Master Class-ul oferit de Mariana Nicolesco, aplaudat la Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soprana Mariana Nicolesco este Preşedinta Fundaţiei Darclée şi a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée FOTO Hariclea Darclée
Soprana Mariana Nicolesco este Preşedinta Fundaţiei Darclée şi a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée FOTO Hariclea Darclée

Cursurile de Măiestrie Artistică oferite de celebra soprană Mariana Nicolesco la Brăila, în cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, s-au încheiat duminică, 4 august, cu un maraton liric care a durat cinci ore.


Cei 70 de tineri interpreţi din Italia, Franţa, Spania, Ucraina, Polonia, Armenia, China, Statele Unite, Republica Moldova şi România, veniţi la Brăila pentru Cursurile de Măiestrie Artistică, au delectat publicul cu un vast repertoriu, cea mai mică eroare vocală ori de tempo fiind pe loc „sancţionată“, cu naturaleţe şi căldură, de Mariana Nicolesco, spre deliciul publicului.

master class

Tinerii au fost aplaudaţi individual sau în duetele, cvartetele şi concertatele în care soprana Mariana Nicolesco - aflată pe tot parcursul serii alături de ei - îi prezenta, îi susţinea, le cerea să reia câte un pasaj pentru a se apropia şi mai mult de perfecţiune.

Amintind cuvintele rostite recent la Reuniunea de la Paris în calitate de ambasador onorific UNESCO, Mariana Nicolesco a spus:

Dacă cel mai frumos lucru, cel mai nobil e acela de a transmite mai departe secretele şi misterele artei pe care am avut şansa de a le descifra şi de a ni le apropria, daţi-mi voie să pronunţ un verb care, în limba română, exprimă ceea ce doresc să spun mai deplin decât orice echivalent în limbile pe care se întâmplă să le vorbesc, «a preda», «predare», definiţie perfectă a procesului de transfer al cunoştinţelor dobândite şi, prin urmare, al tradiţiilor“.

Dincolo de marele repertoriu de operă, Mariana Nicolesco i-a pus în valoare pe tinerii artişti în cele mai variate domenii ale muzicii: cântece şi un dans specific interpretate de artistele venite din Armenia, în frunte cu Armine Vardanyan; o celebră canzonetă italiană, „Funiculi, Funicula“, cântată de mezzosoprana Giuseppina D'Arienzo, venită de la Salerno, muzică de jazz, interpretată magistral de soprana Silvia Micu, însoţită de baritonul Alexandru Constantin şi cu un remarcabil pianist de jazz, noul director al teatrului brăilean, Lucian Sabados.

După cuvântul de apreciere rostit de Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, Mariana Nicolesco a oferit Diploma de Onoare şi Medalia Darclée unor artişti români care s-au distins prin arta lor: tenori Corneliu Fânăţeanu  şi Vasile Moldoveanu, „exemple strălucite pentru cei care fac primii paşi pe scena lirică“, potrivit sopranei Mariana Nicolesco.

master class

Cu o zi înainte, în prezenţa viceprimarului Doiniţa Ciocan, tinerii artişti au luat parte la o ceremonie omagială Petre Ştefănescu-Goangă, în casa în care acesta s-a născut, în prezent casă-muzeu, restaurată cu fonduri europene şi purtând numele marelui bariton.

Mariana Nicolesco a amintit de „marea tradiţie din care vine Petre Ştefănescu-Goangă, familiei sale datorându-i-se chiar teatrul Rally în care, la 1881, debuta Hariclea Darclée şi pe scena căruia din 1995 încoace au venit peste 2.100 de talente din 47 de ţări şi 5 continente, în căutarea împlinirilor pe altarul artei sacre a cântului“.

De un mare succes s-au bucurat toţi interpreţii muzicii de operă, Marcelina Krolicka, din Polonia, şi soţul ei, David Beucher, din Franţa, Shuang Fang din China, Melanie Campbell din Statele Unite şi compatrioţii Alida Barbu, într-o arie din „Telefonul“ de Menotti, pe care a descoperit-o şi studiat-o în aceste zile la Brăila, Emanuela Pascu, Adrian Dumitru, Adela Zaharia şi Bogdan Taloş, aceştia din urmă plecaţi anul trecut de la Brăila direct la Deutsche Oper Berlin.

Pe lângă Cursurile de Măiestrie Artistică au mai avut loc şi alte  manifestări, printre care Celebrarea Verdi - Wagner, marcată de conferinţa susţinută de dr. Stephan Poen, ilustrată de interpretările wagneriene ale Mariei Slătinaru, ale Eugeniei Moldoveanu, ale lui Cornel Stavru şi ale Magdalenei Cononovici şi patru arii din capodopere verdiene interpretate de Mariana Nicolesco. Seara s-a încheiat cu un recital al tinerilor artişti.

Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée a fost creat în anul 1995 de către Mariana Nicolesco, în memoria primei interprete a operei Tosca de Puccini, Hariclea Darclée, născută în oraşul de la Dunărea de Jos. Din 1995 şi până în prezent, peste 2100 de tineri  s-au înscris la marile evenimente muzicale create de Mariana Nicolesco.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite