Cum arată iarna în zece picturi celebre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piesaj de iarnă, în viziunea lui Edvard Munch     FOTOGRAFII: bbc.com
Piesaj de iarnă, în viziunea lui Edvard Munch     FOTOGRAFII: bbc.com

Iarna i-a inspirat dintotdeauna pe pictori. Printre artiştii celebri care au încercat să imortalizeze se numără Avercamp, Bruegel, Boucher, Friedrich, Hiroshige, Rousseau, Turner, Munch şi Monet, potrivit unui articol apărut pe bbc.com

Claude Monet (1840- 1926) .. în sfârşit ,ochii mi s-au deschis şi am înţeles cu adevărat natura. Am învăţat în acelaşi timp s-o iubesc  Monet a făcut peste 100 de tablouri cu peisaje de iană. "Nu am decât meritul de a fi pictat întocmai după natură străduindu-mă să reproduc propriile impresii faţă de fenomene trecătoare şi schimbătoare.” Pictorul îşi definea în 1926 propria activitate la sfârşitul unei lungi existenţe dedicate cu pasiune, în totalitate, picturii. El a rămas în istorie drept părintele fondator al mişcării impresioniste şi cel care a inspirat o nouă poetică a momentului şi a unei sensibilităţi formale şi lirice a materiei. 

pictura de claude monet

Pictură de Claude Monet 

Edvard Munch (1863-1944), pictor norvegian, unul dintre pionierii artei moderne, a fost considerat precursor al expresionismului, mai cu seamă un reprezentant al tradiţiei artistice europene decât a celei norvegiene. A fost prin natura sa un solitar, dar, paradoxal, l-au interesat foarte mult relaţiile interumane, care vor reprezenta esenţa creaţiei sale. Educaţia artistică a lui Munch în Norvegia se desfăşurase în spiritul tradiţiei naturaliste. Mai târziu, intrând în contact cu arta europeană şi mai ales cu cea franceză şi germană, artistul îşi elaborează propriul stil distinct. Atât picturile sale cât şi lucrările grafice se evidenţiază printr-un îndrăzneţ caracter inovator în sfera mijloacelor de realizare a operelor şi printr-o expresivitate abstractă a formelor.

Pictură de Edvard Munch

pictura de edvard munch

Joseph Mallord William Turner (1775 -1851) a fost pictor şi gravor britanic peisagist, reprezentant al romantismului. Specializat în peisaje şi scene marine, a fost considerat de impresioniştii francezi ca unul dintre principalele modele artistice.Pescari pe coastă în bătaia vântului (în care marea agitată, surprinsă pe viu de o memorie prodigioasă, relevă deja calităţile picturale şi instinctul dramatic al pictorului) şi faimosul Aruncarea de la Calas, pescari francezi ieşind în larg - o reprezentare convulsivă şi foarte exactă a stării de furie marină, a frământării ciclopice a valurilor scoase din experienţa nemijlocită a pictorului. Anul 1805 este anul celei de-a doua mari pânze de inspiraţie marină, Naufragiul.

JMW Turner

pictura de iarna jmw Turner

Théodore Rousseau (1812 -1867) a fost  fondator al Şcolii de la Barbizon. Observator minuţios al naturii în toate anotimpurile anului, arta lui posedă în acelaşi timp un caracter realist, din dorinţa lui de a picta natura aşa cum se prezintă ea, şi un caracter romantic prin tendinţa de a-şi identifica propria personalitate cu natura zugrăvită în tablourile sale.

pictura de iarna théodore rousseau

Peisaj de Theodore Rousseau

Vasili Kandinski (1866 -1944), pictor de origine rusă.În primăvara anului 1901, înfiinţează grupul "Phalanx". Această societate, născută în spiritul opoziţiei faţă de academismul omnipotent şi omniprezent în artă, organizează în cursul celor 4 ani de existenţă un număr de 12 expoziţii care luau apărarea curentelor cele mai novatoare. "Phalanx" îşi deschide propria şcoala unde Kandinski devine profesor de desen şi pictură. 

pictura de iarna wassily kandinsky

Pictură de Vasili Kandinski 

Caspar David Friedrich (1774-1840) a fost unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai romantismului german în perioada sa timpurie.

pictura de iarna david friedrich

 O furtună pe mare la Polul Nord de Caspar David Friedrich 

François Boucher (1703 -1770), eprezentant al stilului rococo, portretist remarcabil, renumit pentru picturile sale idilice şi senzuale, cu tematică bucolică sau alegorică. Reflectare fidelă a vieţii de curte a Franţei din timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea, opera lui exprimă gusturile societăţii, atmosfera şi stilul de viaţă al unei epoci dominate de hedonism şi erotism. Talentul multilateral al artistului transpare din opere dintre cele mai variate. Boucher a fost un creator de scene pastorale, a realizat un număr mare de peisaje, scene de viaţă, portrete şi tablouri cu tematică mitologică, a proiectat tapiserii, decoruri de teatrale şi figurine de porţelan. Provenind dintr-un mediu social modest, Boucher a reuşit să facă o carieră extraordinară: a lucrat pentru regele Ludovic al XV-lea, pentru metresa acestuia, marchiza de Pompadour, pentru manufacturile regale, pentru curţile regale ale altor ţări, pentru colecţionari particulari, tablourile sale fiind primite cu entuziasm de public şi de critici.

pictura de iarna francois boucher

Iarna de François Boucher (1755)

Pieter Bruegel cel Bătrân (1525-1569), numit şi Bruegel al Ţăranilor, este cel mai de seamă pictor flamand al secolului al XVI-lea. Graţie originalităţii şi unicităţii operei sale, ocupă un loc excepţional în istoria picturii. Artistul renunţă la tradiţiile şi tiparele Renaşterii, dar profită la maximum de experienţele predecesorilor săi flamanzi şi italieni pentru a-şi dezvolta propriul stil.

pictura de iarna bruegel

Vânători în zăpădă, de Pieter Bruegel cel Bătrân

pictura de iarna de  hendrick avercamp

Pictură a artistului olandez Hendrick Avercamp ( 1585 -1634)

hiroshige pictura

Pictură de artistul japonez Hiroshige (1797 -1858)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite