Cristian Mungiu comentează pentru „Adevărul“ succesul filmului „Bacalaureat“, dar se declară nemulţumit de difuzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Mungiu
Cristian Mungiu

Filmul "Bacalaureat" a adunat deja zece mii de spectatori după primul weekend de difuzare şi poate fi vizionat în cinematografe în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Ploieşti, Arad, Târgu Mureş, Brăila, Bacău, Piteşti, Braşov, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu, Suceava, Constanţa, Buzău, Lugoj, Baia Mare, Deva, Sibiu, Galaţi, Oradea, Satu Mare, Vulcan, Oraviţa, Reşiţa, Piatra Neamţ, Botoşani, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Bârlad, Tulcea, Focşani.

Începând de joi, 26 mai, vor avea loc proiecţii de gală în prezenţa regizorului şi a actorilor principali în Suceava (26 mai la cinematografele Modern si Universitatea Ştefan cel Mare), Botoşani (27 mai, cinema Unirea), Iaşi (28 mai, cinema Victoria) şi Piatra Neamţ (28 mai, cinema Dacia).

După proiecţia de aseară de la Cinemateca Română, Cristian Mungiu a declarat, în exclusivitate pentru „Adevărul“: „Sint multumit de felul in care a fost filmul primit la Cannes. A generat foarte multe comentarii, multe dintre ele au fost destul de detaliate, iar aprecierea venita de la distribuitori si oameni din industrie a fost si ea pe masura. Filmul a fost cumparat in timpul Cannesului si in teritoriile cele mai dificile – Japonia, de exemplu, unde se patrunde greu – si a fost invitat la cele mai prestigioase si elitiste festivaluri americane“.

„Si in Romania, filmul a inceput foarte bine, a facut in primul weekend mai multi spectatori decit fac multe filme romanesti in toata perioada de difuzare. In acelasi timp e frustrant ca filmul ramine atit de putin pe ecran.

La Iasi, de exemplu, unde eu am sa ajung simbata ca sa-l prezint, filmul a iesit din programarea Cinema City la orele de seara pentru ca sint doar 5 ecrane. Deci eu am sa introduc filmul, dar el nu va mai putea fi vazut la multiplex. In alte sali apartinind Romania Film, dar care sint operate acum intr-un sistem semi-independent, filmul a fost programat doar la ora doua, cu tot premiul lui de regie cu tot. Iar la ora aia e inutil sa astepti sa vina cineva ca sa-l vada.

Ma bucur insa ca acolo unde insotim noi filmul, se umple sala, iar la Suceava am avut aceasta surpriza placuta sa vedem ca dupa ce s-a anuntat ca o sa fim prezenti, au crescut cererile de bilete si de la un spectacol, s-a ajuns in final la 4 intr-o singura zi“, a mai spus Cristian Mungiu.

Detalii despre programul proiecţiilor se găsesc pe www.bacalaureat2016.com.

Distribuitorul filmului, Voodoo Films, organizează deopotrivă proiecţii şi în oraşele din România în care nu mai există cinematografe, dar în care exista comunităţi de cinefili sau autorităţi locale interesate.

Proiecţiile speciale vor avea loc în Alba Iulia (Casa de Cultură a Sindicatelor, 26 mai), Cugir (Casa de Cultură, 27 mai), Câmpina (Casa Municipală de Cultură Geo Bogza, 30 mai), Vatra Dornei (Casa de Cultură Platon Pardău, 1 iunie), Zalău (Sala de spectacole a Clădirii Transilvania, 2 iunie), Victoria (3 iunie).

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite