Drama copiilor care cresc singuri: „Mamă, ne e dor de voi!“

0
0
Copiii şi bunicul senil, în spectacolul „Familia Offline" FOTO Medeea Stan / Adevărul
Copiii şi bunicul senil, în spectacolul „Familia Offline" FOTO Medeea Stan / Adevărul

Nouă copii au urcat, sâmbătă şi duminică-seară, pe scena Teatrului Foarte Mic din Capitală şi au imaginat, potrivit textului Mihaelei Michailov, o situaţie frecventă în România: patru copii sunt lăsaţi în grija fratelui mai mare, deoarece părinţii pleacă la muncă în străinătate. Peripeţiile şi problemele prin care trec cei mici au fost dramatizate în spectacolul educativ „Familia Offline“, regizat de Radu Apostol.

Scena care a deschis spectacolul a fost şi primul moment haios al serii. Tonto (Denis Nadolu, 10 ani), unul dintre copii, a folosit un polonic pentru a transmite în direct de la locul incendiului pe care l-au iscat fraţii săi. Copiii se jucaseră cu bricheta şi un cearceaf luase foc. Cu toate acestea, Tonto şi-a păstrat calmul, ca un adevărat transmiţător.

Tragicul s-a întrepătruns cu comicul, însă, deoarece părinţii nu erau apropiaţi de copii, ci doar le trimiteau pachete din când în când. Când Crista, singura surioară, s-a îmbolnăvit sau când Dodi, un alt frate dintre ei, şi-a dat foc cu bricheta, nu era niciun adult în casă, cu excepţia bunicului senil şi invalid, care fredona cântece de război. „Mi s-a părut foarte grea scena în care pe Crista o doare burta şi noi nu ştim cum să avem grijă de  ea“, a mărturisit Mario Ştefan (9 ani), cel mai tânăr dintre actori.

Pentru că Tibi era ocupat cu munca la benzinărie, nu avea timp să verifice dacă cei mici mai mergeau la şcoală. Vice, de pildă, unu dintre fraţii săi mai mici, nu se mai dusese de două săptămâni şi nici nu mai voia – colegii râdeau de el, pentru că făcea parte dintr-o „familie de căpşunari”. În final, Tibi va lăsa pe umerii Cristei multe responsabilităţi: „Crista, acum eşti destul de mare. Acum eşti mamă“.

Ateliere de improvizaţie pentru tinerii actori

Dramaturgul Mihaela Michailov şi regizorul Radu Apostol au lucrat aproape un an cu cei mici. Copiii, elevi la Şcoala Generală nr.55 din cartierul bucureştean Republica, au participat, mai întâi, la ateliere de improvizaţie, organizate de cei doi. Din fericire, niciunul dintre copii nu se află în situaţia de a fi lăsaţi singuri de către părinţii plecaţi la muncă în străinătate. 

„Practic, nu a existat niciun fel de selecţie, pentru că noi am început să facem nişte ateliere cu ei - ateliere de improvizaţie, jocuri, care le testau atenţia şi disponibilitatea de reacţie faţă de cei din jurul lor. La ateliere a venit cine a vrut. Selecţiile merg, de obicei, pe principiul competitivităţii şi am vrut să evităm schema aceea de gândire“, a spus dramaturgul Mihaela Michailov. 

Scenarista şi-a dorit ca spectatorii să fi plecat din sală cu mai multe întrebări referitoare la situaţia copiilor ai căror părinţi lucrează în străinătate, copii de la care adulţii, la rândul lor, au câte ceva de învăţat. Mihaela Michailov şi Radu Apostol s-au gândit cu mult timp înainte la situaţia acestor copii rămaşi în ţară şi despre migraţia forţei de muncă, unele dintre cele mai acute teme. 

Spectacolul „Familia Offline“, care face parte din proiectul „Copiii migraţiei“, a fost urmat de o serie de discuţii între actori şi spectatori, moderate de psihologul Mugur Ciumăgeanu. El a punctat că prezenţa părinţilor în viaţa copiilor pe parcusul creşterii acestora este foarte importantă pentru sănătatea mentală a celor mici. Referitor la tematica spectacolului, psihologul a afirmat: „Fiecare scenă a fost o etapă de viaţă din care lipsea un martor“, referindu-se, bineînţeles, la unul dintre părinţi. 

Spectacolul „Familia Offline“ 

de Mihaela Michailov

Regia: Radu Apostol

Scenografia: Maria Mandea

Muzica: Bogdan Burlăcianu

Distribuţia: Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Bianca Gheorghe, Denis Nadolu, Ionuţ Roşca, Mario Ştefan, Georgiana Moise, Roberta Parascan, Anca Negoiţă, Andreea Baraitan, Ana Maria Zaincovschi

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite