Gong la Festivalul Naţional de Teatru

0
0
 „Miriam W“, regizat de Radu Afrim la Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploieşti, se va juca în două reprezentaţii, la Teatrul Odeon din Bucureşti
„Miriam W“, regizat de Radu Afrim la Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploieşti, se va juca în două reprezentaţii, la Teatrul Odeon din Bucureşti

Spectacolele regizorilor Krysztof Warlikowski, Romeo Castellucci, Rodrigo García, Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Radu Afrim și Mihai Măniuţiuajung în faţa publicului românesc la începutul lunii viitoare. Producţiile celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), care se desfăşoară la Bucureşti între 30 octombrie şi 7 noiembrie, au fost selecţionate de criticul Cristina Modreanu.

Momente de vârf ale Festivalului Naţional de Teatru, care începe la 30 octombrie, sunt spectacolele invitate din străinătate şi cele două premiere în festival regizate de Rodrigo García la Teatrul Naţional din Timişoara şi Matthias Langhoff la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Astfel, printre atracţiile festivalului se numără spectacolul „Hey, Girl!", regizat de celebrul Romeo Castellucci, care va avea două reprezentaţii (miercuri, 3 noiembrie, şi joi, 4 noiembrie), la Sala Izvor a Teatrului Bulandra. 

Spectacolul „Interzis accesul animalelor", de regizorul Rodrigo García, va avea premiera oficială, în cadrul FNT, la 2 şi 3 noiembrie, la Opera Naţională din Bucureşti, montarea jucându-se până acum de câteva ori în avanpremieră la Timişoara.

„Hey, Girl!" şi Romeo Castellucci

Nonconformist, Romeo Castellucci, născut la Cesena (Italia), în 1960, îmbină, într-un mod visceral şi cinic, regia de teatru cu arta plastică, mai ales după ce a urmat cursurile Universităţii de Arte Frumoase din Bologna. Împreună cu sora sa Claudia şi soţia Chiara Guidi a fondat în 1981 Societas Raffaello Sanzio. Castellucci nu a  lucrat niciodată cu scenarii scrise, într-o tendinţă de respingere a textului şi de accentuare a muzicii.

Spectacolul „Hey, Girl!", care va fi prezentat la Bucureşti, a fost realizat în 2006 şi  de atunci a fost în toate marile festivaluri ale lumii. Castellucci a fost inspirat de imaginea unor adolescente aşteptând autobuzul într-o staţie, în faţa şcolii. Regizorul surprinde, în spectacol, momentul inefabil al trecerii unei fete de la starea de copil la aceea de femeie, făcând referiri la Fecioara Maria, Ioana d'Arc sau Julieta şi trecând prin toate miturile legate de evoluţia feminină.

Folosind costume suprarealiste, proiecţii de film, explozii de sticlă, „Hey, Girl!" construieşte o lume răvăşitoare care se zbate între frumos şi oribil. „Spectacolul este de frumuseţe hipnotică, cu o rezonanţă vizuală pe care rar o găseşti pe scenă", scria „Financial Times", subliniind că regizorul este un magician cerebral şi cinic.

Purcărete s-a întors la Ionesco

 „Regele moare“,  în regia lui Silviu Purcărete, coproducţie Les Arts et Mouvants (Paris), va fi reprezentat la 6 şi 7 noiembrie, la sala Izvor a Teatrului BulandraPe lângă „Hey, Girl!", este invitat din străinătate, în cadrul  FNT, şi spectacolul „Regele moare" de Eugène Ionesco, regizat de Silviu Purcărete, care se va juca la 6 şi 7 noiembrie, de la 21.30, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra din Bucureşti.  „Regele moare" este produs de către compania pariziană „Les Arts et Mouvant - Cie à l'endroit des mondes allant vers", căreia i s-au alăturat numeroşi coproducători internaţionali. Cu această nouă montare se va inaugura în ianuarie 2011 noua clădire a Teatrului Esch din Luxemburg. Silviu Purcărete a mai montat în 2007 piesa „Macbett", de Eugène Ionesco, la Royal Shakespeare Company.

„După ce am văzut şi revăzut «Faust-ul» lui, operă summum, că aici debutează un nou ciclu, care s-ar putea numi regizorul şi moartea, «Regele moare» se înscrie, pentru Purcărete, regizorul, în filiaţia goethiană", aprecia criticul George Banu.

Regizorii noilor realităţi teatrale

 „Regele moare“,  în regia lui Silviu Purcărete, coproducţie Les Arts et Mouvants (Paris), va fi reprezentat la 6 şi 7 noiembrie, la sala Izvor a Teatrului Bulandra

 „Măsură pentru măsură“,  regizat de Matthias Langhoff, se va juca la 30 şi 31 octombrie, la sala Izvor a Teatrului BulandraRenumitul regizor polonez Krzysztof Warlikowski va veni la Bucureşti, cu spectacolul „Dibuk" după textul clasic al lui Solomon An-ski şi nuvela contemporană a Hannei Krall. Spectacolul este programat la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, marţi, 2 noiembrie, de la ora 20.00, şi miercuri, 3 noiembrie, de la ora 18.00.  În 2008, spectacolul a ajuns şi la Festivalul de la Edinburgh. Warlikowski, în vârstă de 48 de ani,  a fost distins în 2008 cu Premiul „Noi Realităţi Teatrale". Teatrul său pune accent pe dramele interioare, aruncând în aer cutumele montărilor clasice. A participat la workshopuri cu Peter Brook, Ingmar Bergman şi Giorgio Strehler.

Rodrigo García, care vine în festival cu spectacolul „Interzis accesul animalelor" montat la Timişoara, a fost distins şi el anul trecut cu Premiul „Noi Realităţi Teatrale", în Polonia, alături de Pippo Delbono. La Timişoara, Rodrigo García  a folosit  în „Interzis accesul animalelor" texte scrise de el cu mult timp în urmă.

În vârstă de 46 de ani, García este cunoscut pentru compania „Carnicería Teatro" /„Măcelăria Teatru"  şi pentru că prepară homari vii  pe scenă. În România, i s-au mai jucat spectacolele „Agamemnon" sau „Made in China".

Dezbateri despre Fedra şi Kantor

Festivalul este structurat în trei mari secţiuni - „Romanian Showcase", „Spectacole Invitate din străinătate" şi „Debut în FNT".  Secţiunea „Romanian Show­case" a pus accent pe invitarea programatorilor internaţionali, a directorilor de teatre şi festivaluri,  colateral fiind organizate conferinţe, întâlniri cu artiştii, lansări de carte.

Bilete între 10 şi 60 de lei

 „Măsură pentru măsură“,  regizat de Matthias Langhoff, se va juca la 30 şi 31 octombrie, la sala Izvor a Teatrului Bulandra

Kató Emőke (Karin) şi  Mária (Imola Kézdi), în „Strigăte şi şoapte“, regizat de Andrei Şerban, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj- NapocaLa teatrele din Bucureşti s-au pus deje în vânzare bilete pentru Festivalul Naţional de Teatru. Preţurile la spectacole variază între 10  şi 60 de lei.

Biletele se găsesc, în Bucureşti, la teatrele-gazdă ale spectacolelor: Odeon, Comedie, Bulandra, Nottara,  Mic, Metropolis, Luni de la Green Hours, precum şi la Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă, Opera Naţională Bucureşti şi Centrul Naţional al Dansului. Începând de la 10 octombrie se pot cumpăra bilete la spectacolele din FNT şi online, pe www.bilete.ro.

Spectacole româneşti în festival

Kató Emőke (Karin) şi  Mária (Imola Kézdi), în „Strigăte şi şoapte“, regizat de Andrei Şerban, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj- Napoca

 „Pyramus & Thisbe 4 You“, după Willliam Shakespeare, în regia lui Alexandru Dabjija, este programat, în festival, la 1 noiembrie, la Teatrul Odeon din BucureştiFestivalul Naţional de Teatru va prezenta în secţiunea „Romanian Showcase" spectacole realizate de regizori precum Alexandru Dabija, Mihai Măniuţiu, Vlad Massaci, Radu Afrim, Cristi Juncu, Andrei Şerban, Alexandru Tocilescu ş.a. Gianina Cărbunariu va deschide asaltul producţiilor autohtone cu spectacolul „20/20" (produs de Studioul „Yorick" Târgu-Mureş), programat la 31 octombrie, de la orele 17.00 şi 20.00, la sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti. Regizoarea a încercat să afle cum s-a ajuns la conflictele interetnice sângeroase de la Târgu Mureş, din 19 martie 1990.

Luni, 1 noiembrie, de la ora 21.30 şi duminică, 7 noiembrie, de la ora 17.30, spectatorii pot revedea la Teatrul Nottara „Aniversarea", producţia regizată de Vlad Massaci, nominalizată la categoria „Cel mai bun spectacol", la Gala Premiilor UNITER de anul acesta. Nu rataţi în FNT „Strigăte şi şoapte", de Ingmar Bergman (Teatrul Maghiar de Stat Cluj, regia Andrei Şerban), spectacol programat marţi, 2 noiembrie (ora 21.00) şi miercuri, 3 noiembrie (ora 18.00), la Teatrul Odeon.

Pe parcursul a două ore, Andrei Şerban deconstruieşte filmul lui Bergman, „Strigăte şi şoapte", arătând care sunt mecanismele nevăzute prin care o operă de artă funcţionează impecabil. „Aici, la porţile beznei", după Euripide, spectacolul regizat de Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional din Iaşi, a fost programat de două ori în aceeaşi zi, joi, 4 noiembrie, de la ora 18.00 şi de la ora 21.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale".

Afrim la puterea a doua

Două spectacole ale regizorului Radu Afrim vor putea fi văzute în cadrul FNT, „Miriam W." (Teatrul „Toma Caragiu", Ploieşti), spectacol construit din suferinţa şi memoria supravieţuitorilor Holocaustului şi „Herr Paul" (Teatrul Tineretului Piatra Neamţ), un portret al luptătorului antisistem la bătrâneţe. „Herr Paul" are programate două reprezentaţii joi, 4 noiembrie, de la orele 18.00 şi 21.00, la Teatrul Odeon, iar „Miriam W" se joacă sâmbătă, 6 noiembrie, de la orele 17.00 şi 20.00, la acelaşi teatru. Un spectacol care trebuie bifat este şi „Pyramus & Thisbe 4 you", în regia lui Alexandru Dabija, o oglindă ironică în care se văd toate defectele teatrului românesc, după 20 de ani de democraţie.

Spectacolul a fost programat luni, 1 noiembrie, de la ora 18.00 şi vineri, 5 noiembrie, de la ora 21.00, la Teatrul Odeon. Tot luni, 1 noiembrie, de la 16.30, la Librăria Cărtureşti va fi lansată cartea „Habarnam în oraşul teatrului. Universul spectacolelor lui Alexandru Dabija", scrisă de criticul Miruna Runcan şi  editată de Fundaţia „Camil Petrescu". Programul tuturor reprezentaţiilor româneşti din festival îl puteţi accesa la adresa www.fnt.ro, secţiunea „Romanian Showcase". 

Recomandări

 „Pyramus & Thisbe 4 You“, după Willliam Shakespeare, în regia lui Alexandru Dabjija, este programat, în festival, la 1 noiembrie, la Teatrul Odeon din Bucureşti

 „Hey, Girl!“, spectacolul lui Romeo Castellucci, va fi prezentat la 3 şi 4 noiembrie, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra din Bucureşti

 „Hey, Girl!“, spectacolul lui Romeo Castellucci, va fi prezentat la 3 şi 4 noiembrie, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra din Bucureşti

Prelegerea despre Tadeusz Kantor va fi susţinută de teoreticianul Michal Kobialka, marţi, 2 noiembrie, de la ora 11.00, la UNATC şi va fi însoţită de proiecţii din spectacolele regizorului polonez.

Regizorul american Lee Breuer, care  a creat spectacole experimentale, neconvenţionale, inovatoare, va conferenţia, miercuri, 3 noiembrie, de la ora 13.00, la UNATC. Lee Breuer face parte dintre cei 50 de regizori menţionaţi în volumul „50 key Theatre Directors" ce va fi lansat în cadrul ediţiei 20 a FNT. Volumul, tradus în română de Anca Ioniţă şi Cristina Modreanu, apare la Editura Unitext în cadrul „Colecţiei FNT".

Tot miercuri, 3 noiembrie, de la ora 13.00, la Fundaţia Löwendal (Piaţa Gheorghe Cantacuzino nr. 1)va avea loc o conferinţă specială cu participarea lui Krzysztof Warlikowski, a criticului de teatru George Banu şi a autorului volumului „Théâtre Ecorché", Piotr Gruszczynski. Fundaţia Culturală „Camil Petrescu" va lansa versiunea în limba română a volumului „Théâtre Ecorché".

Duminică, 31 octombrie, de la ora 16.00, la Librăria Cărtureşti (Verona), vor fi lansate albumul „Mihai Măniuţiu. Spaţiul cameleonic" de Cristina Modreanu şi volumul „Memoriile hingherului" de Mihai Măniuţiu, apărute la Editura Bybliotek, Cluj-Napoca. Vineri, 5 noiembrie, regizorul Mihai Măniuţiu va conferenţia în aula Bibliotecii Centrale Universitare, de la ora 16.00, despre „Actorul şi măştile sale".

Regizorul Silviu Purcărete (foto) va fi prezent duminică, 7 noiembrie, de la ora 15.00,  în cadrul modulului „Dezbateri, Conferinţe, Întâlniri", la UNATC, unde va avea un dialog cu teoreticianul Octavian Saiu pornind de la spectacolul „Fedra" după Racine şi Euripide, unul dintre succesele Teatrului Naţional din Craiova din 1994.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite