puţini ştiu că la începutul carierei mele am fost critic de teatru. Apoi, pentru scurt timp, am condus UNITER, probabil pentru la fel de scurt timp cât voi fi Ministru”, şi-a început, luni seară, Corina Şuteu scurtul discurs introductiv, stârnind râsetele şi aplauzele celor prezenţi.

“Prioritatea mandatului meu rămâne cinematografia, dar iată că prima ordonanţă de urgenţă pe care am trecut-o împreună cu colegii mei priveşte artele spectacolului. Această lege îmbunătăţită le dă mai multe şanse şi drepturi actorilor tineri, neangajaţi în teatrele de stat, şi aduce clarificări aşteptate privind funcţionarea instituţiilor de spectacole.”

Concurenţii de la Gala HOP (5-8 septembrie, Costineşti, Vox Maris), concurs pentru tineri actori ajuns la a XIX-a ediţie, vor putea fi urmăriţi fie din sala de spectacole din complexul Vox Maris, fie prin livestreaming pe www.galahop.ro, pe contul oficial de Facebook al Galei HOP  şi pe contul oficial de YouTube al UNITER.

Miercuri, Victor Rebengiuc, invitat la Adevarul Live

La Adevarul Live, in fiecare zi, se vor face transmisiuni cu personalităţi invitate în festival. Miercuri, de la ora 13.00, la Adevarul Live, va fi invitat Victor Rebengiuc, aflat anul acesta în juriul concursului, alături de Dorina Chiriac, Ofelia Popii, Andrei şi Andreea Grosu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite