Gigi Căciuleanu, după spectacolul „Text Shop“ de la ICR: „Am cu publicul o relaţie aproape amoroasă, primesc o energie extraordinară de la spectatori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul a acordat autografe în Sala Mare a ICR, după spectacolul "Text Shop"
Artistul a acordat autografe în Sala Mare a ICR, după spectacolul "Text Shop"

Coregraful Gigi Căciuleanu a susţinut, vineri seară, spectacolul one man show "Text Shop“, organizat de ICR, în Sala Mare a ICR. One man show-ul Gigi Căciuleanu a propus o formă originală de interactivitate cu publicul: artistul s-a jucat cu cuvintele, ilustrându-şi textul cu mişcări coregrafice de o expresivitate deosebită.

„E o bucurie să prezint acest spectacol la Institutul Cultural Român. În ciuda vremii vitrege, a venit lume, lume - multă lume. A fost un public extraordinar astă-seară la Institutul Cultural Român. Eu am cu publicul o relaţie aproape amoroasă: dăruiesc energie şi primesc o energie incredibilă de la spectatori. M-am hotărât să propun astăzi publicului o formulă inedită de spectacol în care am citit pe viu, câteva dintre textele mele. Acestea sunt de fapt, de cele mai multe ori, subtexte pentru momentele de dans pe care poate chiar le-a văzut. Astfel, spectatorului i s-a dat posibilitatea nu numai să intre în lumea poetului, ci şi în cea intimă, secretă, a coregrafului “, a spus Gigi Căciuleanu, despre spectacolul său. "Text Shop" a fost reprezentat, pe 24 mai, la ICR, în  cadrul Festivalului Culturii Românilor de Pretutindeni Aici-Acolo 2019.

Gigi Caciuleanu Text Shop

„Dacă unora dintre spectatoare/spectatori un text le-a plăcut în mod deosebit, atunci l-au putut dobândi, la sfârşitul spectacolului, semnat pe loc chiar de autor şi cu un al său desen original, făcut pe moment, anume pentru persoana respectivă. Pagina astfel personalizată costă, în mod simbolic… un leu!

Aşa se explică titlul spectacolului: shop este un neologism devenit universal, alăturat nu mai puţin universalului cuvânt: text”, a mărturisit artistul.
Gigi Caciuleanu Text Shop

La finalul performance-ului, în care au fost licitate foile cu textele din spectacol, artistul a acordat autografe. Editura Institutului Cultural Român, în colaborare cu Editura Nemira, a prezentat, la ICR, volumul „GIGI CᾸCIULEANU - OmulDans”, semnat de teatrologul Ludmila Patlanjoglu: o carte-album în trei versiuni - română, franceză, engleză (realizată în condiţii grafice excepţionale de Bogdan Căpîlnean), un volum ce provoacă emoţie şi reflexie. Mărturii, gânduri, confesiuni, poeme, desene dezvăluie o faţă tainică a artistului. "Gigi Căciuleanu dansează pe foaia albă cu aceeaşi graţie ca pe scenă, compunând un chip cioplit din frânturi de viaţă, din frânturi de corp, din zdrenţe de vis, din picături de hău”, spunea autoarea.

Despre carte şi eroul ei, Ludmila Patlanjoglu completa:

„Un talent uriaş cu sclipiri geniale, o imensă fantezie, un foarte mare dansator, genial coregraf român, internaţional cunoscut şi recunoscut - sunt aprecieri care vin din partea unor nume ilustre: Pina Bausch, Maia Pliseţkaia, Pierre Cardin, Ioan Holender. Copleşit, Gigi Căciuleanu întrebat cine este, răspunde simplu: Je suis quelqu’un qui danse".

Album lansat în toată ţara

Gigi Caciuleanu TNB

Albumul a fost lansat, anul trecut, şi la Teatrul Naţional Bucureşti, în prezenţa artistului, a lui Ion Caramitru, a autoarei Ludmila Patlanjoglu şi a preşedintei ICR, Liliana Ţuroiu

"În dinamica dansului, regăsim nuanţe şi emoţii care nu pot fi cuprinse în cuvinte şi propoziţii, oricare le-ar fi numărul. În cazul marilor artişti, precum Gigi Căciuleanu, creaţia acestora nu poate fi descrisă nicicum mai bine decât prin propriul lor nume. E o bucurie să putem prezenta acest spectacol, Text Shop, one-man-show marca Gigi Căciuleanu, la Institutul Cultural Român, după ce l-am putut urmări anul trecut  la Teatrul Naţional Bucureşti", a transmis Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR.

Volumul „GIGI CᾸCIULEANU - OmulDans” a fost lansat, în 2018, cu sprijinul ICR, pe scene prestigioase, la manifestări teatrale de elită: Festivalul European al Spectacolului - Festivalul Dramaturgiei Româneşti FEST-FDR Timişoara, Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” Alba Iulia, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, REFLEX 4 - Festivalul Internaţional de Teatru Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti, Festivalul Internaţional de Film Transilvania TIFF Cluj-Napoca, Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, Opera Naţională Română Iaşi, Festivalul Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls - Teatrul Ţăndărică.


 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite