Librăria Cărtureşti Carusel va fi inaugurată joi, într-o clădire-monument din Centrul Vechi al Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua Librărie Cărtureşti, situată pe strada Lipscani nr. 55  FOTO: Cosmin Dragomir
Noua Librărie Cărtureşti, situată pe strada Lipscani nr. 55  FOTO: Cosmin Dragomir

Librăria Cărtureşti Carusel, cea mai nouă librărie-concept din reţeaua omonimă, va fi deshisă joi, de la ora 10.00, într-o clădire-monument istoric din Centrul Vechi al Bucureştiului, promiţându-le vizitatorilor „un spaţiu pentru lectură, socializare şi explorare artistică”.

Situată pe strada Lipscani, la numărul 55, librăria se desfăşoară pe şase niveluri însumând 1.000 de metri pătraţi. Această clădire îşi va redeschide uşile după un sfert de secol.

Acest edificiu din secolul al XIX-lea este un monument istoric de interes local, potrivit Listei monumentelor istorice din România. Imobilul a intrat în posesia familiei de bancheri Chrissoveloni în 1903, iar în perioada comunistă a fost confiscat şi transformat în magazinul „Familia". După 1990, imobilul a fost recuperat şi reabilitat de proprietarul actual, Jean Chrissoveloni, cu ajutorul biroului de arhitectură Square One.

Având în vedere arhitectura şi cromatica librăriei, reprezentanţii Square One au declarat: „Ne-am structurat propunerea în jurul ideii de comunicare între vechi şi nou. Folosind un limbaj contemporan, am redus la minim elementele cromatice pentru a lăsa loc jocului de lumini şi umbre generat de luminatorul central. Forma sinuoasă şi diafană a supantelor generează dinamică şi adaugă ritmicităţii şi simetriei clădirii un caracter ludic, asemenenea unui carusel în mişcare".
carturesti

   FOTO: Cărtureşti

Cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol şi o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria se pregăteşte să spună o nouă poveste, pe o stradă cu o vibrantă tradiţie comercială.

„Când intri în Carusel, după fireasca uimire provocată de calităţile acestei impresionante clădiri, nu îţi vine să te odihneşti, ci să cauţi, să cotrobăi, să te laşi purtat de paşi în timp ce ideile curg. Nu avem cum să nu profităm de toată energia asta, aici trebuie să se întâmple ceva memorabil", a spus Daniel Voinea, reprezentantul reţelei Cărtureşti.

Cărtureşti este un concept store care funcţionează ca o librărie şi ca agent cultural. Prima librărie din reţeaua Cărtureşti a fost lansată la sfârşitul anului 2000. În prezent, reţeaua Cărtureşti numără 16 librării-concept cu acelaşi nume, în Bucureşti şi în alte oraşe din România.

Cărtureşti lucrează cu peste 300 de furnizori din ţară şi din străinătate, oferind peste 15.000 de cărţi diferite, 5.000 de albume muzicale, 1.500 de albume de artă, 500 de filme şi 400 de sortimente de ceaiuri. De asemenea, Cărtureşti găzduieşte anual peste 300 de evenimente culturale. În librăriile Cărtureşti au avut loc întâlniri cu unii dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi artişti din lume, printre care Mario Vargas Llosa, Ibrahim Ferrer, Pascal Bruckner, Jonathan Coe şi Frederic Beigbeder.

Deschiderea oficială va fi sărbătorită de la ora 20.00, cu un concert Silent Strike, proiecţii video create de Dan Basu şi vin adus de la Viile Metamorfosis. Intrarea este liberă. 

Fotografii realizate de Cosmin Dragomir

carturesti librarie centrul vechi bucuresti
carturesti librarie centrul vechi bucuresti
carturesti librarie centrul vechi bucuresti
carturesti librarie centrul vechi bucuresti
carturesti librarie centrul vechi bucuresti
carturesti librarie centrul vechi bucuresti

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite