Drumul spre Independenţă: România în războiul ruso-otoman din 1877-1878

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictură care înfăţişează luptele dintre otomani şi ruşi FOTO Wikipedia
Pictură care înfăţişează luptele dintre otomani şi ruşi FOTO Wikipedia

Acum 145 de ani, declararea Independenţei României în Parlamentul de la Bucureşti a fost urmată de câştigarea ei pe câmpurile de bătălie de la sud de Dunăre, armata română participând la cele mai dure încleştări pe linia de fortificaţii din Bulgaria.

Domnitorul Carol I a condus armata română în condiţii dificile care s-au înrăutăţit odată cu venirea unei ierni grele ce a costat multe vieţi. Obţinerea victoriei şi recunoaşterea Independenţei în cadrul negocierilor dintre Marile Puteri au fost pline de capcane şi de dificultăţi cu repercusiuni de lungă durată.

România a trebuit să accepte cedarea a trei judeţe din sudul Basarabiei către Rusia, fapt ce a determinat un alt curs al politicii externe la Bucureşti.

Cum a intrat România în război şi cum a fost schimbat raportul de forţe? Cum s-au desfăşurat negocierile de pace şi care au fost principalele obstacole cu care România s-a confruntat?

Discutăm la Dezbaterile Historia despre toate acestea, împreună istoricii  Manuel Stănescu şi Andrei Pogăciaş, într-o emisiune moderată de Ion M.Ioniţă, redactor-şef Historia. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite