Drama reală a unei frumoase curtezane de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanul „Dama cu camelii", de Alexandre Dumas-fiul, va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul", la preţul de 10,99 lei.

Emoţionanta poveste pe care fiul ilegitim al îndrăgitului scriitor Alexandre Dumas mai întâi a trăit-o şi după aceea a transformat-o în literatură se bucură de succes de un secol şi jumătate. În 1848, Alexandre Dumas-fiul publica „Dama cu camelii", roman inspirat, după cum mărturiseşte autorul însuşi în prima pagină, dintr-un episod biografic din propria viaţă: povestea de dragoste cu Marie Duplessis, curtezană de lux din Oraşul Luminilor, bine-cunoscută în cercul nobililor.

După acest model romancierul a plăsmuit-o pe eroina romanului, Marguerite Gautier. Tânărul Armand Duval face greşeala de a se îndrăgosti de ea şi îi devine amant. Iar desfăşurarea poveştii de dragoste pe care o trăiesc cei doi ilustrează, cu avânt romantic, iubirea damnată, care nu poate supravieţui într-o societate dominată de prejudecăţi mai importante decât destinele omeneşti.

Soarta dramatică a frumoasei curtezane, care-şi găseşte sfârşitul din cauza unei boli necruţătoare, trăind în sărăcie, în ciuda gloriei şi luxului de altădată, impresionează şi azi. Romanul a fost sursa de inspiraţie a unei opere de notorietate: „Traviata", de Giuseppe Verdi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite