În octombrie Teatrul „Nottara“ face Fest(in) pe Bulevard

0
0
Imagine din repetiţiile pentru spectacolul „Matrimoniale“, care se va juca în premieră în cadrul festivalului FOTO: Florin Eşanu/ Epoch Times
Imagine din repetiţiile pentru spectacolul „Matrimoniale“, care se va juca în premieră în cadrul festivalului FOTO: Florin Eşanu/ Epoch Times

Festivalul Internaţional de Teatru „Fest(in) pe Bulevard“ debutează pe 12 ocotmbrie în Capitală şi se va încheia pe data de 19 octombrie. În cadrul acestui eveniment, în cele două săli ale Teatrului „Nottara“ – „Horia Lovinescu“ şi „George Constantin“ – se vor juca o serie de spectacole invitate ale unor trupe din ţară şi din străinătate, trei premiere marca „Nottara“ şi câteva producţii de succes ale teatrului gazdă.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe data de 12 octombrie 2013, cu un eveniment inedit, intitulat „Teatru pe pâine“. Manifestarea artistică se va desfăşura pe Bulevardul Magheru, chiar în faţa teatrului şi este coordonată de regizorul Mihai Lungeanu şi mobilizează, pe lângă trupa Teatrului „Nottara“, şi studenţi de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC). 

   

Festivalul propune iubitorilor de teatru două secţiuni: „Criză teribilă, monşer!“ şi „Bulevardul Comediei“. Prima secţiune, cea competitivă, a fost denumită emblematic „Criză teribilă, monşer!“, pentru că, în cadrul acesteia, vor intra în competiţie spectacole internaţionale concepute pe tematica crizei. Astfel, se încearcă ilustrarea prin teatru a unui subiect de actualitate: criza de orice tip (economică, socială, politică, sexuală sau identitară). Cea de-a doua secţiune, „Bulevardul Comediei“, prezintă, pe lângă spectacolele de succes şi premiere ale teatrului gazdă, şi comedii bulevardiene ale unor teatre invitate.

„Criză teribilă, monşer!“, la Fest(in)

Spectacole din Franţa, Serbia, Bulgaria, Austria şi România vor intra în competiţie în cadrul secţiunii „Criză teribilă, monşer!“, care se va desfăşura la sala „George Constantin“. Astfel, vor fi puse în scenă spectacole precum Povestea zăpezii negre de Jean-Yves Picq, un spectacol de Benoit Kopniaeff; Băutorul de rouă de Sanja Domazet, un spectacol de Stefan Sablić; Liselotte şi luna mai de Pozsgai Zsolt, în regia lui Ventsislav Asenov; Woyzeck de Georg Büchner, în regia lui Tino Geirun; Candid, adaptare liberă după Voltaire, în regia lui Cristian Pepino şi Matrimoniale de Lia Bugnar, un spectacol de Diana Lupescu în premieră naţională. 

Preşedintele juriului secţiunii competitive este Emil Boroghină, directorul Festivalului „Shakespeare“ din Craiova. Ceilalţi membrii ai juriului sunt dr. Roxana Croitoru – critic de teatru, consultant artistic la Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Constantin Paiu – critic de teatru, profesor universitar la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, prof.univ.dr. Adrian Titieni – actor, rectorul UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Radu Alexandru Nica – regizor, lector universitar la Facultatea de Teatru a Universităţii „Babeş Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Producţii de succes ale teatrului defilează pe „Bulevardul Comediei“

Pe „Bulevardul Comediei“, secţiune care se va desfăşura în sala „Horia Lovinescu“, vor defila producţii de succes ale teatrului: Nu vorbiţi cu actorii de Tom Dudzick, un spectacol de Diana Lupescu; Metoda (Metoda Grönholm) de Jordi Galcerán, în regia lui Theodor-Cristian Popescu; Scandal la operă! de Ken Ludwig, traducerea, adaptarea şi regia: Petre Bokor; Zeul măcelului de Yasmina Reza, traducerea: Tudor Ţepeneag, în regia lui Claudiu Goga şi două spectacole invitate, Familia Tót de Örkeny István, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză şi Leonida Gem Session, adaptare după I.L. Caragiale în cădere în regia lui Tompa Gábor. În plus, tot în această secţiune, publicul va avea parte de două premiere ale teatrului „Nottara“, Mobilă şi durere de Teodor Mazilu, în regia lui Alice Barb şi Un pic prea intim de Rajiv Joseph, în regia lui Cristi Juncu. 

De asemenea, în Fest(in) pe Bulevard, vor avea loc trei spectacole-lectură în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, a Cezarinei Undrescu şi a lui Mihai Lungeanu. „Proiectul Teatrului «Nottara» se alătură unui răspândit fenomen teatral-cultural care tinde să ia amploare, atât datorită nevoii de a cunoaşte «pe viu» eşantioane din dramaturgiile contemporane, cât şi datorită costurilor reduse, mai uşor suportabile pe timp de «criză». În cadrul Festivalului, vor fi citite trei texte din dramaturgia contemporană românească, având ca subiect explicit tema aleasă: criza. Liviu Lucaci, Petre Barbu şi Mircea M.Ionescu sunt dramaturgi bine(re)cunoscuţi, dinamici şi aplecaţi cu sensibilitate spre sesizarea ecoului pe care îl au în noi aceste vremuri dificile la trăire, dificile la desluşire“, a menţionat Mihai Lungeanu, iniţiatorul proiectului „Spectacolul începe cu o lectură”, la care participă studenţi UNATC în colaborare cu actorii teatrului.

Muzică, „Teatru pe pâine“ şi cărţi

În ultima seară de Fest (in), pe scena mică a teatrului, Marius Mihalache şi invitaţii săi vor susţine concertul Back to swing

Teatrul „Nottara” va găzdui în perioada evenimentului şi colocviul „Criză teribilă, monşer!“, o întâlnire a directorilor de festivaluri din Bucureşti şi din ţară şi lansări de carte de teatru, prezentate de Florica Ichim (critic de teatru, redactor-şef al revistei „Teatrul azi“) şi invitaţii săi. În plus, pe tot parcursul festivalului se poate vizita expoziţia „Actori, actori, actori!“, cu fotografii realizate de Sorin Radu şi Maria Ştefănescu. 

Accesul la evenimentul stradal „Teatru pe pâine“, la colocviu, la lansările de carte, la expoziţie şi la spectacolele-lectură este liber, iar pentru celelalte spectacole biletele au fost deja puse în vânzare. 

Totodată, ziarul festivalului, realizat în colaborare cu UNATC şi cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti, va avea trei ediţii şi va fi distribuit gratuit pe tot parcursul evenimentului. 

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri