ICR a lansat apelul la candidaturi pentru bursele „George Enescu“ 2023

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi muzicieni români vor primi bursele „George Enescu“
Doi muzicieni români vor primi bursele „George Enescu“

Institutul Cultural Român anunţă lansarea apelului la candidaturi pentru bursele „George Enescu“, care se vor desfăşura în 2023. În cadrul acestui program, doi muzicieni români vor primi câte o bursă, sub forma unui stagiu de trei luni la Cité internationale des arts din Paris.

Perioadele de desfăşurare a burselor sunt februarie - aprilie 2023, respectiv august - octombrie 2023. Artiştii interesaţi sunt invitaţi să depună dosarele de candidatură până pe 25 august 2022 la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti.

Obiectivul principal al programului de burse „George Enescu“, iniţiat în 2005 şi desfăşurat de ICR în parteneriat cu Cité internationale des arts, este de a oferi unor artişti români oportunitatea de a lucra şi de a se dezvolta într-un mediu artistic internaţional, în domeniul muzicii/muzicologiei.

De-a lungul anilor, numeroşi muzicieni au beneficiat de experienţa oferită de bursa „George Enescu“, printre care îi amintim pe Diana Moş, Claudia Mihalcea-Codreanu, Cătălin Creţu, Laura Manolache, Claudia Spătărescu, Inna Oncescu, Irina Boga, Victor Colţea, Alexandru–Ştefan Murariu, Magda Eliza Maftei, Laurentiu Beldean, Elena Mîndru – Turunen, Mihai Ritivoiu etc.

Programele de burse se înscriu în Strategia pentru dezvoltare a Institutului Cultural Român pentru perioada 2022-2026, care prevede, pe Axa Susţinere culturală, sprijinirea artiştilor români prin programe de finanţare de tip burse şi rezidenţe.

Bursele „George Enescu“ se adresează muzicienilor români cu studii universitare de specialitate încheiate şi cu performanţe recunoscute în domeniu. Sunt oferite două burse pentru perioade de câte 3 (trei) luni, în vederea desfăşurării unor proiecte artistice în atelierul dedicat României de la Cité internationale des arts din Paris.

Valoarea fiecărei burse este de 6.000 de euro.

Selecţia este făcută în baza dosarelor de candidatură depuse de artişti şi analizate de o comisie independentă de specialişti, formată din personalităţi recunoscute în domeniul muzică. Dosarele selectate în România vor fi trimise spre validare Comisiei de admitere de la Cité internationale des arts.

Dosarul de solicitare a bursei va cuprinde următoarele documente necesare pentru înscriere:

- formularul de înscriere, menţionând perioada pentru care solicită bursa;

- CV-ul cu informaţii detaliate despre activitatea candidatului;

- copie după diploma de licenţă; în condiţiile în care candidatul este şi absolvent de studii aprofundate, se vor adăuga copii şi după aceste acte;

- un proiect de rezidenţă din care să reiasă: justificarea experienţei profesionale şi a competenţei în materie, nivelul artistic care să permită aprofundarea dialogului cu artiştii străini, relevanţa Parisului pentru realizarea proiectului, argumentată printr-un text de maximum 2 (două) pagini în care să fie indicate locuri/muzee propuse spre vizitare, temele care se vor studia în contextul bursei, ce activităţi se vor realiza.

- pentru muzicieni – una sau mai multe înregistrări pe CD sau stick securizat;

- pentru compozitori – una sau mai multe partituri (nu se acceptă documentaţie în format electronic);

- un dosar de presă (portofoliul apariţiilor/menţiunilor în presă);

- 3 (trei) scrisori de recomandare.

Proiectele de rezidenţă vor fi redactate atât în limba română, cât şi în limba franceză.

Adresa la care se trimit documentele: Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti.

Toate detaliile, precum şi Regulamentul şi Formularul de înscriere se găsesc pe site-ul icr.ro, la secţiunea Burse.

Localizată în cartierele pariziene Marais şi Montmartre, Cité internationale des arts este o fundaţie privată recunoscută ca organizaţie de interes public. Încă din 1965, de când a fost creată la Paris, a găzduit artişti în rezidenţă din întreaga lume. Este o organizaţie care încurajează dialogul intercultural, un loc al schimburilor culturale în care artiştii se pot întâlni cu publicul interesat de creaţia lor şi cu alţi profesionişti din domeniul artelor. În fiecare lună, în parteneriat cu peste 130 de organizaţii franceze şi internaţionale, Cité internationale des arts primeşte peste 300 de artişti în rezidenţă, care lucrează într-o gamă largă de discipline.

Vă recomandăm să citiţi şi 

Artista de origine română Irina Ionesco, cunoscută pentru fotografiile erotice cu fiica ei, a murit

A murit Gabriela Duţescu, antrenor la „Vocea României”

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite