Cristina Flutur şi Ioana Crăciunescu, în spectacole-premieră la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Flutur, acrtiţa care a luat un premiu la Cannes pentru interpretare feminină, joacă la Sibiu în premiera spectacolului „Platonov”, la Teatrul Naţional „Radu Stanca”, duminică, 14 octombrie, de la ora 19.00.  Regia îi aparţine lui Alexandru Dabija. O altă premieră din aceeaşi zi, va fi „O femeie singură”, un recital al poetei Ioana Crăciunescu, care va începe de la ora 17.00.

„Platonov” este o stranie tragicomedie a singurătăţii ce are la bază piesa din tinereţe, neterminată, a lui Cehov. Montarea de la Sibiu aduce în prim–plan o lume fascinantă, dominată de pasiuni şi defecte. Regizorul Alexandru Dabija alege să păstreze actorul cât mai autentic, într-un univers al oamenilor trândavi, care se agaţă cu disperare de ideea participării la ceva măreţ, dar ratând momentele cruciale de fericire din viaţa lor. 

Scenografia producţiei Teatrului Naţional din Sibiu aparţine lui Dragoş Buhagiar şi  compozitorului Vasile Şirli, iar din distribuţia acestui spectacol fac parte actorii Nicu Mihoc, Serenela Mureşan, Cristina Flutur/Cendana Trifan, Ofelia Popii sau Adrian Matioc.

Cristina Flutur, premiată la Cannes, în distribuţie

Câştigătoarea unui premiu pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes, Cristina Flutur, spune: „Lucrând pentru «Platonov» m-am tot întrebat care sunt criteriile după care ne facem viaţa şi cum alegem oamenii ce vin cu noi. Uneori e vorba de iubire, dar de cele mai multe ori e doar frică, slăbiciune şi o mare nevoie de confort şi siguranţă ce ne ţin pe loc. Şi atunci, oare, când apare şansa să schimbăm ceva, avem cu adevărat curajul să o facem?”.

image

„Mă bucur enorm că am avut ocazia să lucrez cu Alexandru Dabija. Este un regizor surprinzător, minunat şi chiar mai interesant decât poveştile pe care le auzisem” a declarat Ofelia Popii, câştigătoarea a două premii UNITER pentru cea mai bună actriţă într-un rol princiapl.

Producţia Teatrului Naţional din Sibiu va fi prezentată, de asemenea, în avanpremieră, sâmbătă, 13 octombrie, ora 19:00. 

„O femeie singură”, one woman show cu Ioana Crăciunescu

Recunoscută pentru prezenţa sa fermecătoare, actriţa Ioana Crăciunescu revine pe scena Teatrului Naţional din Sibiu într-un „one woman show” provocator, creat ca un manifest pentru egalitatea de gen.

image

Spectacolul de la Sibiu recreează spaţiul unei camere de baie ca o metaforă a intimităţii, a locului în care poate să intervină atât ce e mai bun, cât şi ce e mai rău. Giulia, personajul central reuşeşte să se redescopere prin mărturii tulburătoare, dar fără să îşi piardă simţul umorului şi incită cu fineţe la dezbateri care „să dea foc lenei, schimbând obiceiuri şi făcând să piară prostia şi frica”, după cum declara Dario Fo, co-autor al acestei piese. 

Actriţa Ioana Crăciunescu este cunoscută publicului sibian mai ales pentru rolul Clitemnestra din spectacolul „Electra” în regia lui Mihai Măniuţiu şi se remarcă, de asemenea, ca poetă. Aceasta a fost premiată în 2009, la Ploieşti, de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului, cu Premiul Naţional de Poezie „Nichita Stănescu”. 

Preţul biletelor pentru oricare din reprezentaţii variază între 5 şi 20 de lei. 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite