FOTO VIDEO A murit actriţa Irina Petrescu

0
0
Irina Petrescu
Irina Petrescu

Actriţa Irina Petrescu a murit, marţi, la Spitalul Elias din Capitală, după o scurtă, dar foarte grea suferinţă, a declarat pentru Mediafax directorul medical al unităţii sanitare, Dana Safta.

Una dintre cele mai expresive şi discrete actriţe din teatrul şi filmul românesc a murit la vârsta de 71 de ani, la Spitalul Elias din Capitală.  Irina Petrescu fusese transferată în urmă cu două săptămâni de la Spitalul de Urgenţă Floreasca la Spitalul Elias, a precizat pentru Mediafax, doctorul Dana Safta.

Irina Petrescu, descoperită de Liviu Ciulei, s-a impus prin ţinuta, distincţia şi eleganţa sa, dar şi pentru frumuseţea, seriozitatea şi rigurozitatea cu care îşi făcea profesia. Nu obişnuia să dea pea multe interviuri, n-o interesau decât spectacolele în care juca.

"Fiecare clipă are semnificaţia ei. Nu mă tem de bătrâneţe, nu mă complexează ridurile sau părul cărunt. Experienţa care se dobândeşte nu poate fi contrazisă prin niciun artificiu de visare", declara actriţa, într-un interviu pentru "Adevărul", înainte de a împlini 70 de ani.

Actriţa blogul său de pe adevarul.ro:

Astăzi am aflat cu stupoare că Irina Petrescu a murit. Nu ştiu să spun nimic care să conteze, nimic care să rămână, nimic care să nu mai fi fost spus.

Criticul de teatru, rolurile jucate de Irina Petrescu

Irina Petrescu domina cu misterul şi fascinanta ei făptură lumea piesei. Splendidă în încremenirea acelui chip de gheaţă despre care parcă niciodată nu se ştia ce simte, cu privirile duse înăntrul fiinţei sau cine ştie unde în altă parte, Irina şi personajul ei pluteau ca o obsesie pe micul ecran.

blogul său de pe adevarul.ro:  

Fiind o stea autentică, actriţa Irina Petrescu n-a fost însă o vedetă, în sensul star-system–ului comercial. A fost chiar o anti-vedetă

Juca în "Căsătoria" de la Bulandra

Actriţa putea fi văzută la Teatrul Bulandra, „Unchiul Vania", de A.P. Cehov, în regia lui Yuriy Kordonskiy, „Căsătoria", de Gogol, montare a aceluiaşi regizor, precum şi în „Oblomov", după I.A. Goncearov, regizat de Alexandru Tocilescu.

La Teatrul Metropolis, Irina Petrescu juca în  „Sfârşit de partidă", de S. Beckett, pus în scenă de Alexandru Tocilescu, precum şi în „Nebuna din Chaillot", montare a piesei lui J. Giraudoux a lui Alice Barb. 

Cel mai recent rol în film a fost în „Misiunea directorului de resurse umane", dramă regizată de Eran Riklis în 2010, coproducţie Israel-Germania-Franţa.  În film, debutase în 1959, în "Valurile Dunării", în regia lui Liviu Ciulei.

A fost studenta lui David Esrig 

Nu ştia că o să devină actriţă. Odinioară, aşa cum actriţa povestea într-un interviu pentru "Adevărul",  la Restaurantul Continental, regizorul Savel Stiopul a  remarcat-o.  A venit la masa la care se afla tânăra şi l-a rugat pe tatăl acesteia să-i îngăduie să dea o probă ca să joace într-un film.  Pelicula nu s-a mai făcut, dar regizorul Liviu Ciulei a văzut proba şi astfel Irina Petrescu a ajuns să joace în „Valurile Dunării". La 22 de ani,  a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" din Bucureşti, la clasa profesorilor Ion Şahighian şi David Esrig. Sub bagheta lui Liviu Ciulei, care a descoperit-o, a interpretat roluri importante în spectacole din epoca de glorie a Teatrului Bulandra. 

A colaborat cu numeroşi regizori importanţi, printre care Valeriu Moisescu, Cătălina Buzoianu sau Alexandru Tocilescu. Este prezentă în distribuţia a peste 25 de filme, printre care: „Străinul", creaţia regizorului Mihai Iacob, „Duminică la ora 6", regizat de Lucian Pintilie, „Dimineţile unui băiat cuminte", de Andrei Blaier, „O lumină la etajul 10", regia Malvina Urşianu, sau „Răutăciosul adolescent", de Gheorghe Vitanidis.

Irina Petrescu a avut roluri importante în film, teatru radiofonic şi teatru TV, în regia unor nume de perstigiu ca: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu - Gopo, Dinu Tănase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Piţa, Mircea Veroiu.

Irina Petrescu şi Ion Caramitru - Suflete tari (Regia Cornel Todea, 1979)

   

  

Actriţa s-a născut pe 19 iunie 1941 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, promoţia 1963, la clasa profesorilor Ion Şahighian şi David Esrig.

S-a remarcat încă din timpul studenţiei, cel care a descoperit-o fiind regizorul Savel Stiopul. Acesta a chemat-o să dea probe pentru un proect de film care nu s-a mai realizat, dar atunci a fost văzută de Liviu Ciulei, care a distribuit-o în rolul principal Ana Strejan din "Valurile Dunării" (1960).

Irina Petrescu a jucat în numeroase spectacole pe scena Teatrului Bulandra din Bucureşti, între care: Lena - în "Leonce şi Lena", de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei (1970); Elena - "Anunţul la mica publicitate", de N. Gingsburg, regia Sanda Manu; "A douăsprezecea noapte", de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1973); Cecil - "Elisabeta l", de Paul Foster, regia Liviu Ciulei (1974), Jennifer - "Ferma", de David Storey, regia Sanda Manu (1975); Cecilia - "Casa cea nouă", de Carlo Goldoni, regia Valeriu Moisescu (1978), Cristina - "Judecată în noapte", de Buero Vallejo, regia Tudor Mărăscu (1981); Ines - "Cu uşile închise", de Jean Paul Sartre, regia Mihai Măniuţiu (1982), Ea - "O, ce zile frumoase!", de Samuel Beckett, regia Mihai Măniuţiu (1985), Margot - "Dimineaţa pierdută", de Gabriela Adameşteanu, regia Cătălina Buzoianu (1986), Vişa - "Io, Mircea Voevod", de Dan Tărăchilă, regia Alexandru Tocilescu (1986), Milordino - "Uriaşii munţilor", de Luigi Pirandello, regia Cătălina Buzoianu (1987), Celimene - "Mizantropul", de Moliere, regia Valeriu Moisescu (1989), Beatrice - "Teatrul comic", de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete (1992), Caesonia - "Caligula", de Albert Camus, regia Mihai Măniuţiu (1996), Doamna Diderot - "Libertinul", de E. E. Schmitt, regia Alexandru Tocilescu (1998), Regina mamă - "Thomas a Becket", de Jean Anouilh, regia Adrian Pintea (1999), Maria Vasilievna Voiniţkaia - "Unchiul Vanea", de A. P. Cehov, regia Yuriy Kordonskiy (2001), Maria Mihailovna - "Oblomov", după I. A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu (2003), Arina Panteleimonovna - "Căsătoria", de Gogol, regia Yuriy Kordonskiy (2003).

Pe scena Teatrului Metropolis, Irina Petrescu a putut fi văzută în spectacolele "Sfârşit de partidă", de S. Beckett, în regia lui Alexandru Tocilescu, şi în "Nebuna din Chaillot", montare a piesei lui J. Giraudoux, de Alice Barb.

Printre titlurile marcante din filmografia ei se numără debutul lui Lucian Pintilie cu "Duminică la ora 6" (1966), unde joacă alături de Dan Nuţu, dar şi "Dincolo de pod" al lui Mircea Veroiu, "O lumină la etajul X", în regia Malvinei Urşianu, şi "Hotel de lux" (1992) al lui Dan Piţa. Irina Petrescu este cunoscută şi pentru filme precum "Străinul" (1964) şi "Prin cenuşa imperiului" (1976). 

Alături de Liviu Ciulei

A fost partenera lui Liviu Ciulei în "Facerea lumii" - film distins cu premiul ACIN în 1971 -, a lui Toma Caragiu şi Geo Barton în "Nu vreau să mă-nsor", a lui Radu Beligan în "Şeful sectorului suflete".

Gheorghe Vitanidis, cu care Irina Petrescu a colaborat la trei filme, a distribuit-o în "Răutăciosul adolescent", care i-a adus, în 1968, unul dintre cele mai importante premii internaţionale din palmaresul ei, pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Moscova.

"Răutăciosul adolescent" este un film deschizător de drumuri în cinematografia românească: în el apare primul nud dintr-un film românesc. În "Răutăciosul adolescent" Iurie Darie şi Irina Petrescu sunt protagoniştii unei iubiri pe versuri de Nichita Stănescu: "Mai lasă-mă un minut/ Mai lasă-mă o secundă/ Mai lasă-mă o frunză, un fir de nisip/ Mai lasă-mă o undă".

Totodată, Irina Petrescu a jucat în filmul "Misiunea directorului de resurse umane" (2010), o coproducţie Israel-Germania-Franţa, semnată de Eran Riklis, care a avut premiera în România în februarie 2011. "Misiunea directorului de resurse umane" a obţinut cinci trofee la gala premiilor industriei de film israeliene - Ophir Awards -, în 2010: pentru cel mai bun lungmetraj, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu, cea mai bună actriţă într-un rol secundar (acordat actriţei de origine română Rosina Cambos) şi cea mai bună coloană sonoră.

De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a primit numeroase distincţii şi premii. Astfel, în decembrie 2011, a primit premiul "Aristizza Romanescu" în domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Română pentru "creaţia teatrală şi cinematografică".

În 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

De asemenea, în anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate (2002).

În anul 2000, actriţa Irina Petrescu a fost decorată cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer, de către Preşedinţia României.

Tribut Irina Popescu (înregistrări de arhivă)

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite