Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live, ora 12.00: Unirea de la 1859 şi Marile Puteri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urcarea pe tronul de la Bucureşti, la 24 ianuarie 1859, a lui Alexandru Ioan Cuza încheia un proces complex, care se întinsese pe durata a trei ani, între încheierea Războiului Crimeii (1853-1856), ce marca înfrângerea Rusiei şi diminuarea considerabilă a rolului jucat de Imperiul Ţarist în destinul Principatelor şi actul de voinţă al românilor, la 5 şi 24 ianuarie 1859.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Actul de unire a eludat cu dibăcie şi în deplin consens opoziţia Marilor Puteri, a consfinţit, în pofida prevederilor restrictive ale Convenţiei de la Paris, Unirea de facto a Principatelor prin alegerea unui singur domnitor la Iaşi şi la Bucureşti.

Cum au reuşit liderii politici din Principate să pregătească Unirea? Cine s-a opus unirii? Ce rol au jucat Marile Puteri în unirea românilor? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde Manuel Stănescu, istoric militar, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru, şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 12.00.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite