Festivalul KINOdiseea şi-a desemnat câştigătorii: pelicule din Spania şi Polonia printre câştigătoare

0
0

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru publicul tânăr KINOdiseea şi-a desemnat câştigătorii în cadrul unei Gale care a avut loc la Cinema Eforie, miercuri, 15 noiembrie.

Festivalul KINOdiseea a ajuns la final, după şapte zile cu cele mai bune şi mai frumoase filme ale anului pentru publicul tânăr, copii şi adolescenţi. La cea de-a noua ediţie au fost prezentate 17 lungmetraje şi 80 de scurtmetraje, au avut loc ateliere de film, cu profesionişti din industria filmului. 

Premiile competiţiei KINOdiseea Youth: cele mai bune şase filme ale anului pentru publicul tânăr au făcut parte din selecţia oficială organizată pentru a doua oară în cadrul festivalului pentru cinefilii de peste 15 ani. Filmele au avut premiera internaţională la festivaluri precum Sundance, Cannes sau Berlin. Acestea sunt: “All These Sleepless Nights” (Polonia), “Sami Blood” (Suedia), “Heartstone” (Islanda), “Being 17” (Franţa), “How to Talk to Girls at Parties” (SUA), “Goodbye Berlin” (Germania).

Juriul de profesionişti de la secţiunea KINOdiseea Youth a fost format din actorul şi scenaristul Radu Romaniuc, regizorul Nicolae Constantin Tănase şi regizorul Radu Potcoavă. 

Premiul „Best Feature Film for Youth” în valoare de 1000 euro, oferiţi de Institutul Cultural Român, i-a revenit filmului “All These Sleepless Nights” (Polonia). Mirela Lazăr, din partea Institutului Polonez, a ridicat trofeul. De asemenea, Juriul a oferit o Menţiune specială filmului “Heartstone” (Islanda).

Un Juriu format din Alexandra Stămătescu, Ioana Jantea, Maria David şi Loredana Borţea, patru tinere de la liceele Gheorghe Lazăr, George Coşbuc şi Şcoala Centrală, a oferit, de asemenea, premii la secţiunea KINOdiseea Youth.

Best Youth Film Award i-a revenit, de asemenea, filmului “All These Sleepless Nights” din Polonia.  Trofeul a fost ridicat de Mirela Lazăr (foto jos), coordonator de proiecte la Institutul Polonez. Juriul a mai oferit Special Mention of the Young Jury filmului “Goodbye Berlin”, regia Fatih Akin (Germania). Competiţia KINOdiseea Junior a avut parte de un juriul de profesionişti: regizorul japonez Kohki Hasei (filmul său „Blanka” a fost marele câştigător de anul trecut de la KINOdiseea), Jaroslava Hynstova, curator la Festivalul de film de la Zlin, din Cehia şi Aneta Ozorek, curator al festivalului Cinema in Sneakers din Polonia.  

image

Filmele din competiţia KINOdiseea Junior au fost: „Miracolul de pe munte” (Germania), „Îmblânzitorul de reni” (Suedia), „Printre Stele”  (Suedia), „Inima în braille” (Franţa), „Micul port” (Slovacia), „Vara lui 1993” (Spania), „Fata din Loch Anzi” (Elveţia), „Cuernavaca” (Mexic), „Bufniţe şi şoricei” (Olanda), „Casper şi Emma în excursie” (Norvegia). 

„Best Children Film Award” i-a revenit peliculei „Vara lui 1993” din Spania. Premiul în valoare de 1000 de Euro a fost oferit de Institutul Cultural Român. De asemenea, Juriul a mai decernat Premiul Asociaţiei Europene a Filmului Pentru Copii (ECFA). Acest premiu va conta la Decernarea anuală de la Berlin, când se acordă premiul ECFA. Filmul „Up in the Sky”/ Printre stele (Suedia) a primit această distincţie.

Premiul Publicului, în valoare de 750 euro, oferiţi de Ministerul Culturii, a fost desemnat pe baza votului dat de tinerii spectatori KINOdiseea. Acesta i-a revenit peliculei “Inima în braille” (Franţa).

În competiţia de scurtmetraje, juriul profesionist a fost format din: actriţa Ana Ularu, regizorul Tudor Botezatu şi criticul de film Cătălin Olaru. Cel mai bun scurtmetraj pentru copii a fost desemnat “Einstein-Rosen” (regia Olga Osorio, Spania - 2016). Premiul special al juriului i-a revenit filmului “Hugo Bumfeldt” (regia Éva Katinka Bognár, Ungaria - 2016). Cel mai bun film de scurtmetraj pentru adolescenţi a fost “Vârsta raţiunii” (regia Mathilde Petit, Franţa - 2016).

Cel mai bun scurtmetraj pentru copii şi cel mai bun scurtmetraj au fost premiate fiecare şi cu câte 500 euro, din partea Institutului Cultural Român.

„A fost o competiţie foarte bună anul acesta şi ne bucurăm că am avut săli arhipline, cu un public entuziast, format nu numai din tineri, ci şi din adulţi. Pentru că festivalul KINOdiseea nu se adresează numai publicului tânăr, iar filmele sunt educative deopotrivă pentru cei mai în vârstă, dacă socotim că în viaţă întotdeauna avem de învăţat câte ceva”, a declarat pentru Adevărul directorul artistic al festivalului, Ligia Keşişian Mitulescu.
Ligia Kesisian Mitulescu - FOTO Eduard Enea

Ligia Keşişian Mitulescu, director artistic al Festivalului KINOdiseea        FOTO: Eduard Enea 

KINOdiseea este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis. Proiect cultural finanţat de Arcub prin programul Bucureşti – Oraş participativ, de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăria Sectorului 3, Centrul Naţional al Cinematografiei. Proiect co-finanţat de AFCN, cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România, Institutului Cultural Român, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Cult Market Research, Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa.

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală şi Sud-Est. Festivalul este membru al ECFA - European Children's Film Association. În cele 8 ediţii precedente, festivalul a avut peste 90.000 de participanţi.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite