Drumul spre Independenţă: România în războiul ruso-otoman din 1877-1878
0
Acum 145 de ani, declararea Independenţei României în Parlamentul de la Bucureşti a fost urmată de câştigarea ei pe câmpurile de bătălie de la sud de Dunăre, armata română participând la cele mai dure încleştări pe linia de fortificaţii din Bulgaria.
Domnitorul Carol I a condus armata română în condiţii dificile care s-au înrăutăţit odată cu venirea unei ierni grele ce a costat multe vieţi. Obţinerea victoriei şi recunoaşterea Independenţei în cadrul negocierilor dintre Marile Puteri au fost pline de capcane şi de dificultăţi cu repercusiuni de lungă durată.
România a trebuit să accepte cedarea a trei judeţe din sudul Basarabiei către Rusia, fapt ce a determinat un alt curs al politicii externe la Bucureşti.
Cum a intrat România în război şi cum a fost schimbat raportul de forţe? Cum s-au desfăşurat negocierile de pace şi care au fost principalele obstacole cu care România s-a confruntat?
Discutăm la Dezbaterile Historia despre toate acestea, împreună istoricii Manuel Stănescu şi Andrei Pogăciaş, într-o emisiune moderată de Ion M.Ioniţă, redactor-şef Historia.