Leonard Cohen se întoarce anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântăreţul canadian Leonard Cohen va lansa un nou album de studio în primăvara anului 2012. Evenimentul va marca reîntoarcerea unuia dintre cei mai renumiţi singersongwriteri ai tuturor timpurilor, în acelaşi timp şi un poet şi romancier foarte apreciat, figură emblematică a anilor '60, '70, '80, '90 şi 2000.

Pe noul material discografic vor fi incluse piesele „Born In Chains“, „A Street“, „Darkness“, „Love“, „Lullaby“ şi „Feel So Good“. Multe dintre piesele incluse pe viitorul album au fost deja cântate de artistul în vârstă de 76 de ani în timpul concertelor pe care le-a susţinut în cadrul recentului său turneu mondial.

Leonard Cohen a fost recompensat în acest an cu Helpmann Award pentru concertul său susţinut în Australia, la Hanging Rock, cu premiul Prinţul Asturiei pentru Litere şi cu Glenn Gould Award pentru contribuţia adusă artelor.

Cel mai recent album de studio al cântăreţului canadian se intitulează "Dear Heather" şi datează din 2005, însă de atunci artistul a lansat alte două compilaţii live.

„Suzanne“ l-a făcut om

Leonard Cohen a început să cânte la chitară la vârsta de 13 ani. A urmat cursurile Universităţii McGill, unde a câştigat premiul McNaughton pentru creaţie, înainte de absolvire.

Şi-a publicat primul volum de poezie, „Let Us Compare Mythologies“ la un an după aceea, cu un succes răsunător. Judy Collins, nume de top al folk-ului anilor '60, înregistrează o versiune a piesei „Suzanne“, care ajunge rapid un hit. Solista îi propune lui Cohen să o urmeze în turnee şi astfel debutul lui are loc în vara anului 1967, la The Newport Folk Festival.

Au urmat două concerte cu casa închisă în New York şi o apariţie la CBS Network, unde Cohen îşi interpretează cântecele şi îşi recită poeziile. Cohen semnează un contract cu studioul de înregistrări Columbia şi, în 1968, lansează primul său album, „The Songs of Leonard Cohen“, un material devenit hit folk şi care stârneşte vâlvă în mediile muzicale, asigurându-i un renume inegalabil printre cântăreţi şi textieri.

Au urmat, printre altele, „Songs From a Room“ (1969), „Songs of Love and Hate“ (1971), „New Skin for Old Ceremony“ (1974), „Death of a Ladies' Man“ (1977) şi „I'm Your Man“ (1988).

Artistul canadian a părăsit scena muzicală la începutul anilor '90 pentru a se stabili şi trăi într-o mănăstire budistă din California, unde a devenit călugăr şi a primit prenumele Jikan, care înseamnă „tăcere“.

Leonard Cohen şi-a reluat turneele în 2008, după 15 ani de absenţă de pe scenă. În 2008 şi în 2009, artistul a susţinut show-uri şi la Bucureşti.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite