„Cuminţenia Pământului", plătită din bani de la Buget, expusă pentru vizitatori la Muzeul Satului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul anunţă că opera  Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de către stat şi expusă la muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ . Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Opera „Cuminţenia Pământului“, bun cultural de patrimoniu clasat în categoria valorică tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil, va fi achiziţionată de statul român şi va fi expusă în colecţii publice, anunţă Guvernul.

Printr-o Ordonanţă de urgenţă adoptată miercuri, Executivul a stabilit ca diferenţa între sumele donate în cadrul campaniei de subscripţie publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuşi şi suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. „Cuminţenia Pământului” va fi achiziţionată şi va rămâne în circuitul public, urmând să fie găzduită în Muzeul Naţional al Statului „Dimitrie Gusti.

În cadrul campaniei naţionale „Brâncuşi e al meu” s-au strâns prin subscripţie publică 1.273.668 euro până pe 30 septembrie, din care peste 800.000 euro au fost colectaţi în ultimele două luni şi jumătate.

De asemenea, prin Ordonanţa de urgenţă au fost stabilite măsurile necesare pentru perioada tranzitorie după ce campania de subscripţie publică s-a încheiat în 30 septembrie. Astfel, sumele donate până la această dată dar nevirate vor putea intra în contul deschis pe numele Ministerului Culturii până la 31 octombrie 2016.

Întrebat de către jurnalişti de unde vor veni banii pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a spus că suma va fi asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii. 

Deocamdată statul are bani şi Ministerul Culturii va putea achiziţiona această operă de artă. (...) Sunt alocaţi 5 milioane de euro şi vor fi alocaţi alţi 6 milioane de euro până la data limită şi anume la sfârşitul lunii noiembrie.-Liviu Iolu

Liviu Iolu, a mai precizat şi că termenul de plată este agreat cu propietarii sculpturii, acesta fiind sfârşiul lunii noiembrie. 

Totodată, având în vedere coeziunea socială creată în jurul operei “Cuminţenia Pământului“, Guvernul a decis constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Conform comunicatului emis de Guvern crearea acestui fond este o premieră în România şi reprezintă un pas important pentru administrarea patrimoniului cultural românesc. Fondul Brâncuşi asigură accesul la opere de valoare culturală deosebită, încurajează implicarea societăţii în susţinerea actului cultural şi pune bazele unei viitoare strategii pentru achiziţionarea de artă de către stat. 

Fondul Brâncuşi va fi gestionat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Culturii, iar veniturile vor proveni din: donaţii şi alte liberalităţi; sponsorizări; bugetul de stat - în completarea surselor de finanţare a Fondului, Ministerul Culturii poate aloca Administraţiei Fondului Cultural Naţional, prin transfer, subvenţie de la bugetul de stat.

Administraţia Fondului Cultural Naţional va anunţa public contul în care pot fi depuse sume cu titlu de donaţie, sponsorizare şi va comunica public aceste informaţii, pe pagina proprie de internet, pe pagina Ministerului Culturii, precum şi pe alte căi mediatice.

Achiziţionarea operelor de artă şi a bunurilor din Fondul Brâncuşi se va face pe baza selecţiei unei comisii instituite prin ordin al ministrului Culturii şi alcătuite din 7 membri, reprezentând instituţii de profil de prestigiu şi experţi independenţi în arte vizuale.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a declarat:

Îmi permit să observ, ca om experimentat în strângerea de fonduri pentru proiecte culturale înainte de a fi ministru, că subscripţia publică iniţiată de Guvernul României pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului este unul dintre cele mai originale modele propuse în momentul acesta într-o ţară europeană. Prin realizarea acestei forme de crowdfunding naţional, putem pune în dezbatere, finanţa şi aproba proiecte de interes public chiar cu sprijinul publicului cărora li se adresează, prin contribuţiile unor mari grupuri de oameni uniţi de o idee comună. Asta va permite în timp crearea unor modele mixte, participative de finanţare a culturii în statele unde administraţia culturală e depăşită de cererile şi nevoile sistemului viu, dinamic. Cetăţeanul redevine astfel responsabil şi beneficiar direct al actului cultural - Corina Şuteu

Instituţiile care vor asigura administrarea operelor de artă achiziţionate din Fondul Brâncuşi vor organiza expunerea lor publică.

În termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă, Ministerul Culturii va explicita, prin Hotărâre de Guvern, normele metodologice de aplicare acestor prevederi. De asemenea, legislaţia va fi modificată astfel încât AFCN să-şi poată exercita dreptul de preempţiune pentru obiectele de tezaur scoase la vânzare.

Rolul iniţierii Fondului Brâncuşi este consolidarea coeziunii sociale, a identităţii naţionale, prin raportarea la valorile culturale. Scopul principal al constituirii acestui fond este protejarea patrimoniului cultural existent ca resursă neregenerabilă şi completarea lui, precum şi susţinerea şi promovarea accesului la cultură şi participare la viaţa culturală ca drepturi fundamentale ale tuturor cetăţenilor.

Referitor la Fondul Brâncuşi, purtătorul de cuvânt al Executivului a afirmat că acesta va deveni operaţional după ce Ministerul Culturii va trece prin Guvern şi o Hotărâre în acest sens, care va fi emisă în termen de maximum 30 de zile. Fondul va avea un mecanism asemănător cu cel folosit deja pentru campania de achiziţie a operei „Cuminţenia Pământului”, pentru că a fost un succes în ceea ce priveşte donaţiile de la populaţie, a mai afirmat Iolu.

Numai în ultimele două luni jumătate s-au adunat peste 800 de mii de euro, ceea ce este o sumă foarte mare. (…) Asta înseamnă că interesul pentru această operă a venit mai târziu, dar este foarte bine că a fost acest interes şi această participare imensă a cetăţenilor pentru achiziţionarea acestei opere -Liviu Iolu

Proprietarii sculpturii cer 11 milioane de euro pentru aceasta, iar Guvernul a anunţat iniţial că va plăti din buget 5 milioane euro şi că va aduna 6 milioane euro din donaţii.

„Cuminţenia Pământului” este o sculptură de tinereţe a lui Constantin Brâncuşi. Realizată în 1907 „Cuminţenia Pământului” reprezintă trecerea către un nou mod de a gândi sculptura şi către etapa de maturitate a operei lui Brâncuşi. Alături de Sărutul şi Rugăciunea, „Cuminţenia Pământului” marchează începutul celei mai apreciate perioade din creaţia artistului. Este emblema „primelor sculpturi moderne din lume”. Influenţa lui Brâncuşi asupra artei secolului XX nu poate fi subestimtă.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite