Dirijoarea Anu Tali, pe scena Festivalului Internațional „George Enescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anu Tali, unul dintre cei mai captivanți și mai versatili dirijori de pe scena internațională actuală, un artist ale cărui căutări artistice sunt aclamate în întreaga lume de critici și de public deopotrivă va dirija în această seară de la ora 17:00 Orchestra Filarmonică Würth, în cadrul Seriei de Concerte de la Ateneu. 

Dirijoarea Anu Tali
Anu Tali dirijează Orchestra Filarmonică Würth la București. Foto: Kaupo Kikkas

Descrisă de „Herald Tribune” ca fiind „carismatică, genială, energetică”, Anu Tali dirijează în mod regulat orchestre din întreaga lume, inclusiv Orchestrele Filarmonice New Japan și Tokyo, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Simfonică din Houston, Orchestra Mozarteum din Salzburg, Orchestra Simfonică RTVE și Orchestra Simfonică Radio Suedia. Anu Tali a lucrat de asemenea cu Orchestra Simfonică Germană din Berlin, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Konzerthaus din Berlin, Orchestra Filarmonică Germană de Cameră din Bremen și Ensemble Modern și a fost director muzical al Orchestrei Sarasota din Florida. 

Împreună cu sora ei geamănă Kadri, Anu Tali a fondat Nordic Symphony Orchestra în 1997, cu scopul de a utiliza muzica ca instrument de dezvoltare a contactelor culturale între Estonia și Finlanda și de a uni muzicieni din întreaga lume. Astăzi, Nordic Symphony Orchestra reunește muzicieni din cele mai importante orchestre ale lumii, cu membri din cincisprezece țări. În toamna anului 2007, orchestra a întreprins primul turneu european la Berlin și München.

Anu Tali a fost subiectul a numeroase documentare realizate de televiziuni internaționale precum ARTE, NHK Japonia, YLE Finlanda și Deutsche Welle. Și-a început cariera muzicală ca pianistă, absolvind Conservatorul din Tallinn, înainte de a se forma ca dirijor la Academia de Muzică din Estonia cu Kuno Areng, Toomas Kapten și Roman Matsov. Între 1998 și 2000 a studiat la Conservatorul de Stat din Sankt Petersburg cu Ilya Musin și, ulterior, cu Leonid Kortchmar și Jorma Panula.

Înregistrarea sa de debut, Swan Flight [Zborul Lebedei], (Finlandia/Warner Classics) i-a adus lui Tali premiul ECHO Klassik Young Artist of the Year din 2003. Alte înregistrări includ Action Passion Illusion pentru Warner Classics, cu lucrări de Rachmaninov, Sibelius și Erkki-Sven Tüür. Albumul ei cu Strata și Noēsis de Tüür, lansat la ECM, a primit, de asemenea, multiple aprecieri din partea criticii. 

În operă, Tali a avut un enorm succes cu producția „Carmen” la Opera de Stat din Magdeburg, iar în 2021 a făcut istorie ca prima femeie care a dirijat o operă la Teatro de la Maestranza din Sevilla, în producția „Carmen” regizată de Calixto Bieito.

În cea de a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”, Anu Tali va dirija Orchestra Filarmonică Würth și Corul Academic Radio, în program fiind „Isis” de George Enescu (finalizat postul de Pascal Bentoiu), „Concertul nr. 3 în do minor pentru pian și orchestră op. 37” de Beethoven și „Simfonia nr. 5 în do minor op. 67” de Beethoven, avându-l la pian pe Till Fellner. Biletele se găsesc aici.

În seara de luni spectatorii Festivalului Enescu îi vor putea urmări și pe dirijorii Lawrence Foster și Jakub Hrůša, după cum urmează: de la ora 18:00, Lawrence Foster va dirija Opera Maghiară din Cluj în program regăsindu-se opera „Pelléas et Mélisande” de Debussy (biletele se găsesc aici), iar la Sala Mare a Palatului, Jakub Hrůša va dirija cel de al doilea concert al Orchestrei Filarmonice din Viena, în program fiind lucrări de George Enescu, Leoš Janáček și Serghei Rahmaninov. Biletele se găsesc aici.

Întregul program al Festivalului Internațional „George Enescu” poate fi consultat aici

Despre Festivalul Internațional George Enescu

Festivalul Internațional „George Enescu” este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema ediției este „Generozitate prin muzică”|„Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.

Detalii disponibile aici

Biletele sunt puse în vânzare pe platforma Eventim.

Festivalul Internațional „George Enescu” este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite