Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc, la cea de-a zecea ediţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soprana Mariana Nicolesco, fondatoarea Festivalului FOTO Arhiva personală
Soprana Mariana Nicolesco, fondatoarea Festivalului FOTO Arhiva personală

Ediţia din 2013 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc semnifică sărbătorirea a 10 ani de când a început renaşterea marii arte a liedului în ţara noastră. Pe 24 octombrie, la Cercul Militar din Braşov, are loc deschiderea festivă a evenimentului, începând cu ora 18.30.

Soprana Mariana Nicolesco, fondatoarea evenimentului, punctează că „2012-2013 e deceniul renaşterii liedurilui românesc“. 

Iniţiată în 2003 de soprana Mariana Nicolesco, această incursiune fără precedent în domeniul comorilor create de compozitorii români de 200 de ani încoace, pe fondul străvechi al cântecului de dor, a revelat bijuterii uitate sau necunoscute şi a format progresiv sute de tineri interpreţi subjugaţi de subtilitatea genului şi de rigorile sale stilistice.

Concursul şi Festivalul, Simpozioanele organizate sau Cursurile de Măiestrie Artistică, au pus şi continuă să pună în valoare originalitatea liedului românesc în context european, reliefând raporturile sale cu liedul german, francez, italian, maghiar şi, în acest an, rus. La acestea se adaugă  Recitalurile dedicate marilor creatori de lieduri, la diverse aniversări sau comemorări. Astfel, un eveniment excepţional a fost, în cadrul Anului Internaţional George Enescu proclamat de UNESCO la 50 de ani de la trecerea în eternitate a maestrului, interpretarea în premieră mondială a integralei liedurilor sale, şi apoi, în triumf, la Expoziţia Universală de la Aichi, în Japonia, la Tokio, Nagoya, Praga, Roma, Paris şi New York.

Joi 24 octombrie, de la 18.30, are loc, la Cercul Militar din Braşov, Deschiderea Festivă urmată de partea I a Recitalului de Lieduri Româneşti şi Ruseşti,  în interpretarea mezzosopranei Oana Andra, partea a II-a având loc vineri 25 octombrie, orele 19,00 cu sopranele Mădălina Barbu, Silvia Micu şi tenorul Adrian Dumitru, maestru acompaniator la ambele Recitaluri fiind Alexandru Petrovici.

Pe 27 octombrie, de la 11.00, are loc Simpozionul Naţional Liedul Românesc în tradiţia europeană: Cântecul de dor şi Liedul de inspiraţie rusă, cu participarea personalităţilor de mare prestigiu ale muzicii româneşti Carmen Petra-Basacopol, Octavian Lazăr Cosma, Adrian Pop, Cornel Ţăranu, Mihai Cosma, iar seara, la orele 19.00 este programată Gala Laureaţilor şi Festivitatea decernării premiilor 2013. „Putem fi mândri de formidabilele noastre împliniri care au readus în conştiinţa publică liedul românesc în aceşti 10 ani. Noi orizonturi se deschid astfel acestei arte de suprem rafinament şi tinerilor interpreţi“, declară Mariana Nicolesco.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite