Ideo Ideis, festivalul de la Alexandria ce aduce un nou suflu de teatru independent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandria, oraşul care găzduieşte an de an festivalul Ideo Ideis
Alexandria, oraşul care găzduieşte an de an festivalul Ideo Ideis

A XI-a ediţie a festivalul de teatru independent Ideo Ideis se desfăşoară la Alexandria între 8 şi 14 august. În program, piese de teatru, filme, ateliere şi producţii stradale.

Pe parcursul primelor 3 zile de festival, membrii trupelor din secţiunea Spectacole de teatru tânăr şi tinerii din Alexandria care aleg să se înscrie individual, iau parte la atelierele de teatru tânăr Ideo Ideis, ateliere coordonate de actori şi regizori. Se lucrează, în funcţie de nivelul fiecărui grup, de la exerciţii specifice anului I actorie (jocuri de autocunoaştere, de echipă), la improvizaţie şi lucru pe personaj. În urma preselecţiei, pe scena de la Ideo Ideis joacă an de an nouă trupe de amatori, din toată  ţara.

Începând cu ediţia 9, Ideo Ideis renunţă la secţiunea Competiţie, fiind un festival construit pe ideea de echipă şi pe principiul dezvoltării personale în relaţie cu ceilalţi. În urma preselecţiei, în această secţiune, numită acum Spectacole de teatru tânăr, intră an de an 8 trupe de teatru de liceeni din România şi o a 9-a trupă locală, câştigătoarea festivalului "pauza_de_teatru". Printre trupele de teatru se numără şi trupa The Snoop din Baia Mare sau trupa din Alexandria Satyricon. 

ideo ideis

De altfel participanţii prezintă şi în faţa mentorilor spectacolele cu care s-au înscris. Printre mentorii prezenţi la festiaval se numără: Meedea Marinescu, Andi Vasluianu, Marius Manole, Pavel Bartoş, Vlad Zamfirescu, Şerban Pavlu. Preşedintele de onoare a festivalului este Marcel Iureş.
 
În fiecare dintre serile festivalului, Ideo Ideis găzduieşte spectacole de teatru profesionist. Acestea sunt deschise atât participanţilor din festival, cât şi publicului din Alexandria. Aici spectatorii vor putea să vadă  "#minor" de Bogdan Georgescu, "The Sunset Limited" de Cormac McCarthy sau "Omul Pernă" de Martin McDonagh. În paralel cu spectacolele de pe scena Casei de Cultură, în fiecare seară vor avea loc reprezentaţii ale unor spectacole independente sau producţii U.N.A.T.C., deschise comunităţii. Printre aceste producţii se numără şi "Menajeria de sticlă" de Tennessee Williams şi "Fata din curcubeu" de Lia Bugnar.

 Este impresionant ce se întâmplă acum în Alexandria. Acest oraş nu are teatru, dar tinerii participanţi sunt foarte talentaţi. M-a impresionat cât de implicati sunt, motiv pentru care incerc să ajut cât pot. Dacă nu trăieşti pentru sau lângă un eveniment ca acesta, atunci pentru ce trăieşti?- Marcel Iureş

Printre alte evenimente conexe ale festivalului se numără şi Cinemateca târzie, care va oferi proiecţii de filme româneşti ca: "Lumea e a mea" şi "Bacalaureat". Vor avea loc şi masterclass-urile,  concepute pe formatul unui dialog relaxat între invitaţi şi public, respectând principiul educaţiei de tip alternativ. Scopul lor este de a aduce în faţa celor peste 200 de tineri prezenţi la festival profesionişti din domeniul artistic, pentru a împărtăşi perspective şi idei, pentru a dezbate împreună şi a crea un proces de „învăţare” simetric bilateral.

Cele patru masterclass-uri de anul acesta îi vor avea ca invitaţi pe Mimi Brănescu, Dragoş Bucur, Teodor Corban şi Gianina Cărbunariu.Discuţiile vor fi moderate de Cătălin Ştefănescu.

Seara  povestirilor este o  seară dedicată poveştilor de succes! Personalităţi din lumea business, arhitecţi reputaţi, muzicieni de renume, psihologi sau oameni de branding vin la Alexandria să le împărtăşească participanţilor istoriile lor profesionale.Conceptul evenimentului este construit în jurul ideii de mentorat şi este inspirat de discursurile TED.Unul dintre vorbitori va fi şi artistul Adrian Ghenie.

Pe lângă aceste evenimente vor avea loc şi o serie de ateliere pentru comunitate: ateliere de dezvoltare personală pentru copii, ateliere de consiliere parentală sau ateliere de cinema pentru copii. Vor avea loc de asemnea şi spectacole şi animaţie stradală.

Alexandria se va bucura şi de concerte ale trupelor Urma, ArgEnTango sau Fanfara Transilvania. În acelaşi timp în oraş vor ajunge şi Caravana TIFF şi One World Romania la Şcoală.

Ideo Ideis este un eveniment care îşi propune să creeze punţi între educaţie şi cultură, oferind participanţilor o formă de instruire bazată pe dezvoltare personală prin mijloace alternative: actorie, dans, scriere creativă, muzică, film, fotografie. Astfel, festivalul devine complementar sistemului de învăţământ instituţionalizat.
 
Festivalul îşi doreşte să aducă în Alexandria o alternativă la cotidian, prin reprezentaţiile actorilor profesionişti, dar şi ale spectacolelor de teatru tânăr ale trupelor înscrise.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite