Filme pe meleaguri bistriţene: de la documentarul de la Tăşuleasa Social, la scurtmetrajul „macabru” premiat în Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă marii regizori au cam evitat Bistriţa-Năsăud pentru filmarea peliculelor, generaţia tânără vede potenţialul meleagurilor bistriţene. Este şi cazul lui Andrei Dăscălescu, care a făcut un documentar despre voluntariat având în prim plan una dintre cele mai sudate organizaţii din ţară Tăşuleasa Social, dar şi a clujencei Raluca David care şi-a plasat acţiunea scurt-metrajului în satul Dorolea


„Un film fain la Tăşuleasa Social”

Andrei Dăscălescu este un voluntar activ al organizaţiei Tăşuleasa Social şi regizor, având în palmares unul dintre cele mai apreciate documentare româneşti ale ultimilor ani „Constantin şi Elena”.

ONG-ul bistriţean Tăşuleasa Social, înfiinţat în urmă cu mai bine de 10 ani, se numără printre cele mai cunoscute asociaţii din ţară care luptă pentru salvarea pădurii. De-a lungul timpului, cauza organizaţiei Tăşuleasa Social a fost susţinută de artişti şi personalităţi precum: Marcel Iureş, Radu Naum, Ada Milea, Amalia Enache, Cătălin Ştefănescu, Ivan Paţaichin sau Principele Nicolae al României.

În luna ianuarie a anului 2012, Andrei Dăscălescu a descoperit asociaţia Tăşuleasa Social, care-şi desfăşoară activitatea la doi paşi de Pasul Tihuţa, una dintre cele mai frumoase zone din Bistriţa-Năsăud. 10 luni şi-a petrecut regizorul alături de voluntarii asociaţiei, în special tineri, şi a pus la cale un documentar, care avea să fie lansat la finalul anului 2012 şi să poarte un numele „Un film fain”.

„În ianuarie am descoperit această asociaţie şi, mai ales, oamenii minunaţi care o susţin. Aici am aflat ce înseamnă cu adevărat voluntariatul, iar realizarea acestui film a fost un pretext perfect pentru a-mi petrece mare parte din 2012 la Tăşuleasa,” preciza tânărul regizor la lansarea documentarului.

Regizorul a surprins activităţile desfăşurate de asociaţie în judeţul Bistriţa-Năsăud, în satul Piatra Fântânele sau la peştera Izvorul Tăuşoarelor unde a avut loc o ecologizare, dar şi în Vrancea sau Cluj. A surprins, de asemenea, şi evenimentele culturale inedite puse la punct de asociaţie în Piatra Fântânele cum ar fi:  piesa de teatru „Absolut”, regizată de Alexandru Dabija, în care a jucat şi Marcel Iureş, concerte susţinut de Ada Milea şi Bobo Burlăcianu sau Maria Răducanu, Robin and the Backtabbers şi Zoltan Butuc.

Documentarul a fost difuzat în toată ţara şi în cercuri mai restrânse în Germania sau Estonia.



Clujeanca Raluca David şi scurtmetrajul „Gobbel”

Şi clujeanca Raluca David a văzut potenţial în satele bistriţene, alegând localitatea Dorolea pentru scurtmetrajul său „Gobbel”. Filmul, produs acum doi ani, are doar 20 de minute şi spune povestea unui sas, care, după mai bine de 60 de ani se întoarce din Germania în România, pentru a-şi petrece ultima perioadă din viaţă „acasă”. Este prins însă în tradiţiile şi obiceiurile româneşti legate de înmormântare în cel mai ironic mod posibil.

Filmările au durat 8 zile şi s-au desfăşurat exclusiv în satul Dorolea. Scurtmetrajul „Gobbel” are în palmares premiul pentru Cel Mai Bun Scurmetraj, acordat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy de la Cluj, premiul pentru Cel Mai Bun Film primit în cadrul competiţiei Open Society Shorts de la Bucureşti, dar şi premiul pentru Cel Mai Bun Film de Scurtmetraj acordat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar şi ScurtMetraj de la Ismailia, Egipt.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Împăduririle celor de la Tăşuleasa Social, urmărite şi în Estonia

VIDEO Scurtmetrajul clujencei Raluca David, premiat şi în Egipt



 
 

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite