„Întâlnirea“, romanul Gabrielei Adameşteanu, tradus în engleză şi publicat în Statele Unite ale Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartea „Întâlnirea“, scrisă de Gabriela Adameşteanu, a fost publicată în Statele Unite ale Americii. Romanul a fost tradus de Alistair Ian Blyth şi a apărut la editura Dalkey Archive Press, cu titlul „The Encounter“.

Romanul a mai fost tradus în: bulgară (Panorama, 2005); maghiară (Palamart, 2007); italiană (Nottetempo, 2011). Aflat la a patra ediţie, Întîlnirea (Polirom, 2003, 2007, 2008, 2013) a primit Premiul Ziarului de Iaşi, Premiul revistei Ateneu şi a fost adaptat radiofonic în 2007.

Romanul s-a bucurat de numeroase recenzii pozitive. Andrea Bajani,Il Sole 24 Ore, a declarat  „ „Întîlnirea”  are două teme în comun cu cărţile lui Manea şi Cărtărescu: exilul şi nostalgia. Timpul României nu e timpul lui Traian Manu. Penelopa lui Homer este cea care stăpîneşte timpul, îl face etern pînă în ziua cînd Ulise se va întoarce. Dar, dacă Pene-lopa, ca în superbul roman al Gabrielei Adameşteanu, părăseşte Ithaca, hotărăşte să lase timpul să se scurgă firesc în ea, atunci Ithaca se va descompune, ajungînd să semene grotesc cu cea care a fost odinioară...”.

„Întîlnirea” este o probă literară de cea mai înaltă calitate. Drama lui Ulise urmăreşte ca o umbră întregul drum al lui Traian. Este drama atîtor exilaţi români, ca Emil Cioran, a cărui frază «ţara care a fost a noastră şi nu mai e a nimănui» ritmează întreaga poveste.” (Alessandra Iadicicco, La Stampa)

Silvana Mazzocchi, de la publicaţia "La Repubblica", afirmă: „În ţara aflată sub un regim muribund, Traian Manu ajunge să nu mai ştie cine este şi ce sens are călătoria sa... Gabriela Adameşteanu îşi foloseşte foarte bine talentul realist şi construieşte un roman scris magistral, care va stîrni cu siguranţă interesul.”

Gabriela Adameşteanu merită o menţiune aparte, nu doar pentru că unul dintre cele mai bune romane ale sale, „Întîlnirea”, a fost publicat recent în Italia, ci pentru că este una dintre puţinele voci ale literaturii române actuale care se bucură de recunoaştere atît în străinătate, cît şi în România. (Mario Fortunato, L’Espresso)

Gabriela Adameşteanu s-a născut în 1942. A mai publicat, printre altele, romanele: „Dimineaţă pierdută” (cinci ediţii), „Drumul egal al fiecărei zile” şi „Provizorat” .

gabriela ademsteanu
Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri