Franţa aduce Premiul Goncourt la Bookfest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorii Jérôme Ferrari şi Joel Dicker vor fi prezenţi la Bucureşti, în cadrul Târgului de Carte Bookfest.Scriitorul-filosof, Jérôme Ferrari, cu un stil original şi seducător, ne invită să descoperim societatea noastră în contrapunct cu meditaţiile Sfântului Augustin, în romanul "Predica despre căderea Romei".

Jérôme Ferrari se întâlneşte cu cititorii din România, vineri, 31 mai, ora 18.00, la standul Grupului Editorial Trei (Romexpo, Pavilionul C1, stand A14). Alături de Jérôme Ferrari vor fi prezente Svetlana Cârstean, scriitor, Tania Radu, traducător, şi Magdalena Mărculescu, director editorial Grupul Editorial Trei.

"Predica despre căderea Romei" spune povestea unui tânăr care renunţă la studiile sale de filosofie pentru a deschide un bar în Corsica, sperând să creeze o oază de pace şi fericire.

Un scriitor-filosof, cu un stil original şi seducător, ne invită să descoperim societatea noastră în contrapunct cu meditaţiile Sfântului Augustin.

Scris într-un limbaj de o frumuseţe aparte, cizelat şi curgător totodată, romanul lui Ferrari are drept loc de desfăşurare un sat din Corsica, unde un bătrân localnic se întoarce ca să se regăsească şi să-şi înţeleagă eşecurile. Nepotul său renunţă la studiile de filosofie pentru a lua în administrare barul din sat, împreună cu un prieten din copilărie.
Fideli teoriilor lui Leibniz, cei doi vor să facă din acest loc cea mai bună dintre lumile posibile, însă, în scurt timp, utopia e transformă în coşmar. Vechile răni se redeschid. Sufletele se alterează.
Fatalitatea condamnă oamenii să vadă cum se prăbuşesc lumile pe care le-au construit, obligându-i să-şi asume partea lor de vină.
Titlul cărţii face trimitere la faimoasa predică a Sfântului Augustin – "Lumea este ca omul: se naşte, creşte, apoi moare".


"Roman străbătut de o imensă compasiune faţă de natura umană, fiind în acelaşi timp şi necruţător de lucid vizavi de efemeritatea acţiunilor omeneşti." – Salon Littéraire

image

Jérôme Ferrari(foto) s-a născut în 1968 la Paris.
A locuit în Corsica şi a predat filosofia la Liceul Internaţional "Alexandre Dumas" din Alger timp de câţiva ani, apoi la Liceul Fesch din Ajaccio.
În prezent, este profesor de filosofie la Şcoala Franceză din Abu Dhabi.
Penultima carte a sa, Où j’ai laissé mon âme, apărută în 2010, a câştigat Grand Prix Poncetton şi Prix Roman France Télévisions.
În 2012, romanul său Predica despre căderea Romei a fost distins cu Premiul Goncourt.
Jérôme Ferrari a declarat că acest roman e "o parabolă despre disperarea contemporană a cărei morală este optimistă: sfârşitul unei lumi nu înseamnă sfârşitul lumii".

Va fi lansată şi prima traducere din lume a romanului elveţianului Joël Dicker, distins cu Premiul Goncourt pentru liceeni şi unul dintre cele mai fulminante succese literare ale anului trecut. Tot la Bookfest, la îndemnul Academiei Goncourt, Institutul Francez inaugurează prima ediţie a Listei Goncourt, care creează cadrul pentru ca tineri studenţi români să-şi exprime opţiunile în privinţa propunerilor pentru prestigiosul premiu. Preşedintele de onoare al Goncourt-ului românesc este scriitoarea Gabriela Adameşteanu.

Printre ceilalţi invitaţi ai Institutului Francez se numără Philippe Forest, profesor de literatură comparată la Universitatea din Nantes şi autor Gallimard, publicat la noi la Nemira, şi Florence Noiville, jurnalistă şi redactor şef-adjunct la Le Monde des livres, autoare a două romane, care va reveni asupra prezenţei României la Salonul de carte de la Paris cu o serie de invitaţi români şi francezi.

Lista Goncourt

La începutul lunii noiembrie 2013, un juriu format din tineri ce studiază literatura şi civilizaţia franceză,  proveniţi din şase universităţi din România, va decerna premiul pentru cel mai bun roman francez ales din prima selecţie de romane a Academiei Goncourt, ce va fi publicată pe 6 septembrie 2013. Preşedinte al juriului Goncourt-ului românesc este scriitoarea Gabriela Adameşteanu.

Opţiunile tinerilor români pentru Lista Goncourt vor fi anunţate oficial joi, 31 mai, în cadrul conferinţei de presă la care va participa Jérôme Ferrari, laureat al Premiului Goncourt 2012 pentru lucrarea sa Predică despre căderea Romei. Conferinţa de presă va fi urmată de vernisajul expoziţiei Inédits de la littérature française en Roumanie.

România este a treia ţară, după Polonia şi Serbia, care îşi va exprima opţiunea pentru Lista Goncourt.



 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite