Lansare la înălţime. Romanul „Xanax" de Liviu Iancu a fost lansat în avion VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorul Liviu Iancu, înainte de lansarea din avion
Autorul Liviu Iancu, înainte de lansarea din avion

"Xanax", cel mai citit roman românesc al momentului, ajuns deja la al treilea tiraj la doar trei luni de la apariţie, a fost lansat, în premieră, la 11.000 de metri altitudine, la bordul unei curse charter între Bucureşti şi Tunisia (Hammamet). Lansarea a avut loc prezenţa câtorva zeci de turişti.

La o oră de la decolare, pasagerii au fost surprinşi de anunţul comandantului aeronavei, Adina Stolojan, care a spus că este pentru prima dată în istoria aviaţiei româneşti şi, poate, mondiale, când o carte este lansată într-un avion în zbor. "Pentru că pe pământ i s-a părut prea puţin, jurnalistul Liviu Iancu a decis să lanseze această carte şi deasupra norilor", a adăugat comandantul.

Liviu Inacu lansare

Romanul Xanax a surprins încă de la apariţia sa, la jumătatea lunii februarie, la Editura Trei, când primul tiraj de 1.500 de exemplare s-a epuizat în doar patru zile. Cel de-al doilea tiraj, dublu faţă de primul, s-a vândut şi el în următoarea lună şi jumătate, în piaţă aflându-se acum cel de-al treilea tiraj, tot de 3.000 de exemplare.

"Am făcut această lansare în avion pentru că mi-a fost tot timpul teamă că lumea va pleca de la lansările mele. Acum, dacă cineva vrea să plece, poate să părăsească "sala" şi nu mă supăr", a glumit Liviu Iancu, jurnalist la Profit.ro, în debutul discursului său de lansare.

El a recunoscut că toţi colegii din presă cu care a călătorit de-a lungul ultimilor 20 de ani ştiu că se teme de avion şică,  pentru a putea călători, trebuie să apeleze la Xanax, iar acesta este unul dintre motivele pentru care şi-a numit astfel romanul de debut.

La final, autorul le-a dezvăluit pasagerilor că Xanax nu se vinde în avion şi nici măcar în farmacii, unde au existat cazuri în care unii s-au interesat de carte.

Virginia Costeschi, coordonator editorial la Editura Trei, a declarat că n-a mai întâlnit până acum un autor care să creadă atât de tare în cartea lui precum Liviu Iancu.

Lansare avion Liviu Iancu

"La prima noastră întâlnire mi-a zis "Dacă n-o să luaţi cartea asta o să vă pară rău, pentru că o să se vândă în mii de exemplare. Xanax este o carte ca o călătorie dinspre copilărie spre maturitate, dinspre comunitatea mică, în care toţi oamenii se cunosc între ei, către oraşul nebun, este o călătorie dinspre debutul în carieră spre consacrare şi este o călătorie şi dinspre iubirea de viaţă spre iubirea vieţii. Este o lectură pe care v-o recomand din suflet, pentru că anul ăsta este în mod sigur anul Xanax", a afirmat reprezentanta editurii Trei.

Xanax este un roman deopotrivă amuzant, profund, realist, cinic şi sensibil: "Omul pare mult mai fragil decât un avion, dar în realitate e mult mai puternic. Un şurub mic dacă i se strică avionului, un mic flaps dacă nu i se deschide sau un senzor dacă i se arde, riscă oricând să se prăbuşească. Doar omul poate să zboare mai departe cu sufletul mutilat, cu toţi senzorii arşi, cu aripile şubrede sau rupte şi cu toate şuruburile sărite, ca şi cum o forţă misterioasă l‐ar ţine mereu şi mereu pe linia de plutire".

Citiţi un interviu cu autorul Liviu Iancu aici:

Jurnalistul Liviu Iancu, autorul romanului „Xanax“: „O carte nu trebuie să-i placă editurii, criticilor şi nici măcar autorului. Trebuie să placă cititorilor

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite