Cum s-au prezentat românii la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii cineaşti români, prezenţi la Cannes
Tinerii cineaşti români, prezenţi la Cannes

Festivalul internaţional de film de la Cannes s-a încheiat duminică cu decernarea marelui premiu, Palme d’Or, filmului suedez "The Square"m regizat de Ruben Östlund. Prezenţa românească la cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de la Cannes a fost diversă, îndeosebi cu producţii de scurt-metraje, dar şi prin prezentarea noilor proiecte de tehnologii de realitate virtuală ale cercetătorilor de la UNATC

Anual, la Cannes, Institutul Cultural Român de la Paris susţine programul „Romanian Short Waves”, cu un catalog de filme de scurt-metraj de 200 de minute.  

Vineri a avut loc o proiecţie specială a unei selecţii a catalogului, de 110 minute, aleasă de organizatorii Festivalului, informează un comunicat de presă emis de Institut Culturel Roumain de Paris.

 Au fost proiectate scurt-metrajele Ninel de Constantin Popescu, SPID de Bogdan Mureşanu, Mă cheamă Costin de Radu Potcoavă, Dreams on sale de Vlad Buzăianu, Cumulonimbus de Ioana Mischie, Anathema de Borţun Andreea Cristina şi Almania de Anton şi Damian Groves. La proiecţie au fost prezenţi producătorul Dan Burlac, iniţiatorul „Romanian Short Waves”, precum şi regizoarele Ioana Mischie şi Ioana Ţurcan, de asemenea prezentă în program cu scurt-metrajul „Când vânatul merge-n rai”.

Comunicatul menţionează şi proiecţia specială a scurt-metrajului Vintage de Diana Gavra şi Ligia Ciornei, în prezenţa regizoarelor şi a actriţei Isabela Neamţu, dar şi a scurt-metrajului Not Guilty de Irina Octavia Andronic, în prezenţa regizoarei şi a producătorului Bogdan Alexe.

prezenţa românească la Cannes


Tot din partea României a venit şi programul  „CINETic Initiatives”, în cadrul Pavilionului României, organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei, cu proiectul „The Romanian VR Showcase”. Echipa formată din Ioana Mischie şi Marius Hodea au prezentat vizitatorilor şase proiecte de realitate virtuală din domeniile ficţiunii, documentaristicii şi a generării computerizate. În cadrul pavilionului a fost prezentat şi primul film VR românesc, Escape de Millo Simulov.

De asemenea, regizorul român Alexander Nanau a fost prezent la proiecţia filmului Nothingwood de Sonia Kronlund, la Théâtre Croisette, film a cărui imagine a fost semnată de Alexander Nanau.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri