Milano: Expoziţie de fotografie "Nuduri pentru Stalin"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu s-au găsit negative ale fotografiilor realizate
Nu s-au găsit negative ale fotografiilor realizate

Până la data de 30 martie 2010, o inedită expoziţie de fotografii realizate în anii '20, va fi găzduită de Muzeul Fundaţiei Luciana Matalon.

Expoziţia, cu o selecţie largă de 71 de fotografii istorice de artă, create de cei mai mari fotografi ruşi ai secolului trecut, îşi propune să explice evoluţia imaginii corpului de la mijlocul anilor douăzeci, culminând cu ceea ce a însemnat corpul uman în perioada stalinistă.

Remarcabilă este schimbarea care a avut loc în anii treizeci, pe timpul regimului lui Stalin, vârfurile din sistem fiind de acord că nudul nu mai reprezintă ceea ce a însemnat până atunci, nemaifiind posibilă portretizarea unei degenerări a capitalismului.

Corpul este portretizat exclusiv în scopuri de propagandă: individul devine membru al unui grup, nu mai poate fi vorba de individualitate, corpul uman este prezentat depersonalizat, doar în scopuri "educaţionale", ajutând la construirea imaginii cetăţeanului sovietic: bun, puternic, tânăr şi sănătos.

Negativele pozelor nu s-au păstrat, ceea ce ajunge la noi până astăzi datorându-se colecţionarilor privaţi, care au păstrat printurile.

Vezi aici galerie FOTO cu ceea ce s-a păstrat din colecţia vremii

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite