Festivalul Dilema veche, desemnat printre cele mai bune din Europa

0
0
Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici vor deschide Festivalul. FOTO Andreea Alexandru/Mediafax
Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici vor deschide Festivalul. FOTO Andreea Alexandru/Mediafax

Festivalul Dilema veche, desfăşurat în perioada 21-23 august în Cetatea Alba Iulia, a fost ales printre cele mai bune festivaluri din Europa de către juriul „Europe for Festivals, Festivals for Europe“ (EFFE), for coordonat de Comisia Europeană. În competiţie au fost peste 760 de candidaturi din 31 de ţări.

Festivalul Dilema veche, singura astfel de sărbătoare a culturii organizată de o revistă în România, a fost selectată între mai bune evenimente culturale din Europa, juriul ţinând seama de angajamentul artistic, implicarea comunitară şi viziunea internaţională şi globală a festivalului.

Festivalurile EFFE 2015-2016 alcătuiesc prima generaţie de festivaluri EFFE care sunt la înălţimea standardelor de calitate artistică şi au un impact semnificativ la nivel local, naţioal şi internaţional. Festivalurile alese oferă o mare varietate de activităţi publicurilor lor“, a explicat Vincent Baudriller, preşedintele juriului, director al Teatrului Vidy din Lausanne şi fost director al Festivalului de la Avignon, în cadrul ceremoniei de premiere.

Festivalul Dilema veche e organizat în perioada 21-23 august, în Alba Iulia, „cetatea eternă“ din inima Transilvaniei. Dilematicii de pretutindeni pot participa la dezbateri de rezistenţă cu teme precum identitatea europeană şi dialogul cultural, dar şi la un inedit stand-up european de jurnalism. Vor fi prezenţi ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, actorul Constantin Chiriac, preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, altături de mulţi intelectuali şi jurnalişti români şi europeni.

Festivalul Dilema veche va avea loc în perioada 21-23 august, la Alba Iulia

Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici vor deschide Festivalul cu o discuţie menită să răsucească minţile: „Pornind de la o vorbă a lui Pascal. Dereglări contemporane“. Vorba lui Pascal pe care o vor comenta cei trei invitaţi speciali este următoarea: „Cele mai nerezonabile lucruri din lume devin cele mai rezonabile din pricina dereglării oamenilor“.

Cele trei zile de festival sunt însă legate într-un mozaic intelectual încântător prin însăşi diversitatea lui. Cetatea Alba Carolina îşi va deschide porţile pentru artişti consacraţi, obişnuiţi cu publicul românesc: Mircea Vintilă şi Brambura Nicu Alifantis şi Ansamblul Jidvei sau Emy Drăgoi, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români din Franţa, supranumit regele jazzului la acordeon. Concertul de închidere îi aparţine cantautorului Angelo Branduardi, aflat pentru prima dată în România, special pentru „Dilema veche“.

„Lucrul cel mai bun pe care a reuşit să-l creeze Festivalul Dilema veche este atmosfera unică de pe străzile Cetăţii: invitaţii la festival, oamenii din Alba Iulia şi publicul venit din ţară alcătuiesc, pentru trei zile, o comunitate ad hoc, construită în jurul valorilor culturale şi al spiritului dilematic. E o atmosferă care nu trebuie ratată“, e de părere Mircea Vasilescu, redactor-şef al revistei „Dilema veche“.

Programul complet al Festivalului Dilema Veche (poate fi consultat şi pe site-ul festival.dilemaveche.ro): Click pe imagine pentru a mări!

program festival dilema veche


Festivalul Dilema veche în Cetatea Alba Iulia a ajuns la cea de-a patra ediţie. Anul acesta a fost ales, din peste 760 de candidaţi, printre cele mai bune evenimente din Europa de către Europe for Festivals, Festivals for Europe, platforma internaţională care conectează festivalurile ce pun accentul pe artele, comunităţile lor şi valorile europene. Printre invitaţii care au apărut în faţa dilematicilor la ediţiile trecute se numără Mircea Cărtărescu, Vintilă Mihăilescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Ioana Pârvulescu, Alexandru Tomescu, Cristi Puiu, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite