Ion Caramitru a fost declarat „Actor al Europei“ şi Doctor Honoris Causa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Caramitru a fost numit "Actor al Europei" şi Doctor Honoris Causa în Macedonia
Ion Caramitru a fost numit "Actor al Europei" şi Doctor Honoris Causa în Macedonia

În  deschiderea ediţiei a 14-a, a Festivalului Internaţional "Actorul Europei", care s-a desfăşurat miercuri seară, în amfiteatrul din Resen, Macedonia, actorul Ion Caramitru a fost distins cu titlul "Actor al Europei" pentru întreaga carieră artistică.

Festivalul "Actor al Europei" a fost organizat pentru prima oară în 2003, printre laureaţi aflându-se  Roger Miremont - Franţa, Bruce Myers din Marea Britanie, Monica Santoro din Italia, Costas Gakidas - Grecia, Zijah Sokolovic din Bosnia şi Herţegovina, Milena Zupančič din Slovenia.

    "Este o mare onoare să devii parte dintr-o mare familie unită prin festivalul de teatru "Actor al Europei," a declarat Ion Caramitru după primirea acestui titlu. 

În discursul său, directorul TNB s-a referit la rolul inefabil al timpului, care se dilată sau se comprimă în viaţa artistului după legi nevăzute, neştiute, dar extrem de sensibile, precum şi despre arta căreia i s-a dedicat:

"Este loc în Teatru pentru toţi cei care au talent. Cred, însă, că pentru a face Teatru adevărat şi viu e nevoie de mai mult. Pasiune, spun unii. Sacrificiu, alţii. Şi una şi alta, dar, mai ales, implicarea lui adâncă în realitatea zilei, în analiza vremurilor pe care le trăim, în politica de zi cu zi. Vocaţia Teatrului este construcţia unei lumi mai bune, cu drept de preempţiune asupra bunurilor omenirii pe care trebuie să le întoarcă spre folosinţă generaţiilor care se succed” 
image

Djoko Strezovski, primarul din Resen, a declarat cu ocazia decernării titlului "Actor al Europei": "Acest festival de teatru este, totodată,  un succes al cooperării între popoarele din Balcani şi un bun exemplu pentru felul în care naţiunile balcanice ar trebui să coopereze,  având, pe lângă dimensiunea artistică,  şi capacitatea de a aduce împreună  cele trei naţiuni şi culturi de pe malurile lacului Prespa (Macedonia, Albania şi Grecia)”.

    Cu aceeaşi ocazie, lui Ion Caramitru i s-a conferit şi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte Audiovizuale ESRA din Skopje.  Ambele distincţii i-au fost înmânate de către cunoscutul scriitor Jordan Plevnes, în dubla sa calitate de  Preşedinte - fondator al Festivalului „Actor al Europei” şi  de rector al ESRA — prima universitate privată de arte audiovizuale din Macedonia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite