Cu eroii şi antieroii balcanici, direct spre Cetatea lui Dinescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul lui Lucian Puintilie, „O vară de neuitat" a fost nominalizat pentru Palme d'Or la Cannes (1994). În 1995, anul lansării, filmul a câştigat premiul UCIN (Uniunea Cineaştilor din România) pentru scenografie
Filmul lui Lucian Puintilie, „O vară de neuitat" a fost nominalizat pentru Palme d'Or la Cannes (1994). În 1995, anul lansării, filmul a câştigat premiul UCIN (Uniunea Cineaştilor din România) pentru scenografie

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai apreciaţi regizori români ai ultimei jumătăţi de veac, va fi prezent la ediţia din acest an a “Divanului Degustătorilor de film şi arte culinare”, ce va avea loc între 26 şi 31 august în Portul cultural Cetate.

Manifestarea, ajunsă la cea de a cincea ediţie, va prilejui, printre altele, proiectarea coproducţiei româno-franceze “O vară de neuitat”, de la lansarea căreia se împlinesc două decenii. Din distribuţia filmului fac parte actori de marcă precum Kristin Scott Thomas, Olga Tudorache, George Constantin, Marcel Iureş, Claudiu Bleonţ, Răzvan Vasilescu şi Ioan Gyuri Pascu. Acesta din urmă va fi prezent şi el în Portul Cetate, susţinând după vizionarea filmului un amplu recital muzical. Lucian Pintilie va veni însoţit de Marie France Ionesco, fiica cunoscutului Eugen Ionescu.

Tema manifestării din acest an, a cărui gazdă amabilă este poetul şi publicistul Mircea Dinescu, se numeşte “Eroi şi antieroi din Balcani”. Printre cei care vor reveni în discuţii se va afla şi unul dintre foştii viziri ai oraşului bulgar Vidin de acum două secole, Osman Pasvantoglu, cunoscut în popor drept “Pasvante Chiorul”. Acesta din urmă a incendiat în cursul uneia dintre raidurile sale Craiova, dar a avut totuşi o puternică influenţă asupra relaţiilor româno-otomane de la finele secolului al XVIII-lea.

Din Vidinul de azi se vor afla în Cetate două bulgăroaice, expert în gastronomie, care gătesc imamului din acest oraş de la sud de Dunăre, care-şi vor dovedi cu acest prilej măiestria în arta culinară.
O serie de personaje la modă în Balcani, precum Nastratin Hogea, Peter cel isteţ sau Păcală, vor atrage publicul ce va avea acces gratuit la manifestări, inclusive la suita de documentare şi filme de desene animate incluse în programul official al festivalului. În total vor putea fi vizionate 64 de filme, iar 30 dintre cei 100 de invitaţi vor sosi din străinătate, inclusive din Marea Britanie, Slovacia sau China, nu doar din zona balcanică. Festivalul de film şi artă culinară organizat în Portul Cetate a devenit o manifestare tradiţională, având déjà “o franciză” în Albania, după cum a ţinut să menţioneze Mircea Dinescu la conferinţa de presă premergătoare evenimentului.

Va fi organizat şi un atelier teatral, destinat deprinderii artei interpretării celor interesaţi şi prezenţi la faţa locului, dar şi un mult aşteptat concert cu trupa Mambo Siria, acesta din urmă în chiar prima seară. Printre cei prezenţi se va afla şi Mircea Groza, unul dintre cei mai cunoscuţi maeştri-bucătari români ai prezentului, pasionat de bucătăria romană, care va găti exact mâncarea din pelicula “Usturoi”, ce va fi prezentată într-una din serile festivalului.  


Ediţia din acest an a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, organizată anual de Fundaţia pentru Poezie “Mircea Dinescu”, se va bucura de sprijinul TV 1000, CNC şi ICR. Selecţionerul festivalului va fi şi de această dată critical Marian Ţuţui.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite