Economistul Daniel Dăianu lansează volumul „Băncile centrale, criza şi postcriza. România şi Uniunea Europeană încotro?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, de la ora 12.00, în Aula Academiei de Studii Economice (ASE), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Băncile centrale, criza şi postcriza. România şi Uniunea Europeană încotro?”, de Daniel Dăianu, apărut de curând la Editura Polirom. Cartea prezintă viziunea economistului cu privire la criza financiare şi demersurile care s-au făcut la nivel european, precum şi naţional în perioada post-criză.

„Daniel Dăianu ne ofera o noua carte scrisa intr-un stil atragator si eliberat de statistici greoaie. Preocupat de viitorul Romaniei si al Uniunii Europene, de conditiile aderarii la zona euro, el subliniaza necesitatea ca Romania sa invinga piedici si inertii interne pentru restabilirea echilibrelor macroeconomice in mod durabil si pentru o dezvoltare robusta si competitiva. Autorul reliefeaza apele involburate ale Uniunii Economice si Monetare Europene, nevoia de reforme, dar si pericolul ca proiectul european sa fie prins in capcanele unor dispute si curente eurosceptice, centrifuge. In opinia lui Daniel Dăianu, bancile centrale, alaturi de alte institutii responsabile, pot si trebuie sa joace un rol activ in stingerea cauzelor care nasc asemenea curente si acţiuni ameninţatoare.” (Academician Aurel Iancu)

„Volumul <<Bancile centrale, criza si postcriza. Romania si Uniunea Europeana incotro?>> ilustreaza viziunea academicianului Daniel Dăianu asupra crizei financiare si demersurile la nivel european, precum si national in perioada post-criza. Profesorul D[ianu examineaza rolul bancilor centrale in gestionarea crizei, nevoia reformarii funcţionarii zonei euro, erodarea multilateralismului in relatiile internationale paralel cu ascensiunea iliberalismului si, nu in cele din urma, trasaturi ale politicii macro-economice in Romania. Fin cunoscator al schimbarilor mari in lume, el ofera explicatii si face sugestii privind asezarea economiei Romaniei in acest nou context global, respectiv european.” (Conf.univ.dr. Agnes Nagy, membru in CA al BNR)

Textele cuprinse in aceasta carte ofera o intelegere profunda a unor subiecte de mare actualitate. Scrise intr-un limbaj accesibil si cursiv, surprind intr-un mod inteligent complexitatea relatiilor dintre dimensiunea sociala, politica si economica. Este un volum care prinde imediat cititorul, aducand totodata o valoare adaugata ridicata in dezbaterea temelor economice curente.” (Laurian Lungu, doctor in Economie, Cardiff University)

Daniel Dăianu este profesor la Scoala Naţionala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti, membru al Academiei Romane, iar din 2014, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei. Membru al EU High Level Group on Own Resources condus de Mario Monti. Europarlamentar (2007-2009), fost ministru de Finante (1997-1998), economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei (1992-1997) si ministru adjunct de Finante (1992). In iunie 2011 a devenit membru al Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR), iar in 2014 a fost ales in Board of Trustees of Friends of Europe (Brussels). Este cercetator asociat al institutului CASE din Varsovia si cercetator invitat, de-a lungul anilor, la Russian Research Center (Harvard University), Woodrow Wilson Center (Washington, DC), NATO Defense College (Roma), FMI, OCDE, Comisia Economica ONU pentru Europa. Intre 1999 si 2004 a fost profesor la ASE – Bucuresti, la universitatile Berkeley si UCLA (SUA) si la Universitatea din Bologna. Este membru in colegiul editorial al mai multor publicaţii din strainatate, presedinte al Societaţii Romane de Economie (SOREC) si fost presedinte al European Association for Comparative Economic Studies (EACES) in perioada 2002-2004. Domenii de interes stiintific: moneda si finante publice, economia tranziţiei, analiza sistemelor economice, complexitatea sistemelor sociale, Uniunea Europeana etc.

coperta fata Daniel Daianu
Imagine indisponibilă
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite