Despre festivalul Filmul de Piatra şi despre „arta voluntariatului“, în Munţii Bârgăului, la Tăşuleasa Social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul de Piatra, festival la organizarea căruia au contribuit aproximativ 100 de voluntari, s-a desfăşurat la Piatra Neamţ, în perioada 5-7 septembrie. După anunţarea câştigătorilor competiţiei, evenimentul a continuat în campusul de voluntariat Tăşuleasa Social, din localitatea Piatra Fântânele (Bistriţa-Năsăud). Miercuri, 17 septembrie, vor fi proiectate scurtmetrajele premiate, în ceainăria Plastilina din Bucureşti.

Festivalul Filmul de Piatra a avut loc între 5 şi 7 septembrie, la Piatra Neamţ. Scurtmetrajele premiate au mai fost proiectate în campusul de voluntariat Tăşuleasa Social, din localitatea Piatra Fântânele (Bistriţa-Năsăud), la Cluj şi la Timişoara. Miercuri, 17 septembrie, în ceainăria Plastilina din Bucureşti, va avea loc o proiecţie specială a filmelor câştigătoare.

Voluntarii festivalului Filmul de Piatra, eveniment organizat fără finanţări publice, au ajuns pe 8 septembrie, împreună cu regizorul şi producătorul Andrei Dăscălescu (30 de ani), în campusul de voluntariat al asociaţiei Tăşuleasa Social, situat în Munţii Bârgăului, lângă Pasul Tihuţa. Din 2000, asociaţia organizează numeroase activităţi ce au ca obiectiv rezolvarea problemelor sociale şi de mediu. 

Andrei Dăscălescu, iniţiatorul festivalului Filmul de Piatra şi regizorul documentarului „Constantin şi Elena“ (2009), a înţeles cât de important este voluntariatul, în 2012, când a ajuns la Tăşuleasa. Până atunci, de-a lungul celor cinci ediţii ale festivalului, a accesat finanţări publice, dar anul trecut a decis să reinventeze festivalul şi să îl facă manifest de voluntariat şi de iniţiativă independentă. Şi a reuşit. În acest an, aproximativ 100 de voluntari au ajutat la organizarea evenimentului.

Întâlnirea dintre cele două grupuri de voluntari a fost, înainte de toate, un schimb de experienţă. Voluntarii Filmului de Piatra au proiectat peliculele care au câştigat competiţia din Piatra Neamţ, iar la rândul lor, voluntarii de la Tăşuleasa au organizat pentru ei drumeţii prin Munţii Călimani, unde au reabilitat, anul acesta, drumul istoric Maria Theresia. De asemenea, au urcat împreună şi pe muntele Tăşuleasa, pe o potecă construită de curând prin pădure, pentru ca zona să devină arie naturală protejată, cu scop pedagogic. 

Pe lângă voluntarii permanenţi, la Tăşuleasa Social dau frecvent o mână de ajutor artişti precum: cântăreaţa Ada Milea, fotograful Cosmin Bumbuţ,  caricaturistul Ion Barbu, actorul Marcel Iureş şi interpretul Bobo Burlăcianu (Fără Zahăr).

image

  Echipa festivalului.  Foto: Ionuţ Rusu

Despre Filmul de Piatra

Festivalul Filmul de Piatra s-a desfăşurat la Piatra Neamţ, în perioada 5-7 septembrie. Dintre cele 205 filme înscrise, juriul a selectat 45 pentru competiţia ale cărei rezultate au fost anunţate la Gala de închidere de pe 7 septembrie. Premiile Filmul de Piatra 2014, pentru cele cinci categorii ale competiţiei, sunt următoarele: cel mai bun film de animaţie: „Pui de somn“ de Paul Mureşan, cel mai bun videoclip: „Marele Zgomot“ de Vlad Feneşan,

image

cel mai bun documentar: „Vibraţia“ de Germain Kanda, cel mai bun film experimental: „Camerakiri“ de Ligia Prodan, Elena Borcea şi Victor Cioabă, cel mai bun film de ficţiune: „Tatăl Nostru“ de Sergiu Lupşe. 

Premiile speciale ale juriului le-au obţinut:

Olga Torok, pentru rolul din „10 modalităţi prin care poţi face faţă unei despărţiri“; Dragoş Huluba, pentru rolul din „Gloria“; Anca Oproiu şi Andreea Ignat, pentru scenariul filmului „Strada Drapelului nr. 0“; Petru I. Pap, pentru imaginea documentarului „Ţapinarii - Tribul Munţilor“ şi

Andrei Nicolae Teodorescu, pentru regia filmului „Neintegraţii“.

 

Prima ediţie a Filmului de Piatra a avut loc în 2008, şi încă de atunci au fost organizate evenimente de promovare a festivalului atât la Bucureşti, cât şi în alte colţuri ale ţării. 

În ceea ce priveşte filmele selectate pentru competiţie, Andrei Dăscălescu a mărturisit că juriului i-a fost greu să aleagă, pentru că aproape toate peliculele erau promiţătoare: „Am văzut multe filme cu o parte dintre voluntari. Fiecare a dat note. A fost o selecţie democratică. Pentru mine este important ca filmele din selecţie să îi placă publicului. Nu vreau să fie un festival de curator, nu vreau să fie gusturile mele în selecţie. Făcând o medie între notele date de mai mulţi oameni – unii sunt studenţi la film, alţii nu au nicio legătură cu filmul –  mi se pare că rezultatul selecţiei este cumva mai obiectiv şi reflectă mai bine reacţia posibilă a publicului din ţară“.

image

După ultima ediţie finanţată, cea din 2012, Andrei Dăscălescu hotărâse să renunţe la festival, din pricina compromisurilor pe care trebuia să le facă odată ce obţinea finanţarea. Apoi, a devenit voluntar la Tăşuleasa, iar această experienţă l-a determinat să îşi pună bazele în voluntariat.

 În 2013, gândindu-mă că dacă pierd un an, se cam duce de râpă tot ce am construit, şi fiind în continuare voluntar la Tăşuleasa, am decis să reinventez festivalul şi să fac manifest de voluntariat şi manifest de iniţiativă independentă. Să nu mai încerc să accesez niciun fel de finanţare publică şi să construim totul prin puterea voluntariatului, a mai adăugat regizorul. 

Iniţiativa a avut succes. Evenimentul de anul trecut, de două zile la Piatra Neamţ şi de 

o zi la Tăşuleasa, a constat în proiectarea câtorva lungmetraje. De asemenea, ceea ce au „construit“ voluntarii, adică: ateliere, momente de lectură, limonadă, prăjituri, a contat foarte mult. În acest an, Filmul de Piatra a revenit  la programul normal al unei ediţii mari - cu juriu, competiţie, invitaţi, cu perioadă de înscrieri şi cu perioadă de selecţie. 

image

  În Munţii Călimani.  Foto: Ionuţ Rusu

Despre „arta voluntariatului“

Voluntarii Filmului de Piatra au ales o deviză care le defineşte activitatea din timpul festivalului: „Volunteer power“/ Puterea voluntariatului, idee care îi însoţeşte şi pe cei de la Tăşuleasa Social. În cele trei zile petrecute împreună, cele două grupuri de voluntari au vizionat filmele proiectate în cadrul festivalului din Piatra Neamţ şi au făcut trasee montane. 

 

Alin Useriu, preşedintele organizaţiei Tăşuleasa 

Social, pe care a înfiinţat-o în 2000, le-a vorbit tinerilor despre importanţa fiecărui copac pe care îl plantează, precum şi despre rolul voluntariatului, în general. Acesta consideră că munca în echipă este baza şi că, treptat, tinerii vor deveni mai conştienţi de rolul pe care îl au în rezolvarea problemelor sociale. În fond, şi voluntariatul este o artă. Pe muntele Tăşuleasa au fost organizate, până acum, drumeţii cu peste 4000 de copii, care au ajuns în campus prin intermediul mai multor programe educaţionale.

„Voluntariatul este ceea ce trebuie să îi oferi societăţii, ca să poţi avea pretenţia să ai parte de anumite beneficii. Este o investiţie pentru societate, care se intoarce ca un bumerang spre dezvoltarea personală a celui care o practică. Voluntariatul trebuie să aibă loc constant, în toate etapele vieţii, şi astfel, persoana realizează ceva de preţ, în loc să stea cu mâinile în buzunar şi să se plângă“, a precizat Iulian Gabor (24 de ani), voluntar la Tăşuleasa din 2008.

image

 Pe Muntele Tăşuleasa.  Foto: Ionuţ Rusu

Printre voluntarii Filmului de Piatra, care au fost prezenţi în campusul Tăşuleasa, în perioada 8-10 septembrie, şi care cred în puterea voluntariatului, se numără Măriuca Nastasiu şi Georgiana Mihăilă. 

„În 2009, în clasa a XII-a, îmi căutam o activitate, încercam să-mi găsesc un drum în viaţă. Se pare că l-am găsit, dacă am rămas până acum. Aici mă simt adolescentă din nou, chiar dacă am 24 de ani. Sunt înconjurată de tineri, care au între 14 şi 20 de ani“, a mărturisit Măriuca Nastasiu.

Este o bucurie foarte mare să lucrezi cu tineri care vin cu idei, iar tu să le oferi ocazia de a le pune în practică. Asta am făcut noi la Filmul de Piatra. Am luat ideile voluntarilor, le-am grupat şi am creat ceva frumos. „Volunteer power“ înseamnă să aduni oameni care au un ţel comun şi să îi laşi să facă ceea ce le place. A fi voluntar înseamnă să faci de drag ceva, nu pentru că eşti obligat, a mai adăugat Măriuca Nastasiu (24 de ani), coordonatoarea voluntarilor Filmului de Piatra.
image

 Voluntarii Filmului de Piatra, în Munţii Călimani, Via Maria Theresia.  Foto: Andrei Dăscălescu

„Am făcut voluntariat şi în alte organizaţii din Piatra Neamţ, iar anul acesta am căutat o experienţă nouă. Am aflat de la prieteni cum a fost în anii trecuţi la Filmul de Piatra şi am vrut să mă alătur echipei. Mi-a plăcut faptul că am reuşit să adunăm multă lume în cinematograful din Piatra Neamţ. Cinematograful nu este unul modern şi oamenii nu prea merg acolo la film“, a spus Georgiana Mihăilă (15 ani), voluntară la Filmul de Piatra.

Planul organizatorilor Filmului de Piatra era să aleagă voluntarii pe baza unui formular de înscriere, pe care îl încărcaseră pe site-ul festivalului. În cele din urmă, i-au acceptat pe toţi cei peste 90 de tineri înscrişi, întrucât li s-ar fi părut nedrept să refuze oameni dornici să dea o mână de ajutor. 

image

  Foto: Pagina de facebook Filmul de Piatra

„Volunteer power“ înseamnă că am creat un eveniment cultural, prin puterea voluntarilor. Eu zic că e fără precedent. Orice eveniment cultural are un număr mai mare sau mai mic de voluntari, dar un eveniment care să se bazeze 100% pe puterea voluntarilor, nu ştiu dacă s-a mai făcut, a precizat Andrei Dăscălescu.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite