Festivalul de film NexT a ajuns la a 10-a ediţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul de Film NexT a ajuns la ediţie aniversară
Festivalul de Film NexT a ajuns la ediţie aniversară

Ajuns la cea de-a 10-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film NexT se va desfăşura între 7 şi 11 aprilie 2016 la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvira Popescu şi într-o serie de spaţii neconvenţionale, amenajate special pentru a găzdui proiecţii de film, alese din peste 2.000 de filme înscrise.

De la filme narative clasice la experimente inovatoare formal sau filme asumat politice, selecţia realizată anul acesta de criticul de film Irina Trocan şi cei doi noi selecţioneri Massimiliano Nardulli şi Oana Ghera reuneşte stiluri şi influenţe cinematografice diverse, propunându-şi să ofere publicului român o privire cât mai cuprinzătoare asupra producţiei de scurtmetraj la nivel internaţional.

Înfiinţat în 2006 în memoria a doi cineaşti talentaţi – regizorul Cristian Nemescu şi sound designerul şi compozitorul Andrei Toncu – Festivalul Internaţional de Film NexT îşi păstrează misiunea – aceea de a scoate în faţă voci originale şi curajoase, ce îşi vor impune în viitor semnătura în cinema-ul contemporan. 

Din acest motiv, cele două secţiuni competiţionale, naţională şi internaţională, rămân şi anul acesta în centrul festivalului, alături de o serie de programe speciale care îşi propun să deschidă o discuţie despre formele de expresie ale mediului cinematografic şi noile posibilităţi de inovare în cinema, precum Avant-Garde, un program dedicat experimentelor formale îndrăzneţe, sau Out in Space, un program dedicat genului science-fiction.

„Am încercat în cei 10 ani de NexT să păstrăm viu spiritul liber, inventivitatea şi solidaritatea în comunitatea cinematografică, aşa cum le-am învăţat de la Cristi Nemescu şi de la Andrei (Otto) Toncu. Sper din tot sufletul că am reuşit şi că vom putea să continuăm să plantăm aceste valori atât în tinerii cineaşti cu care ne întâlnim la NexT, cât şi – sau poate mai ales – în publicul NexT”, a declarat Ada Solomon, directorul Festivalului Internaţional de Film NexT.

Programul ediţiei cu numărul zece este completat de programele paralele care aduc în premieră pe ecranele din România scurtmetrajele nominalizate la premiile Academiei Europene de Film, în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes sau la premiile Oscar şi o serie de alte surprize care urmează să fie anunţate în perioada imediat următoare.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite