Filmele româneşti, premiate în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula „Crulic - Drumul spre dincolo", de Anca Damian, şi scurtmetrajul „Aşteptând zorile", de Mihai Şofronea, au fost premiate, sâmbătă, la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus, Germania

Ceremonia de decernare a premiilor Festivalului de la Cottbus, desfăşurat între 1 şi 6 noiembrie, a avut loc sâmbătă seară, producţiile româneşti obţinând trei distincţii, informează Mediafax.

Coproducţia România - Polonia „Crulic" în regia Ancăi Damian, a fost recompensată atât cu menţiunea specială a juriului competiţiei de lungmetraj, cât şi cu premiul juriului ecumenic. Menţiunea specială a juriului internaţional i-a fost acordată regizoarei Anca Damian, care, cu ajutorul unor tehnici de animaţie diversificate relatează o poveste bazată pe fapte reale. Şi juriul ecumenic al festivalului s-a arătat impresionat şi a premiat modul inovativ prin care li se acordă dreptul la replică celor ce nu mai sunt.

Scris, regizat şi produs de Anca Damian, narat de Vlad Ivanov şi Jamie Sives, filmul spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în 2008 în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se afla în capitala Poloniei, şi abandonat de toată lumea până la moartea sa, după ce a făcut grevei foamei.
Primul lungmetraj de animaţie românesc din ultimii 20 de ani, „Crulic" a fost prezentat în festivaluri internaţionale de prestigiu, printre care cel de la Locarno, unde a obţinut o menţiune specială, ca şi, ulterior, la Varşovia, dar şi la Londra, Namur, Telluride şi Pusan.

„Aşteptând zorile", în regia lui Mihai Şofronea, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cottbus, a câştigat premiul competiţiei de scurtmetraj. Din distribuţie fac parte actorii Elena Popa şi Adrian Văncică.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite