Marea pictoriţă centenară Valentina Rusu Ciobanu se întoarce la Bucureşti. O nouă expoziţie, cu lucrările recuperate şi restaurate, va avea loc la Arbor.art.room

0
0
Triplul portret, cu detalii ale restaurării – imagine din expoziţia de la Arbor.art.room
Triplul portret, cu detalii ale restaurării – imagine din expoziţia de la Arbor.art.room

Arbor.art.room invită publicul iubitor de artă la deschiderea unei noi expoziţii dedicate pictoriţei basarabene Valentina Rusu Ciobanu, intitulată #RECUPERAT #RESTAURAT, de data aceasta fiind vorba despre opera recuperată şi restaurată de Asociaţia pentru cultură şi arte Arbor. Evenimentul de deschidere are loc joi, 25 martie 2021, între orele 17.00 şi 20.00, în str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1 (punct de reper: parcul Luigi Cazzavillan).

În lunile octombrie şi noiembrie 2020, cu ocazia centenarului geniului picturii basarabene, Valentina Rusu Ciobanu, aceasta s-a bucurat de primele două expoziţii personale la Bucureşti, organizate de Asociaţia pentru cultură şi arte Arbor, în cadrul unui amplu proiect cultural intitulat „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naştere”, proiect realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Fundaţia SANTAVINERE din Chişinău şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

În cadrul proiectului, care prevedea inclusiv inventarierea şi digitalizarea atelierului artistei, au fost recuperate mai multe lucrări artistice, printre care unele considerate pierdute. Din cauza condiţiilor neprielnice de conservare din atelierul artistei, o încăpere neîncălzită şi neaerisită, care a suferit cel puţin o inundaţie, multe lucrări au fost găsite într-o stare gravă, care necesită restaurare urgentă. Deşi neprevăzut de proiect, Victoria Nagy Vajda, decide salvarea a trei dintre lucrări, prin restaurarea acestora la Bucureşti, pentru a le oferi posibilitatea de a li se spune povestea şi a-şi întâlni, în sfârşit, publicul.

Pânzele restaurate au fost realizate în prima parte a anilor ’60, într-o perioadă când artistei, aflată la vârsta de 40 de ani, i s-a recunoscut talentul şi importanţa prezenţei sale pe eşichierul artistic, dar în care continua să fie persecutată şi intimidată de autorităţile comuniste ale Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti. Este vorba şi de o perioadă când artista trece de la pictura tematico-narativă, pictată în maniera a là prima, spre pictura monumentală şi de factură naivă. Aceste noi tendinţe au fost însă aspru criticate la Chişinău, fiind considerate tendinţe formaliste. Prin urmare, atmosfera de creaţie şi de viaţă din acea perioadă nu a fost deloc una simplă pentru Valentina Rusu Ciobanu, ca pictor marginalizat, care va suferi în continuare intimidări din partea autorităţilor.

Lucrările de restaurare au fost realizate de restauratorul Horaţiu Cristian Costin, în perioada septembrie 2020 – martie 2021.

Pânzele restaurate sunt: „Autoportret” (1963, foto dreapta), „Triplul portret al compozitorilor Alexei Stârcea şi Vasile Zagorschi şi al cântăreţei Valentina Saviţcaia” (1963) şi „Bărbat în câmp” (1963-1964). Lucrările aveau deformări pronunţate ale suportului de pânză, cu rupturi şi sfâşieri produse de muchiile vechiului şasiu şi cu multiple desprinderi ale stratului de pictură, inclusiv cauzate de umiditatea excesivă la care unele lucrări au fost supuse. Restaurarea s-a realizat conform normelor muzeale, iar în prezent lucrărilor li s-au redat calităţile estetice iniţiale, picturile fiind aduse aproape de stadiul acestora iniţial, cel din 1963/1964.

Lucrarea „Triplul portret al compozitorilor Alexei Stârcea şi Vasile Zagorschi şi al cântăreţei Valentina Saviţcaia” are o poveste dramatică, restaurarea acesteia reprezentând pentru Arbor o şansă de a repara nedreptatea la care artista a fost supusă în 1963, când Ministerul Culturii al RSSM a semnat cu Valentina Rusu Ciobanu un contract pentru producţia unei lucrări plastice. În acel an malefic, la Moscova încep persecuţiile asupra artiştilor plastici nealiniaţi puterii, iar ecourile acestora ajung şi la Chişinău. Fără a fi terminată şi fără a fi văzută de autoritatea centrală, Ministerul Culturii al RSSM reziliază contractul privind achiziţionarea acestei lucrări şi obligă pictoriţa să realizeze întru onorarea avansului deja primit alte trei portrete. Acest eveniment avea să o întristeze mult pe artistă, nu şi să o intimideze; astfel, Valentina Rusu Ciobanu s-a supus cerinţei şi a realizat alte trei portrete impuse de stat, care, în prezent, se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei şi al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Din acel moment, soarta „Triplului portret al compozitorilor Alexei Stârcea şi Vasile Zagorschi şi al cântăreţei Valentina Saviţcaia” a rămas necunoscută, pictoriţa nedorind să termine lucrarea şi să vorbească despre aceasta. Abia în 2020, cu ocazia proiectului cultural „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naştere”, realizat de Asociaţia Arbor, lucrarea a fost redescoperită şi recuperată din atelierul artistei. Triplul portret a fost adus la Bucureşti, unde a intrat pentru trei luni în restaurare, pentru a fi expus pentru prima dată publicului în expoziţia aniversară de la Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Suţu, din perioada 5-29 noiembrie 2020. O poveste dramatică, cu un final, totuşi, fericit.

Asociaţia pentru cultură şi arte Arbor consideră important efortul de valorificare şi promovare a patrimoniului artistic, precum şi sensibilizarea publicului faţă de acest demers. În vederea sensibilizării publicului, Arbor a invitat simpatizanţii pictoriţei Valentina Rusu Ciobanu să susţină financiar costurile de restaurare ale autoportretului pictoriţei, iar 10 persoane din România şi din Republica Moldova au dat curs acestui apel, în timp ce celelalte două lucrări au fost restaurate din bugetul proiectului „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naştere”.

Valentina Rusu Ciobanu
Valentina Rusu Ciobanu
Valentina Rusu Ciobanu

Foto dreapta: „Triplul portret al compozitorilor Alexei Stârcea şi Vasile Zagorschi şi al cântăreţei Valentina Saviţcaia” (1963)

Restaurarea lucrării „Autoportret” (1964) a fost posibilă cu sprijinul financiar primit de la Richard Bovnoczki, Marcela Nistor, Aliona Ciurcă, Cristina Bujor, Dan Crăcan, Lucia, Ana şi Lucas Gurduza, Maria Sainciuc, Rodica Plugaru.

Totodată, Asociaţia Arbor îşi doreşte să mai recupereze încă o lucrare a Valentinei Rusu Ciobanu, un portret al artistului Glebus Sainciuc, soţul pictoriţei, realizat de artistă în anii ’50 ai secolului trecut. Pentru aceasta, Asociaţia face din nou apel la susţinătorii Arbor şi ai Valentinei Rusu Ciobanu, printr-un anunţ care urmează să fie făcut în curând.

În perioada 25-28 martie 2021, sunteţi invitaţi să descoperiţi cele trei lucrări salvate prin minunatul efort depus de restauratorul Horaţiu Cristian Costin, de echipa Arbor şi de cei 10 susţinători ai operei Valentinei Rusu Ciobanu.

Deschiderea expoziţiei „#RECUPERAT #RESTAURAT“ se va face în conformitate cu toate normele sanitare în vigoare, iar programul de vizitare va permite un aflux constant de vizitatori. Intrarea în spaţiul expoziţional se efectuează direct din stradă şi nu permite staţionarea niciunui grup, oricât de redus, de persoane.

Valentina Rusu Ciobanu

Foto dreapta: „Bărbat în câmp” (1963-1964)

Arbor.art.room
Str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1

„#RECUPERAT #RESTAURAT“ – trei lucrări „salvate” de Arbor ale marii pictoriţe centenare Valentina Rusu Ciobanu


Deschidere: 25.03.2021, orele 17.00-20.00
Perioadă de vizitare:
26.03.2021 – 28.03.2021, orele 12.00-19.00
Programul expoziţiei va fi anunţat şi pe pagina de Facebook şi pe www.theopen-art.com.

Portret al artistului Glebus Sainciuc, încă nerestaurat

Valentina Rusu Ciobanu
Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite