Învierea Domnului  cu uşile încuiate...

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hristos a înviat! Iubiţi fii şi fiice duhovniceşti, Învierea Domnului este izvor de viaţă, lumină şi speranţă, care iese din adâncul existenţei şi se revarsă ca un balsam peste întreg universul creat, dându-i perspectivă transfiguratoare.

Nimeni, înainte de Întruparea lui Hristos, n-a marcat, şi  nici după El, nu mai poate marca istoria umanităţii cu altă pecete şi nimeni nu mai poate repurta o victorie definitivă asupra morţii şi a păcatului aşa cum a făcut-o Hristos. Aceasta a făcut-o Hristos o dată pentru totdeauna şi pentru toate veacurile care vor urma, până la judecata universală. A luat asupra Sa toate păcatele noastre, ţintuindu-le pe cruce şi făcându-ne să înţelegem că e Stăpân al morţii şi al vieţii, că este Viaţa lumii şi Viaţa vieţii noastre.

Dar Paştele de anul acesta ne-a găsit pe toţi cu uşile încuiate, ascunşi de frica unui virus ucigător, căruia ştiinţa medicală nu i-a găsit nici cauza şi nici antidotul. Din cauza acestuia mulţi oameni au rămas cu imaginea lui Hristos ţintuit pe cruce dându-şi Duhul, fără să se mai bucure de Înviere.  

Urmare a acestui fapt, niciodată nu a fost mai linişte pe străzile oraşelor şi pe uliţele satelor sau în casele românilor. O linişte născută nu din suflete înveşmântate de pacea lui Dumnezeu, ci din frica morţii, a necunoscutului, a impalpabilului.

Aşadar, în contextul acesta inedit doresc să vă transmit câteva gânduri, concentrate în câteva fraze.

Dragii mei,

1.     Lăsaţi întristarea şi  Bucuraţi-vă şi credeţi că Hristos a înviat din morţi.....

2. Chiar dacă am văzut cu ochi de gând pe Hristos dându-şi duhul pe cruce, acest duh este dătător de viaţă şi va purifica, sufletele noaste de întunecimea fărădelegilor.

3. Nu vă întristaţi că bisericile au rămas închise pentru voi, credincioşii laici pentru ziua  de Paşti.  Aţi rămas în biserica de acasă , în familie, ştiind că familia este imaginea Împărăţiei lui Dumnezeu în lume.

4. Se spune că Socrate a adus filosofia cerului pe pământ.

Însă Iisus prin Înviere a adus de-a dreptul cerul pe pământ, după care a înălţat pământul la cer.

Omul muritor îşi făgăduieşte reforme ale raţiunii şi moralei, pe când Învierea lui Iisus făgăduieşte fericirea şi veşnicia. 

5. Învierea Mântuitorului Iisus Hristos sărbătorită în intimitatea familiilor şi a tăcerii, să ne dea puterea de a dori mântuirea.

6. Praznicul Învierii de anul acesta să ne pună pe gânduri! Să-şi închipuie  cei care nu pot ierta nici nevinovăţia nevinovaţilor, că în ziua aceea, când Iisus a înviat, ne-a implorat chiar şi iertarea celor care ne ucid ... ! El ştie că deşi zicem şi cântăm la fiecare paşti să iertăm toate pentru Înviere, nu am făcut o niciodată, sau dacă am făcut-o a fost o iertare rituală, formală, fariseică.

7.Să iertăm, să nu dorim minuni asemenea Satanei care ispitea în pustiul Qarantaniei pe Iisus; asemeni celor care-i cereau să smulgă cele patru cuie şi să coboare de pe cruce.

8. Învierea lui Hristos să ne amintească totdeauna de chipul iubirii Lui. Ori icoana iubirii Lui este Crucea. Să nu fugim de ea pentru că nu putem. Să-L iubim pe Dumnezeu din toată vârtutea noastră şi să spunem în orice clipă a vieţii – Doamne facă-se voia Ta precum în cer aşa şi pe pământ... .

Pe pământul acesta pe care nu mai ştim să-l preţuim, şi care, în loc să-l împodobim pentru transfigurare, în schimonosim pentru desfigurare.   

Hristos a înviat!

Adevărat a înviat!   

† IOACHIM,

Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite