Istoricul Adrian Majuru, la împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor:  „Trebuie recuperată inteligenţa mâinilor şi formarea profesională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ansamblul Imago Mundi
Ansamblul Imago Mundi

Joi seară, Teatrelli sărbătoreşte 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, de la ora 18:30, cu o dezbatere specială, avându-i ca invitaţi pe Constantin Bălăceanu-Stolnici şi pe Adrian Majuru. Locurile pentru evenimentul cu intrare liberă prin rezervare sunt deja epuizate.

În cadrul dezbaterii, Constantin Bălăceanu-Stolnici şi Adrian Majuru vor aprofunda relaţia dintre trecutul şi prezentul României pentru a putea identifica şi aplica soluţii pentru situaţiile disfuncţionale pe care le trăim.

„Secolul al XIX-lea a scos România din zona gri şi primejdioasă a Europei, spaţiu al confruntărilor militare dintre imperii, şi a plasat-o, către finalul său, în rândul naţiunilor independente şi consolidate instituţional. Secolul al XIX-lea a reprezentat cea mai spectaculoasă proiecţie statală, de la despotismul feudal al domnitorilor fanarioţi la monarhul constituţional, adept al evoluţionismului, conform căror principii, pentru construirea unei naţiuni moderne, dincolo de legi, se află răbdarea şi perseverenţa de a clădi cu ajutorul generaţiilor tinere conceptul de stat modern, total diferit de acela al generaţiilor trecute.  Aceasta a fost România anului 1899 pe care regele Carol I a lăsat-o moştenire următoarei generaţii. Ce soluţii avem astăzi sunt pentru reconfigurarea hărţii viitorului? Profesionalizarea. Investiţia constantă în factorul uman. Mai întâi, trebuie recuperată <inteligenţa mâinilor>, pri­ce­perile, aptitudinile, sau, cum mai sunt azi numite, <skills>. Apoi, educaţia şi formarea profesională”, a declarat  Adrian Majuru.

Dezbaterea va fi urmată, de la ora 19.30, de un concert al ansamblului Imago Mundi. Concertul  ilustrează unul dintre efectele Unirii Principatelor Române: libertatea de a trece – muzical şi vizual – de la un peisaj românesc la altul, sub aceeaşi identitate culturală. Va fi prezentat un repertoriu special: compoziţii şi aranjamente contemporane, inspirate din muzica tradiţională a Munteniei, Olteniei şi Moldovei – o selecţie din proiectele recente ale ansamblului: „Isvor. George Enescu”, „Isvor. Constantin Brâncuşi” şi „100”, iar comentarii vizuale vor fi făcute prin proiecţii video originale mixate în timp real. Ansamblul Imago Mundi este format din: Oana Ivaşcu – oboi, Daniel Ivaşcu – percuţie, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu – cobză, chitară, Raluca Stratulat – vioară, Adrian Buciu – flaute, Andreea Ţimiraş – violoncel, Cristian Stănoiu – proiecţii video live.

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti.

Imagine indisponibilă

Constantin Bălăceanu-Stolnici este unul dintre cei mai cunoscuţi medici neurologi, pionier în neurocibernetică. Este membru de onoare al Academiei Române. A fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler şi cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. Este descendent al Bălăcenilor, familie căreia aula imperială vieneză i-a conferit titlul de conte al Sfântului Impreiu Romano-German şi i-a concesionat stema.

Imagine indisponibilă

Adrian Majuru este Manager al Muzeului Municipiului Bucureşti începând cu luna aprilie 2014, şi profesor asociat al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism «Ion Mincu» din Bucureşti. A finalizat cursuri postdoctorale prin programul POSDRU în antropologie (2011-2013) organizate de Academia Română. A fost consultant pe zona de antropologie-sociologie în cadrul stabilirii Strategiei Naţionale în domeniul cercetării, dezvoltării tehnologice şi inovării pentru 2014-2020, Panelul socio-economic, Bucureşti, iulie-august 2013. A publicat peste 20 de lucrări de specialitate.

Imago Mundi a fost fondat în anul 2001 de Oana şi Daniel Ivaşcu, cu o bogată experienţă acumulată de-a lungul celor peste 17 ani de existenţă, ansamblul a fost primit cu entuziasm la Viena, Istanbul, Estoril, Bucureşti, Berlin, Riga, Londra, New York, Belgrad, Budapesta sau Tunis. Ansamblul atrage deopotrivă publicul interesat de muzica veche, cât şi pe ascultătorii de muzică clasică, jazz sau rock. Imago Mundi se adresează unui public dinamic, care caută alternative la muzica de consum; perspectiva din care este construit discursul muzical este aceea a omului contemporan care nu expune piese de muzeu, ci cântă o muzică vie; este perspectiva omului influenţat de experienţa urbană, care ascultă jazz, rock, muzică clasică sau electronică deopotrivă, dar pentru care bucuria muzicii este întotdeauna motivată de ce simte şi nu de ce „se poartă”.

Teatrelli este un proiect creart, un spaţiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producţii proprii de teatru şi dans, precum şi concerte acustice, dezbateri şi artist-talk-uri.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite