Ligia Keşişian provoacă „Mici cutremure” la Gaudeamus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ligia Keşişian debutează „Mici cutremure” la Târgul de Carte Gaudeamus    FOTO: Eduard Enea
Ligia Keşişian debutează „Mici cutremure” la Târgul de Carte Gaudeamus    FOTO: Eduard Enea

Cunoscută mai degrabă pentru festivalurile KINOdiseea sau Balkanik, de care are grijă în calitate de director artistic, Ligia Keşişian se pregăteşte pentru debutul literar, cu volumul de poeme „Mici cutremure”, care se va lansa în cadrul Gaudeamus 2017, la standul editurii Charmides, lângă Tracus Arte, sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 17.15.

Mici cutremure, prima carte de poeme a Ligiei Keşişian – o carte atipică, situată în afara oricăror modele generaţioniste, mizînd pe ritualuri şi structuri sofisticate (asemănătoare unui şal din mătase indiană întins cu grijă peste viermele din metzcal), cu o atmosferă densă şi o tonalitate controlată impecabil (”Lucrurile acestea se pot spune doar în şoaptă / Încuie toate uşile şi lasă-mă să te privesc / Să exersăm pentru câteva secunde respiraţia de fiinţă vegetală / Curând va trebui să mergem undeva pentru ultima dată”). Un fel de mici cutremure al căror efect se poate resimţi între inimă şi plămâni/ (acolo unde)se deschide o gladiolă/ roşie roşie ca o gură muşcată până la sânge.

Volumul de debut al Ligiei Keşişian apare la Editura Charmides, care vine la Gaudeamus cu o colecţie nouă de poezie: „Great”s”. Colecţía, coordonată de Dan Coman, care propune câteva nume reprezentative ale noii generaţii de poeţi români: tinerii scriitori ai şcolii de la Cluj: Vlad Moldovan – Glitch, Florentin Popa – „Efrafa”, Ştefan Manasia – „Gustul cireşelor”, dar şi „Borderline”-ul Anei Dragu sau „Sergio Leone” al lui Vlad Drăgoi. Anul acesta, Charmides publică şi un trio redutabil al poeziei din Republica Moldova: Alexandru Vakulovski – „Privelişti”, Moni Stănilă – „O lume din evantaie, pe care să n-o împarţi cu nimeni” şi Dumitru Crudu – ”Cinci poeme din Rotterdam”.

image

Pe de altă parte, Editura Charmides mizează în continuare pe tinerii poeţi ale căror manuscrise sunt selectate şi publicate în colecţia Debut. În toamna aceasta, noutăţile sunt „Rupt”, volumul lui Romulus Moldovan şi ”Mici cutremure”, prima carte de poeme a Ligiei Keşişian.

Târgul de Carte Gauedamus are loc anul acesta în perioada 22 – 26 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo. Invitatul de onoare al ediţiei cu numărul 24 este Comisia Europeană, prezentă la târg cu un stand generos şi cu un program de evenimente bogat şi variat, adresat deopotrivă profesioniştilor din industria de editare şi publicului larg, de toate vârstele.

Preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus 2017 este binecunoscutul dramaturg şi jurnalist Matei Vişniec. Sute de mii de titluri, multe disponibile în premieră, peste 800 de evenimente editoriale şi profesionale, derulate non-stop pe parcursul celor cinci zile ale târgului, personalităţi ale peisajului cultural naţional, numeroase ateliere de creaţie şi evenimente dedicate celor mai tineri vizitatori, constituie reperele majore ale acestei ediţii. Deschiderea oficială a ediţiei 2017 a Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură a avut loc miercuri, 22 noiembrie. 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite